"U make upu nema trikova, samo znanje"

Sanja Agić privatno
Vizažistica Sanja Agić nedavno je izdala svoj prvi priručnik o šminkanju. "Make up s potpisom" je rezultat suradnje poznate make up artistice s poznatim Hrvaticama i modnim fotografom Šimom Eškinjom.
Vidi originalni članak

Pojedini make up priručnici imaju kultni status, poput Making Faces Kevyna Aucoina ili Bobbi Brown Make up Manual. Takvi priručnici na hrvatskom jeziku su rijetkost, a još su rjeđi oni napisani od strane hrvatskih stručnjaka za ljepotu. Sanja Agić se odlučila na pisanje takve knjige nakon jednog snimanja, kada je shvatila da takvo što u hrvatskoj ne postoji:

"Sjela sam na kavu s jednim mojim dragim suradnikom i pokrenula se tema. Pitanje je bilo što još nitko nije napravio u našoj struci, a odgovor je bio: "Knjigu!". Danima nakon toga nisam mogla prestati misliti o tome, i napokon sam krenula na razgovor u nekoliko izdavačkih kuća da vidim postoji li interes za takvu vrstu knjige kod nas. Kod svih sam naišla na pozitivan odgovor i uhvatila se posla", objasnila je vizažistica Sanja Agić.

Iako je ideja naišla na odobravanje, Sanja se suočila s nizom problema. Objašnjava kako je u samom startu takva knjiga mnogo skuplja od uobičajenih jer su fotografije važan dio i moraju biti na papiru dobre kvalitete. Kako ništa ne voli raditi površno, brzo je shvatila da će joj biti potrebna financijska pomoć:

"Nisam željela u knjizi pisati o proizvodima iza kojih ne stojim. Znam da je knjiga nešto što ostaje i iza naših života i htjela sam uistinu biti ponosna i za deset i za dvadeset godina. To su samo neki od problema , a bilo ih je uistinu puno. Sjećam se kad mi je jedan prijatelj koji radi u izdavaštvu objašnjavao što je izdavač, što je sponzor, a što je distribucija. Možda je to nekome smiješno, ali meni su svi ti pojmovi bili nepoznati, a na kraju krajeva, ja sam make up artist, a ne pisac."

Sanja kaže kako je o nekim stvarima učila doslovce od nule te da je bilo dana kada je željela knjigu spremiti u ladicu i čekati neka bolja vremena koja možda nikada neće doći:

"Pokretalo me to što je puno ljudi zajedno sa mnom radilo na tom projektu i osjećala sam se dužnom prema njima da to privedem kraju kako god znam i umijem", dodala je.

Kako je Sanja u svojoj karijeri šminkala mnoge zvijezde iz javnog života, nije ni čudo da su se rado odazvale za poziranje u njenoj knjizi. Anita Dujić, Vanna, Jelena Perčin i mnoge druge bile su Sanjini modeli.

"Znam da je nekima teško povjerovati, ali bilo mi je mnogo lakše dogovoriti se s njima, nego tražiti cure po gradu, i to 50 njih, različitih tipova kože i kose. Sve su to super žene s kojima sam konstantno radila i pokazale su se kao divne osobe. Nije im bilo teško, mislim da im je čak bilo lijepo što postaju dio povijesti u hrvatskom šminkanju", istaknula je.

"Make up s potpisom" svakako je kruna dosadašnje Sanjine karijere koju je započela kasnije nego što je željela s obzirom da u Hrvatskoj nema srednje škole za vizažiste:

"Upisala sam frizersko-kozmetičku školu misleći da je to – to i bila sam sretna što ću naučiti urediti cijelu glavu – i kosu i šminku. Usporedno sam krenula na obje prakse (a trebalo je ili na jednu ili na drugu) i sve sam radila dvostruko dok nisam shvatila da kozmetički salon nema veze sa šminkanjem. Onda sam odustala od toga i odlučila prvom prilikom koja mi se ukaže u životu, upisati školu za vizažiste."

Sanja je, nakon završene frizerske škole u Opatiji, radila kao frizerka, a zatim je otvorila svoj salon. U međuvremenu je upoznala sadašnjeg supruga zbog čijeg posla se preselila u Zagreb i konačno dobila priliku da nauči šminkati.

"Znala sam da nešto kasnije od drugih ulazim u taj posao i da se moram dobro i dvostruko potruditi da ih sustignem iskustvom. Naravno da nije bilo lako, jer sam već tada imala obitelj i malo dijete, ali moja velika želja i ljubav prema poslu su me stalno tjerali naprijed. Toliko puta sam znala, a i još uvijek znam, biti umorna od neurednog tempa, rada po terenu u svakojake sate, ali ispunjenje nakon toga zasjeni sve drugo", otkrila nam je Sanja.

Sanja, koja iskreno voli svoj posao, kaže kako se ne planira ničim drugim baviti u životu. Kaže da će, kada ne bude mogla vječno trčati s koferom po snimanjima, pronaći način da i dalje radi što voli, ali malo mirnije. Pošto je svoj život posvetila ljepoti, kaže da ne postoje trikovi, samo znanje:

"Jeste li znali da usnice možete četkati četkicom za zube i na taj način skinuti mrtve stanice s površine? Nahranite ih nakon toga Melemom ili hranjivom kremom i bit će prekrasne, svježe i savršene za nanošenje ruža za usne", otkrila nam je.

Smatra da je dobro što postoje trendovi, jer bi bez njih bilo dosadno, a i potiču na kreativnost, kako u modi tako i u make upu. Misli kako je prekrasno kada pronađeš svoj stil u kojem se osjećaš dobro, a trendove minimalno uključuješ kao malo osvježenje. Kaže kako je svoj stil gradila neko vrijeme:

"Iz doba srednje škole imam fotografija s lošim make upom. Valjda svatko na putu u kojem pronalazi najbolje za sebe, mora probati i ono drugo. Na svu sreću, ti periodi su kratko trajali, ali u to vrijeme nije bilo interneta i toliko dostupnih informacija kao danas, pa poručujem curama da imanju manje prava na greške, nego starije generacije. Svi primjeri, savjeti i informacije dostupni si i neka više uče iz tuđih grešaka nego iz svojih", objasnila je kroz smijeh.

Iako je isprobala bezbroj proizvoda kaže kako su joj omiljeni Studio Fix puder u kamenu od MAC-a, puder u sticku od Shiseida, rumenila od Illamasque i Armani maskara Eyes to kill.

"Rekla bi da jedan pravi, dobar nude look pristaje svakoj ženi, ali dvoumim se između dva koja bih mogla izdvojiti kao omiljene. To su Jennifer Lopez glow look i crveni ruž. Ma zapravo, i jedan i drugi su nepogrešivi!, za kraj je dodala Sanja.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr