Tako glatka: bezbolno se riješi prištića na stražnjici

Thinkstock / Spencer Davies
Prištići nisu ružna napast samo na licu i dekolteu. I na stražnjici su prava neugodna nevolja, osobito ako se upale. Pogledaj kako objaviti rat problemima s kožom
Vidi originalni članak

Najčešće se pojavljuju kao reakcija tijela na neki poremećaj organizma – zloglasni i nimalo voljeni prištići. Jako teško ih je izbjeći, pa čak ni velike hollywoodske zvijezde poput Cameron Diaz i Natalie Portman – kojima su na raspolaganju svi mogući kozmetičari i preparati – biju žestoku bitku s malim, ali divovski iritantnim prištićima. Najčešći (i za izgled najgori) su oni na na licu, ali prištići se pojavljuju na cijelom tijelu – pa i na stražnjici, gdje mogu biti bolni i neugodni. Donosimo nekoliko savjeta koji će ti pomoći da ih izbjegneš… 

Čišćenje 

Slično kao i kod njege lica, trebalo bi i temeljito čistiti i ovo područje. Za to su pogodni konvencionalni, antibakterijski gelovi, koje koristiš i za čišćenje lica. S pomoću njih ćeš učinkovito očistiti stražnjicu od prekomjernog loja koji koža proizvodi te raznih drugih nečistoća. Najbolje je proizvode za čišćenje koristi pod tušem, umasirati ih u kožu te potom isprati. 

Piling

I piling može pomoći kad je riječ o poboljšanju stanja kože. Odumrle stanice kože te neke „dublje ukorijenjene“ nečistoće uspješno se otklanjaju pilingom. Na taj se način također oslobađaju začepljene pore. Pilinzi s uljem čajevca ili morskom soli pokazali su izuzetno dobrima! 

Dezinfekcija 

Nakon temeljitog čišćenja potrebno je crvenkasta ili upaljena mjesta na koži dezinficirati. Tako će se spriječiti nastanak novih prištića. Savjet: koristi vodicu za lice s voćnom kiselinom. 

Odjeća 

Sintetička platna neprijatelj su čiste kože na stražnjici, jer „ne dišu“ te time pogoduju stvaranju znoja – a to je onda idealna podloga za bakterije. Donje rublje od pamuka smanjuje rizik od alergijske reakcije na sintetičke tkanine. Osim toga, donje rublje treba prati na najmanje 60 stupnjeva, jer tek od te temperature se uništavaju bakterije i klice. 

Posjeti Miss7.24sata.hr