Kako postići raskošne trepavice?

Thinkstock / Spencer Davies
Niti jedna žena ne može odoljeti gustim, uvijenim i dugim trepavicama. Od pamtivijeka se zavodilo pogledom, a trepavice su jedan od ženskih aduta koji je lako istaknuti maskarom, ekstenzijama ili pak umjetnim trepavicama. Sve o isticanju trepavica otkrile su nam vizažistica Bianka Žugelj, Monika Kundih Antunović iz salona Mysterion te pjevačica Indira Vladić.
Vidi originalni članak

Maskara za volumen, produljivanje, uvijenost, s gumenom ili običnom četkicom, s bazom ili bez nje... Izbor u svakoj drogeriji ili parfumeriji, pa čak i na svakom štandu pojedinog brenda je toliki da je na prvi pogled jasno – žene nikad nisu zadovoljne svojim trepavicama. Osim maskare, koja spada među najpoznatije kozmetičke proizvode, na tržištu se sve češće nalaze serumi i baze za jačanje trepavica, dok se u kupaonici nerijetko provode sati u želji da se savlada umijeće stavljanja umjetnih trepavica. Posebni tretmani poput bojanja i ekstenzija trepavica su pak nešto na što se odlučuju najveće zaljubljenice u guste trepavice.

Jedna od žena koje obožavaju umjetne trepavice je Indira Vladić, pjevačica grupe Colonia, koja trenutno predstavlja spot za pjesmu 'Ljubavnici' sa Sinovima ravnice. Uvijek dobro raspoložena Indira ne libi se priznati kako umjetne trepavice obožava:

"Ne mogu zamisliti dan bez umjetnih trepavica, posebno ako imam neke poslovne obveze. Ako preko dana nemam nekih važnijih poslovnih obaveza onda odmaram od umjetnih trepavica. Vrlo sam pedantna u njihovom stavljanju te mi je jedan par više nego dovoljan", objasnila je Indira.

Maskara i dalje broj jedan

"Maskara je jedan od rijetkih proizvoda koji ne mora nužno biti skup da bi bio dobar. Naravno da skuplje maskare imaju svojih prednosti ali one se, za razliku od drugih proizvoda, brže troše", kaže vizažistica Bianka Žugelj i dodaje, "Maskara u prosjeku traje do 3 mjeseca, a čak i ako ju ne koristite svaki dan, jednom kada ju otvorite ona se počinje sušiti."

Bianka objašnjava da trikova za prepoznavanje dobre maskare nema, jer svakome odgovara nešto drugo, ali i da postoji razlika u četkicama. Jednom kada nađete onu koja vam odgovara, savjetuje da sačuvate četkicu i koristite je i s nekom drugom maskarom. Maskaru ne biste trebali dijeliti s nikim, jer se infekcije jako brzo šire.

"Maskara se nanosi što je bliže moguće korijenu trepavice. To će vam vizualno povećati trepavice. Ja osobno za dan preferiram smeđu, a za večer crnu maskaru. Za večer također možete nanijeti i dva sloja maskare", savjetuje Bianka.

U stvaranju savršenog pogleda mogu vam pomoći i razni dodaci za oblikovanje obrva. Među najpopularnijima je uvijač za trepavice koji otvara pogled uvijanjem dlačica. Najkvalitetniji koštaju i po nekoliko stotina kuna, a sa svima treba postupati pažljivo kako se ne biste uštipnuli i počupali trepavice. Upravo iz potonjeg razloga, koristi se na čistim trepavicama, bez maskare. Prije nanošenja maskare nanose se i prašci te baze za gušće trepavice. Pošto su bijele boje, zahtijevaju pomno nanošenje maskare i pokrivanje i najmanjeg traga bjeline.

U posebnu kategoriju spadaju serumi, posebni pripravci koji se poput tuša nanose prije spavanja. Ako ih redovno koristite, relativno brzo ćete vidjeti promjenu na svojim trepavicama – one će biti gušće, čvršće i sjajnije, a efekt traje koliko i životni vijek tretirane trepavice.

Umjetne trepavice i ekstenzije

Koji god proizvod odabrali, imajte na umu da dok god ne stavljate neki oblik umjetnih trepavica – raspolažete samo sa svojim prirodnim. Umjetne trepavice danas dolaze u nekoliko oblika: kao trepavice u komadu, parcijalne trepavice ili kao ekstenzije koje imaju i dulji rok trajanja na očima.

Bianka kaže kako je stavljanje umjetnih trepavica, iako u početku teško, stvar prakse te da se mogu staviti brzo i jednostavno – ako znate kako i imate mirnu ruku.

"Možda je jednostavnije za osobnu upotrebu stavljati trepavice u komadu iz jednostavnog razloga - zato što su u jednom komadu. Tu isto treba biti oprezan jer ako su vam prevelike nikada ih nećete moći pravilno zalijepiti da vam se ne odljepljuju. U tom slučaju ih na vanjskim krajevima odrežite koliko je potrebno. Ne morate se bojati da ćete ih tako uništiti, to je sasvim normalna stvar da se korigiraju. Isto vrijedi ako su vam predugačke, slobodno ih odrežite jer poanta umjetnih trepavica je da izgledaju sto prirodnije, a ne da svi vide da su umjetne", objasnila je ova vizažistica.

Bianka napominje kako parcijalne trepavice u pravilu izgledaju mnogo prirodnije, ali su i teže za stavljanje, posebno ako ih stavljate sami sebi. Lijepe se između prirodnih trepavica, što bliže samom rubu, a uglavnom su dovoljna 3 - 4 pramena sa svake strane od kraja do sredine. I one se mogu rezati ako su preduge.

Sve više žena bira ekstenzije kao alternativu umjetnim trepavicama. Prednosti ekstenzija su što ih stavlja stručna osoba i one drže dulje do običnih umjetnih trepavica, čak 30-60 dana.

Monika Kundih Antunović iz salona Mysterion kaže kako one ne oštećuju prirodnu trepavicu:

"Stvar je u tome da ćete, ukoliko prestanete ugrađivati ekstenzije, prije ili kasnije dobiti natrag svoje prirodne trepavice koje su rjeđe, tanje i kraće. Sve je u navici i percepciji. Način na koji se ekstenzije ugrađuju najviše ovisi o obliku oka (bademasto, okruglo, sitno, krupno...) te se u skladu s njim kombiniraju različite duljine da efekt ne bi bio umjetan. Kada su ekstenzije pripremljene kreće se na ugradnju."

Ovaj tip naglašavanja je nešto skuplji – prvo stavljanje košta oko 800 kuna, a svaka nadogradnja oko 300, ali je efekt mnogo prirodniji, ali i manje ograničavajući. S ekstenzijama se možete kupati, sunčati, skijati, a mnoge žene čak prestanu nanositi maskaru.

"Ukoliko ne želite, ne morate koristiti maskaru. Na kraju krajeva, žene upravo zbog nje često ugrađuju trepavice, no stavite li je, neće se dogoditi ništa loše. Ono na što treba pripaziti je odlazak u saunu zbog vlage i doticaj s vodom prvih 12 sati nakon stavljanja. Ne preporučuje se niti agresivno trljanje, ali s obzirom da sada ne trebate nositi maskaru, ono nije niti potrebno", za kraj je dodala Monika.

Indira kaže kako ekstenzije ipak nisu opcija za nju, pošto se na umjetne trepavice već navikla, a osim toga, obožava se šminkati:

"Razmišljala sam o trajnijim rješenjima poput ekstenzija, ali mi se čini da je to više za žene koje se ne šminkaju. Svakodnevno koristim sjenila i maskare, a skidanje blazinicama i losionima te trljanje škodi ekstenzijama tako da mislim da ću ostati pri dobrim starim umjetnim trepavicama!"

Kolikogod nekada bili ljuti na kozmetičku industriju, stalne novitete i preformuliranje dobro poznatih proizvoda, moramo priznati kako su, kada su trepavice u pitanju, učinili sve da imate raskošne trepavice pune volumena.

Više slika i cijene proizvoda pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr