Tko je dovoljno hrabar za igru bojama u make up-u? Evo savjeta

Danijel Berković/PIXSELL
U make-upu boje su nekad nužne, poput zelenkastog sjenila za podočnjake, no sada jarke nijanse vladaju
Vidi originalni članak

Igra bojama uvijek je bila izuzetno kreativan, moćan proces, ali i itekako privlačan - kad pogledamo sve te kampanje s kojih nas gledaju ti savršeni modeli ukrašeni nizom pigmenata, često se zapitamo... kako bi to meni pristajalo? Naravno, neke su ovdje supernužne, na primjer, zelenkasti korektor koji na prvu djeluje neobično, no kad znamo da se crvena i zelena poništavaju, one su komplementarni par, stvar ima smisla. To znači da je jedna topla, crvena, a druga hladna, zelena te da je jedna primarna, a druga sekundarna. Učili smo to na likovnom, no kroz svakodnevicu se baš i ne sjetimo tih pravila, nego onda kad nam zatrebaju. Kad primijetimo da nam ta boja baš i ne pristaje. Nešto ne štima. A što je make-up nego upravo to - znanost o bojama, njima ističemo ton kože, kontrast prema želji, želimo da nam pristaje. Tu su, dakle, sjenila, rumenila, ruževi i sjaj glavni akteri koje svakodnevno primjenjujemo i pritom jako uživamo. Plava sjenila odlično će se stopiti uz plave oči, a ako ih želimo istaknuti, onda je to ljubičasta. Nekim plavušama predivno pristaju i zeleni tonovi, koji spektrom predivno ističu i smeđe oči. Zelena je jedna od onih koja se često nosi, vidimo je u gotovo svakoj paleti.

- Zelena sjenila u svakodnevnoj upotrebi u zadnjih nekoliko godina su bila zapostavljena. Prema mome mišljenju, nepravedno - priča Natalija Primorac - Udovičić, naša iskusna vizažistica, te nastavlja: - To je zato što se bojimo eksperimentirati s bojama. Zelena je kompatibilna s ljubičastom, tj. varijantom crvene i ima sposobnost pokrivanja kapilara kuperozne kože, konjuktivitisa i ostalih crvenila kože. Zato se ne treba čuditi make-up triku da ružem za usne pokrivate podočnjake... iako, nemojte to isprobavati kod kuće.

Sa zelenim sjenilom valja biti pažljiv jer dolazi u raznim nijansama i tonalitetima. Neke zelene su hladnog, a neke toplog tonaliteta: mint zelena djeluje izrazito hladno na oku, ali može poslužiti kao isticanje dubine očiju. Trava zelena spada u toplije nijanse i preporučljiva je kao zasebna te poželjna u ljetno doba. Tirkiz zelena, kao mješavina plave i zelene, popularna je kao ljetna varijanta. Danas su opet hit ta mono sjenila - to je bilo izrazito popularno tijekom osamdesetih, kad su sve nijanse tirkizne i plave bile u modi... osobito one plave i sedefaste nijanse koje su i danas nosive za večernji izlazak, a i za dnevni look na nekome mladom licu.

Od svih nijansi zelene najviše koristim zelenu olovku za oči, i to tamnu ili antracit zelenu koja očima daje mističan i sfumato look, dodaje vizažistica. Rumenila su također odličan alat, i to za svaki dan, jer nam daju svježinu: s pravom nijansom crvene, narančaste ili ružičaste djelujemo zdravije i odmornije. Žuta je također zanimljiva, ali i neobična jer naš ten može imati žuti podton i još više će istaknuti tu nezdravu boju na licu. Ipak su one jasne, čiste, električne nijanse plave, crvene, zelene i ružičaste najbolje za kreativnu igru. Trenutačno traju tjedni mode u svjetskim centrima - upravo se na tim događanjima definiraju trendovi koje će poštovati kozmetičke kuće i onda nam na policama omiljenih parfumerija već za nekoliko mjeseci predlagati te predivne pigmente. Uglavnom se posljednjih sezona fura taj prirodan stil, jedan od posljednjih igrača koji je inzistirao na teatralnom licu je bio Galliano za Dior. To radi za svoj brend i danas, no u skromnijoj varijanti. Općenito je danas, svjedoče lica manekenki koje šeću za slavna imena, u fokusu prirodna, njihova osobna ljepota, isticanje neke posebnosti koju svatko od nas posjeduje. Naravno, poneki od brendova igraju se bojama i na pisti - make-up u tim slučajevima sadrži, na primjer, maskaru u električnoj nijansi ili sjenilo koje podsjeća na osamdesete. Ili, pak, tuš sa šljokicama s kojima oči izgledaju kao da imaju dijamante oko trepavica. Tu su i zanimljive “naljepnice” koje kreiraju plošni efekt i daju futuristički look. O.K., crveni ili fuksija ruž? Nije svejedno, prva je toplija, druga hladnija nijansa. Ovo je minimalistička igra svjetskih igrača kao što su Pat McGrath, Lynsey Alexander, Diane Kendal, Wendy Rowe, Tom Pecheux, Val Garland... Svi oni nalaze se pred izazovom - kako još jedanput u novoj sezoni rekreirati čaroliju koja će nas povesti na neka nova koloristička putovanja.

Posjeti Miss7.24sata.hr