Dizajnerica Martina Herak nastupa na London Fashion Weeku!

Sabrina Herak
Modna dizajnerica Martina Herak široj se publici predstavila prošle godine modnom revijom u rodnom Poreču. Ljubav prema gotovo svim granama umjetnosti rodila se dok je Martina još bila u vrtiću, pa se od tada do kraja srednje škole bavila glumom i pisanjem poezije.
Vidi originalni članak

Iza sebe ima i nekoliko skupnih i samostalnih izložbi fotografije, no ona najveća ljubav, ona prema modnom dizajnu dobila je svoju krunu 2014. kada je Martina magistrirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Nakon spomenute revije u Poreču, Porečanka sa zagrebačkom adresom napravila je mini kolekciju "SMasai" koju je predstavila na 9. Modnom ormaru u zagrebačkom plesnom centru, sudjelovala je i na Sposa Newsu u Puli, a na zagrebačkom Fashion weeku u lipnju ove godine debitirala je kolekcijom inspiriranom kultnim filmom Stanleya Kubricka "Paklena naranča."

"Prije godinu dana napravila sam profil (portfolio) i stavila svoje fotografije kolekcija na jedan popularni modni portal. Ondje se prijavljuju dizajneri iz cijelog svijeta, modni dizajneri, dizajneri nakita i modnih dodataka s prestižnih modnih fakulteta. Kontaktirali su me u međuvremenu iz britanskih koncept storeova, ali ne treba se odmah hvatati na prve lopte. Osim toga, u tom sam periodu pripremala kolekciju za domaći fashion week tako da nisam imala ništa adekvatno za ponuditi Britanskom tržištu koje me privlači od samih početaka stvaranja. Na taj me način i kontaktirao jedan studio iz Oxforda koji za vrijeme fashion weekova u modnim metropolama organizira predstavljanje modnih dizajnera iz 20ak država. Doduše, prva ponuda je bio New York fashion week, no odmah je stigao i mail isprike jer europski dizajneri imaju mogućnost izlaganja na europskim tjednima mode, a ja sam, s oduševljenjem prihvatila poziv i 19.rujna sudjelujem na London fashion weeku", kazala je Martina.

Martina, koju je jedan modni portal prozvao osvježenjem domaće modne scene, u svaki odjevni predmet kaže, unosi dio sebe. Svaka kolekcija odiše igrom suprotnosti, spajanjem, slaganjem, traženjem adekvatnog spoja različitih materijala i uzoraka. Nakon crno-bijele kolekcije koju je predstavila na domaćem Fashion weeku, Martina nam je priznala da za London sprema nešto sasvim drugačije no i dalje, kaže, ostaje vjerna sebi i svom načinu stvaranja.

Martina je inače početkom godine za svoje zaštitno lice odabrala glumicu Helenu Minić Matanić kojoj je napravila haljinu za premijeru filma "Zvizdan" na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

"Helena je prekrasna žena, jednostavna i talentirana, zato nisam ni sekunde dvojila koga bih mogla izabrati kao modnu muzu", komentirala je Martina.

"A" kolekcija za LFW nastaje spajanjem i igranjem sa različitim materijalima i uzorcima, upotrebljavajući prirodne materijale s umjetnima, cvjetne uzorke koji asociraju na infantilnost i one crne koji daju kreacijama određenu strogost. Igra nasuprot discipline, slojevitost i ravne plohe, to su sve obilježja kolekcije koju ćete vidjeti u Londonu.

Posjeti Miss7.24sata.hr