Uskladite frizuru sa svojim stilom

Borna Filić/Pixsell
Odnos između klijentice i njenog frizera je nešto posebno. Oni su naši psiholozi i kreatori dobrog izgleda, ali i dalje se lome koplja oko toga jesu li bolji muški ili ženski frizeri. Marko Zirdum, edukator i master stilist iz salona Trilab otkrio nam je kako je završio u svijetu kose i ljepote.
Vidi originalni članak

"Iako mnogi imaju predrasude o frizerskom poslu kao isključivo ženskom, kada sam odlučio biti frizer nije bilo negativnih reakcija. Frizerstvo je bilo povezano s mojim odrastanjem i cijeli život sam u ovom poslu. Znam da to zvuči nemoguće, ali s obzirom da mi je mama frizerka odmalena sam bio u salonu" objašnjava Marko kroz smijeh i dodaje kako su mu ti dani djetinjstva omogućili da se osjeća dobro u svom poslu i cijeni svoj trud, ali i trud svojih kolega.

"Nakon završene srednje frizerske škole u Slavonskom Brodu, došao sam u Zagreb gdje sam upisao 4. stupanj te završio za frizera - stilista. Zatim sam se zaposlio u Trilabu gdje je zapravo sve i počelo. Razne edukacije koje smo prošli kod naših edukatora iz Italije su mi prikazale posao frizera u nekom drugom svjetlu što sam zapravo i želio. Zatim sam dao sve od sebe da što više toga naučim i primijenim u svom poslu. Usmjerio sam se na edukacije u Hrvatskoj jer sam želio dalje prenositi znanja i vještine. U tome segmentu je bilo, a još uvijek je, jako puno truda i odricanja. Novi projekti stalno dolaze i ja ih s veseljem prihvaćam, jedan od njih trenutno su i edukacije koje održavam u sklopu Schwarzkopf Akademije" otkriva Marko koji veliki naglasak u svojoj karijeri stavlja upravo na obrazovanje. Stalni noviteti traže da frizeri budu dinamični, inače ih kako on kaže, "vrijeme pregazi". "Susrećem se s ljudima kojima s vremenom u našem poslu pada motivacija, što je sasvim normalno i edukacije upravo to popravljaju i podižu na novu razinu."

Marko objašnjava kako se određeni uzorak frizura ponavlja među različitim dobnim skupinama. "Žene koje su zaposlene i održavaju taj poslovni imidž žele i frizuru u skladu s tim. To naravno ne znači da nisu spremne na promjene, ali one su u obliku malih definicija forme ili promjene boje u nijansama. Kod mlađih žena situacija je nešto drugačija no, nikad ne znate tko vas može iznenaditi. Kao nadopuna tome, žene su poznate da su sklone velikim promjenama kada ulaze u novi period života ili proživljavaju nešto stresno na osobnoj razini" kaže Marko i kaže kako muškarci, usprkos naizgled jednostavnim frizurama nisu manje zahtjevni: "Muškarci su zahtjevni i jedno je sigurno - jako im je stalo do frizure, odnosno cjelokupnog dojma. U zadnje vrijeme dosta muškaraca slijedi trendove, spremni su na promjene i puno su osvješteniji, što se izgleda tiče, nego prije. čak i poznati profesionalni brendovi za njegu kose kreiraju nove muške linije sa specijalnim proizvodima kreiranim isključivo za muškarce. I time potiču svijest o izgledu muškarca, što je zapravo odlično."

Marko kaže da mnogi klijenti osjećaju averziju prema pričanju o svojim problemima vezanim uz kosu kao što su prhut, sijede vlasi ili ispadanje kose. "To je kao da liječniku ne želite reći što vas boli. Kao frizer se trudim izgraditi povjerljiv odnos s klijentima kako bismo zajedno što prije riješili problem" objašnjava stručnjak iz Trilaba koji kaže da ne postoji univerzalna frizura za sve. "Svaku frizuru treba prilagoditi obliku lica, očima, tenu, kako bi ta frizura istaknula najbolje na nama i osvježila izgled."

"Volim eksperimentirati, ali opet u granicama onog što klijent želi i što mu pristaje" kaže Marko i dodaje: " Nešto može biti super trendi, ali ne treba forsirati imati baš takvu frizuru ako bi vam neka druga puno bolje pristajala. Kod svakog trenda ili eksperimenta važno je uvijek ubaciti malo osobnosti i prilagoditi kako bi izgledao dobro na osobi koja ga nosi."

Posjeti Miss7.24sata.hr