IN smoothie s kavom
Uz voditeljicu Marijanu Batinić, naš poznati majstor kuhar Branko Ognjenović je, spravljanjem Franck 100% Arabice, pokazao kako pravilno pripremati mljevenu kavu kako bi iz nje „izvukli“ sve arome prirodno prisutne u zrnima kave. Sudionici su mogli kušati i finu kombinaciju smoothie napitka s dodatkom Franck 100% Arabice čiji je recept Ognjenović predstavio kaodobar jutarnji izbor.
„Za pripremu vrhunske mljevene kave, uvijek je važna kvaliteta sirovine. Franckova 100% Arabica je idealna jer je riječ o mješavini odabranih zrna isključivo sorte arabica koju posebno volim zbog slatkoće i prirodne arome čokolade, lješnjaka i badema. Iako se ova kava može pripremati na više načina, ja svoju jutarnju najviše volim pripremati u džezvi. Uživam upravo u mljevenoj kavi i tom cijelom ritualu kuhanja pri čemu miris kave ispuni cijelu kuću“, rekao je Branko Ognjenović.
„Kava najljepše miriši neposredno nakon mljevenja. Nekada se kupovala u zrnu i mljela, no njezin miris brzo ishlapi. Ukoliko je vakumirana, mljevena kava duže će zadržati svoje arome. Nakon otvaranja, važno ju je dobro zatvoriti te, po mogućnosti, držati u hladnjaku. Tako će se dulje očuvati svježina. Prvo što nas i dan danas privuče kod mljevene kave je upravo njezin nepogrešiv miris i osebujan okus koji titra u ustima i u kojeg se tako lako zaljubimo, a ovakva kombinacija – dodatka mljevene u smoothie je izvrstan izbor za dobar početak dana“.
Prednosti vakuumiranog pakiranja
Kako je istaknula, veliki broj prehrambenih proizvoda potrebno je očuvati od utjecaja kisika tijekom skladištenja što se može provesti na nekoliko načina, a jedan je i evakuacijom kisika iz ambalaže odnosno vakuumiranim pakiranjem kave. Upravo zbog očuvanja od utjecaja kisika, Franck na tržište plasira kavu u posebnom vakuumiranom pakiranju specifičnog oblika ciglice koje jamči očuvanje izvorne arome i okusa kave.
Franck 100% Arabica
Franck 100% Arabica mljevena je kava za domaćinstvo nastala mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Odlikuje se aromatskim bogatstvom, slatkoćom i blagošću, dok dominantna, prirodno prisutna aroma čokolade prožeta notama lješnjaka i badema pruža savršen užitak ispijanja.
Branko Ognjenović preporučuje:
Kuhanje mljevene kave
Smoothie "Grah koji uživa u kavi!"
- 1 šalica kave, ohlađene
- 1 šalica mlijeka, za bolji okus možete koristiti bademovo mlijeko
- 100 g smeđeg kuhanog graha, može iz konzerve – ocijeđenog i ispranog
- 1 žličica meda
- 1⁄2 žličice cimeta
- 4-5 suhih marelica, sitno nasjeckanih
- 1 kuglica sladoleda od vanilije
- 1 šalica leda, zdrobljenog
Priprema:
U skuhanu kavu dodamo sitno sjeckane marelice i pustimo da omekane. Grah iz konzerve ocijedimo i dobro isperemo. U blender stavimo sve sastojke. Miksamo dok smoothie ne postane skroz gladak. Preliti u čašu i uživati! Po želji ukrasiti listićima melise.