Zašto bi trebala koristiti dezodoranse bez aluminija?

miss7
U vremenu kada imamo toliko opcija, trebali bi misliti o svom zdravlju i umjesto odabira dezodoransa po mirisu kupiti onaj koji neće naškoditi našem zdravlju.
Vidi originalni članak

Korištenje dezodoransa je neupitno dio svakodnevne higijene. Špric dva - totalna "no brainer" radnja. No jeste li ikad okrenule dezić na sastojke i pročitale što tamo piše? Najčešće hrpetina kemijskih spojeva koje pretjerano ne razumijemo, ali nekoliko ih se ističe kao nešto što smo već negdje čule - prvenstveno aluminij.  Znaš li što u stvari znače? Mislimo da je vrijeme da saznaš.

Aluminij u dezodoransima su u stvari aluminijeve soli koje dolaze u spojevima aluminum chloride, aluminum zirconium, aluminum chlorohydrate i aluminum hydroxybromide. Aluminijeve soli djeluju tako da ulaze u kanale žlijezda znojnica i tamo se nakupljaju, pa u stvari zatvaranjem kanala sprječavaju izlazak znoja. I okej, to je uistinu djelotvorno, neporecivo je, ali kako ono dugoročno djeluje na naše tijelo? Iako su to istraživanja tek donekle dokazala, aluminij je uzročnik mnogih bolesti; njegovo djelovanje je sporo i dugoročno, i zato se smatra iznimno štetnim. Aluminij se gleda kao jedan od najvećih krivaca za Alzheimerovu bolest, kao i rak dojke. Kužiš sad?

Rak dojke se najčešće razvija na vanjskom dijelu dojke i u podpazušnoj zoni. Već je donekle dokazano da aluminijske soli iz dezodoransa utječu na promjenu estrogen receptora u stanicama dojke. Ako imaš povećanu opasnost od dobivanja raka dojke, bilo jer imaš fibroadenome ili jer je to nasljedna bolest u tvojoj obitelji, nipošto ne bi smjela riskirati svoje zdravlje koristeći klasične dezodoranse i antiperspirante - stavljaš se u prevelik rizik. 

Ipak, biramo prirodno!

Znamo kakvu predrasudu nose prirodni dezodoransi. I istina je, malo ćeš smrdjet - uopće te nećemo lagati. Kod prebacivanja s dezića s aluminijem na onaj aluminij-free jednostavno mora proći faza privikavanja tijela, pa ćeš morati češće voditi brigu o higijeni pazušne šupljine, ali nakon nekoga vremena ovaj tip dezodoransa će djelovati sasvim isto kao i oni s aluminijem. Iako neke cure imaju glatku tranziciju bez miomirisne faze, vjeruj nam, ovo je faza koja se isplati proći. Tržište nudi pregršt dobrih zamjenskih opcija, bilo da želiš skroz bio dezodorans ili samo poznati brend bez aluminija. Ono što moraš je tražiti oznake koje kažu "aluminium free" ili "No aluminium salts". Iznenadit će te i koliko dobro neki od njih mirišu! 

Ne znaš od kuda krenuti s izborom? Evo naših top 5! 

1) Nivea Deodorant Fresh Natural - 23,99 kn

Ovaj dezić možeš nabaviti u sprej ili roll-on formi. Ima iznimno osvježavajuć miris i dugotrajno ćeš se uz njega osjećati čistom i mirisnom. U slučaju da ti on miriše i malo presvježe, nudi se i "ružičasta" opcija koja je više cvjetna i ženstvena.

2) Dr. Organic Aloe Vera Deodorant - 59,90 kn

Želiš sasvim prirodnu opciju? Onda ti nudimo dezić od aloe vere. On je izvrstan za cure s osjetljivom kožom jer istovremeno štiti od neugodnih mirisa, ali i njeguje kožu. Izvrstan je i poslije brijanja!

3) Neutro Roberts Dermazero - 27,99 kn

Voliš li mirise koji malo vuku na zavodljive muške parfeme, ovo je neupitno dezić za tebe. Osim što predobro miriše (dakle pre-dobro), izvrsno štiti i održava ugodan miris. 

4) Aesop Deodorant - 23 funte (cultbeauty.com)

Još jedan dezić za curke koje obožavaju tzv. muške mirise; Ovaj miriše po zelenom vetiveru pa ga možeš i dijeliti s dečkom, i kao i svaki drugi - održava svježinu.

5) Biobaza Purple Freshness - 24 kn

Okej, rekli smo da deziće ne trebamo birati po mirisu, a na kraju su nam svi super mirisni - ali i svi su zdravi za tebe. Baš kao i ovaj, koji nema ni umjetne mirise ni alkohol, a oduševljava ljetnim mirisom lavande i citrusa.

Posjeti Miss7.24sata.hr