Zašto više ne nosimo ekstenzije?

Thinkstock / Spencer Davies
Prije desetak godina ekstenzije su bile izrazito popularne, ne samo na crvenom tepihu, nego i na gradskim ulicama. Gotovo da nije bilo djevojke koja nije stavila te čarobne pramenove koji daju volumen i duljinu kosi. Gdje su nestale i zašto ih nosimo sve manje otkrile su nam Petra Granić iz Studija Etra i Ivana Budić iz Hair by Ivy te pjevačica Maja Šuput.
Vidi originalni članak

Pokušate li se prisjetiti crvenog tepiha iz 2004. ili 2005. godine ili pak pogledate li slike iz tog razdoblja vidjet ćete jedan trend – ekstenzije. Neobično bujna kosa u glamuroznim valovima ili savršeno ravna, duga gotovo do guze bila je ultimativni hit. Vođene geslom 'što dulje to bolje', žene su ugrađivale ekstenzije koje su im davale kosu kakvu su oduvijek željele – dugu i baš po njihovom ukusu. Zato ih je isprobala i Maja Šuput:

"Već dugo ih ne nosim, mislim da su čak izašle iz mode. Ekstenzije su prekrasne kad izađete iz salona, daju dugu, bujnu, sjajnu kosu o kakvoj ste oduvijek sanjali. Onda kreću problemi: nepraktične su, teško se održavaju, trebate stalno ići kod frizera , poprilično se petljaju, a kako sam stalno na putu shvatila sam da mi je to previše održavanja", kaže Maja i nadodaje da su posebno komplicirane bile na moru, jer bi joj gornji dio kose bio ravan, a donji valovit te kako ona kaže – nisu bile baš lijepe za vidjeti. Za snimanja danas koristi umetke na češljiće koje jednostavno izvadi kada je gotova s poslom.

Biljna vlakna za siromašne, prava kosa za bogate

Iako su ekstenzije svoj najveći vrhunac u zadnjih nekoliko stoljeća doživjele upravo u proteklom desetljeću, nemojmo se zavaravati da su one novotarija. Ekstenzije su postojale još u drevnom Egiptu. Skupocjene ekstenzije od prave kose nosili su samo najviši slojevi, a umetale su se kompliciranom tehnikom pletenja te bile alternativa perikama. Kako puk voli slijediti trendove s dvora, obični ljudi su nosili jeftinije kopije, uglavnom izrađene od biljnih vlakana, mnogo lošije teksture i izgleda.

Ekstenzije i umeci nikada nisu bili toliko popularni kao perike, ali viktorijanska Engleska je u 1873. uvezla nevjerojatnih 102 tone kose. Najveći dio je otišao upravo na izradu umetaka koje su koristili muškarci i žene. Ženama su ekstenzije pomagale u kreiranju raskošnih frizura i dobivanju volumena bez korištenja perika, a pošto je duga kosa bila imperativ, malo pomoći je bilo dobro došlo. Trend se nastavio i u 20. stoljeću kada su se ekstenzije radile od prirodne kose u prirodnim nijansama, a cijena im je dosezala do vrtoglavih 2,500 dolara po današnjem tečaju. Nakon pojave boba, ekstenzije su pale u zaborav sve do kraja devedesetih kada su doživjele povratak.

Zašto su izašle iz mode?

Petra kaže kako prije deset godina nije bilo važno koliko koštaju – bilo je važno imati ekstenzije!

"Nudile su mogućnost da iz kratke kose preko noći pomoću lijepljenja, uplitanja ili ringova. No ima tu i dosta mana. Jedna je da su pramenovi koji se povezuju za živu kosu preteški za korijen kose pa se događalo da se prorijedi prirodna kosa, a želi se dobiti gustoća. Ekstenzija je ipak mrtva kosa pa se gubi elastičnost i sjaj te kod silnog pranja kosa izgleda sve lošije, jer naravno, tu je potrebna posebna njega", objašnjava Petra Granić koja u svom salonu nikada nije imala ekstenzije.

Da su ekstenzije zahtjevne, slaže se i Ivana Budić iz salona Hairy by Ivy. Ona ističe kao se danas ekstenzije ne koriste toliko za dužinu kose kao nekada, nego za postizanje volumena jer sve više žena želi prirodan izgled i volumen, bez razlike u duljini kose.

“Ima i klijentica koje žele i dalje dugu i bujniju kosu, ali svjesne su, da jednom tjedno moraju posjetiti frizera koji prati rast kose i pravilnom njegom produljuje trajnost ekstenzija. Ekstenzije se lijepe na prirodnu kosu, uz tjeme, upravo zbog toga potrebno je posvetiti vremena njezi i održavanju. Peru se vrlo mlakom vodom i šamponiraju se laganim pokretima kako ne bi došlo do petljanja. Isto tako, postoje specijalizirane četke i proizvodi za styling. Redovit odlazak frizeru je vrlo bitan radi promatranja rasta kose i stanja ekstenzija", opisuje Ivana.

Petra otkriva i kako je ponekad teško pogoditi identičnu strukturu ekstenzije, a one se najčešće rade od azijske kose koja je deblja i otpornija od europske:

"Ekstenzije zato mogu izgledati jako neprirodno i zato ih nisam nikada nudila u salonu. Moj rad se zasniva na šišanju i stiliziranju prirodne kose, a vjerujem da se frizura mora lako održavati i kod kuće. Ekstenzije su najbolje za zvijezde kojima treba brzinska transformacija te koje imaju stalno ekipu stručnjaka koja će njegovati kosu. Tada su itekako dobrodošle."

Iva objašnjava kako se ekstenzije od prirodne kose još uvijek traže više nego one od umjetne jer su prirodnijeg izgleda i mogu se normalno bojati, šišati i stilizirati kao i prirodna kosa. Umjetna kosa je pak neprirodnog izgleda i visokog sintetičkog sjaja, kod topline sušenja gubi na elastičnosti i petlja se.

"Cijena prave kose je 25 do 30 kuna po pramenu, a umjetne 16 do 20 kuna po pramenu, a dužina kose varira od 30 do 60 cm. Sve u svemu, radi promjena trendova i popularnosti prirodnog izgleda, ekstenzije polako padaju u zaborav", dodaje.

Hoće li se vratiti?

Modni trendovi (neki bi rekli i 'ludosti') uglavnom dođu i prođu. Na početku su nam smiješni, a onda nam polako prirastaju srcu, da bi svima na kraju dosadili i postali predmet ismijavanja. Slična stvar se dogodila i ekstenzijama koje su od glamura upale u domenu kiča.

Isto tako, velik broj tih trendova koji su nam smiješni se vrati i oduševi iznova, jer uvijek dolaze nove generacije koje nisu stigle isprobati trend u prvom valu. Osim toga, zanimljivo je kako je popularnost ekstenzija počela opadati u vrijeme svjetske ekonomske krize. Ovaj poprilično 'skup sport' kada je kosa u pitanju zamijenile su jednostavne frizure koje naglašavaju strukturu kose te tehnike bojanja poput ombrea koje ne traže stalne odlaske frizeru. IT tobe i cipele zamijenili su lakovi za nokte, a proizvodi poput BB krema koji su multifunkcionalni su doživjeli neviđenu popularnost. Sve u svrhu barem prividne štednje i opstanka kozmetičke industrije.

Danas ekstenzije ne nosimo i izazivaju podsmjeh, ali sutra – tko zna? U vremenu kada se kolekcije više ne izbacuju svaku sezonu, niti sezonu unaprijed, nego imamo modnu scenu koju je gotovo nemoguće pratiti i trendove koji se rotiraju brže no ikad, nije neočekivano da se vrate i ekstenzije. Ti čarobni pramenovi koji daju volumen i duljinu vraćali su se tijekom svoje duge povijesti, pa će se sigurno vratiti i nekad u budućnosti.

Više slika pogledajte u galeriji...

Više o problemima vlasišta pročitajte na Zdravoj Kravi...

Posjeti Miss7.24sata.hr