Cvjetača - ukusan izvor zdravlja
Iako dolaze u različitim oblicima, kupusnjače dijele mnoge zajedničke karakteristike. Jedna od njih je specifičan miris koji se razvija tijekom kuhanja. Za sumporastu aromu kupusnjača zaslužne su organske molekule naziva glukozinolati. Njihova glavna uloga je obrana biljke, a konzumacijom dospiju i u naš organizam gdje također ispoljavaju obrambenu funkciju. Određena istraživanja pokazuju kako spojevi sa sumporom imaju antikarcinogeno djelovanje. Istraživanje iz 2008. godine objavljeno u časopisu American Association for Cancer Research pokazalo je kako bi pušači trebali povrće iz porodice krstašica konzumirati redovito jer mogu smanjiti rizik od karcinoma pluća za 20 do 55 posto, a najbolje rezultate polučuje unos sirovog povrća. Glukozinolati su inaktivni spojevi koji se aktiviraju uz pomoć enzima koji se prirodno nalaze u tom povrću. Međutim, enzimi se kuhanjem inaktiviraju pa je idealno takvo povrće jesti sirovo ili primjerice kuhanu cvjetaču u kombinaciji sa salatom od kupusa.
Više o pripremi cvjetače saznajte na portalu Gastro.hr.