Sve tajne crvenog ruža

Guliver Image/Getty Images
Naša priča o crvenom ružu počinje tamo negdje priju godinu dana kad smo ušle kao gošće na jedan korporacijski gastro event. Glavna urednica bila je uslijed izjave pred kamerama, svjetlo kamere obasjalo joj je lice. Zastale smo zapanjene: “Wow!” Shimmerom okupan ten, maskara, Russian red crveni ruž! Naša prijateljica.
Vidi originalni članak

Divan večernji make up. I onda se dogodi onaj domino efekt brzih misli unatrag, kroz sve te godine, Coco Chanel, Greta Garbo, Joan Crawford, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor... Moulin Rouge... Katarina de' Medici... Pa sve do davnih godina 3. tisućljeća prije Krista kad počinje povijest crvenog ruža, tj. nanošenja tinktura i balzama na bazi voska i karmin boje kukaca i biljaka. Tolike godine.

Kratka povijest crvenog ruža

Tu kulturu bojenja lica i usnica nasljeđuju Egipćanke i sve do danas crvena boja na usnicama odolijeva raznim epohama odobravanja i prohibicije. Prvi čvrsti ruž, prešan u kalupe, izumio je arapski kozmetolog Abu al-Qasim al-Zahravi (Abulcasis) u vrijeme islamskog zlatnog doba. Paralelno u srednjovjekovnoj Europi , ruž za usne je bio zabranjen od strane crkve te se mislilo da se koristi kao "utjelovljenje Sotone", a bio je rezerviran samo za prostitutke. No, jedina boja na bijelom licu dozvoljena je narančasto-crvena kao simbol stida i čednosti. I u doba renesanse predvodnice emancipacije, Katarina de' Medici i Elizabeta I prkose što rumenijim usnicama i noktima.

U 17. i 18. stoljeću make up odlazi u ekstremno sve crveno, žene se šminkaju i prije spavanja. Tijekom većeg dijela 19. stoljeća upotreba kozmetike nije se smatrala prihvatljivom u Velikoj Britaniji za ugledne žene, make up je bio povezan sa marginaliziranim skupinama poput glumica i prostitutki, jer se smatralo da su rumeni obrazi i usnice posljedica seksualnog uzbuđenja. Opozit Velikoj Britaniji u to vrijeme biva Francuska. Krajem 19 .st. francuska kozmetička kuća Guerlain počinje proizvodnju ruža. Prvi komercijalni ruž izumljen je 1884. u Parizu na bazi jelenjeg loja, ricinusovog ulja i pčelinjeg voska, pakiran  u posudicama i nanosio se kistom.

U Americi se od 19. stoljeća ruž izrađivao od voskova .ulja i karmin boje iz izvora suhih meksičkih insekata. Popularan je sve do 1960. kad usnice postaju svijetle. Koliko je zauzeo važno mjesto u kozmetičkoj torbici žena govori činjenica da je u doba 2. svjetskog rata postao sastavni dio bolničkih torbica, a kad je zbog nestašice sirovina u doba krize izbačen iz torbica, žene su protestirale odlazak na frontu. Vraćen je u torbice.

Koliko je danas crveni ruž must have svake ženske torbice, govori tome u prilog činjenica da je gotovo nezamisliv večernji look bez crvenog ruža. Kao make up artisticama, trebalo nam je neko vrijeme da ohrabrimo prijateljice i žene iz širih krugova da se usude koristiti taj vječno ženstveni simbol i doista smo nekako ponosne što  vjerojatno najprodavaniji Mac-ov Russian red crveni ruž ne silazi sa liste poklona nas međusobno desetak prijateljica, a te prijateljice ga kupuju svojim prijateljicama.

Savjeti za kupnju

Klasičan crveni ruž ima puno svojih nijansi, a da biste odabrali koji vama najbolje pristaje vodite se osnovnim pravilom: što je kosa  svjetlija koristite svjetlije nijanse, i obrnuto, brinete i crnokose birat će nešto tamnije i dublje nijanse crvene. Crvenokosima najbolje pristaje žarko crveni ton. Nadalje, što je boja kože svjetlija, ton crvenog ruža bit će izraženiji, dok preplanuli ten i maslinasti ten podnose mirnije i zagasitije tonove.

Pogledate li boju žila na zapešću ruke, plava označuje hladnu podnijansu kože, zelena toplu. Ruževi koji se kreću u nijansama bobičaste i srebrne podloge pristajat će hladnom, ruževi sa zlatnim   pigmentima pristajat će toplom tipu kože. Ne zaboravite zlatno pravilo pokušaja i promašaja, ako vas privuče nijansa od koje ne možete odvojiti pogled, možda je to baš ona  idealna za vas.

Nešto lakše je izabrati teksturu crvenog ruža. Želite li da bude postojan cijeli dan, cijelu večer ili noć, posegnite za klasičnim ružem u sticku u mat ili satenskoj teksturi. Oni su najpostojaniji i najveća je garancija za višesatni uredan look. Tekuće teksture sa svjetlucavim vodenim efektom na usnama teško ćete kontrolirat . Ubrzo nakon nanošenja izlit će se u borice po rubovima usana. Takav look rezerviran je za foto i modna snimanja. Postoje ruževi u obliku flomastera. Nosite ih samo, isključivo samo ako posjedujete izvanrednu preciznost u nanošenju, jer ova tekstura je idealna za trajan i uredan efekt crvenog ruža.

Trikovi za nanošenje

Danas su teksture ruževa obogaćene serumima i balzamima koje njeguju usnice. No, neke teksture isušuju. Da biste to spriječili, bogato nanesite masku od balzama koji ne sadrži vodu te pustite da je usnice upiju dok šminkate podlogu, oči i obraze. Potom ju brižno odstranite da ne ostane masni trag na usnicama koji će spriječiti prianjanje ruža.

Usnice lagano posušite podlogom koju ste koristili za ten i nanesite tanki sloj pudera u prahu i neka slojevi budu što tanji, još uvijek vam se mora vidjeti boja vaših usnica. Olovkom u boji ruža iscrtajte konture usana. Olovka ne smije biti tamnija od ruža te pazite da ne bude tupa, šiljite je nekoliko puta tijekom iscrtavanja ako je potrebno. Olovkom ispunice cijele usnice. Na taj način će ostati pigment olovke bez obzira što se ruž obrisao. Na olovku nanesite ruž, po mogućnosti kistom oko rubova usnica. Još jednom olovkom precizirajte i eventualno popravite rub usnica. Na kraju stavite kažiprst u usta i potegnite lagano unutarnji rub usnica izvlačeći ga. Na taj način ćete ukloniti višak koji bi se preslikao na zube. Ako se ruž izlio u sitne borice oko usana, tankim kistom i korektorom u boji kože precizno ocrtajte vanjske rubove usnica, odstranjujući sa kista višak ruža.

Kombinacije crvenog ruža sa ostatkom make upa su beskonačne. Marilyn Monroe klasičan sexy look postiže se crvenim ružem i mačkastom linijom crnog tuša na očima; moderniji nježniji look postižemo crvenim ružem i nježno nijansiranim smokey očima sa svjetlo smeđim sjenilom; za puteni look srednjovjekovnih ljepotica koristit ćemo crveni ruž i  maskaru na očima sa savršeno čistim matiranim tenom; vamp  look  zahtjeva iscrtane oči tamnim sjenilom i crnom olovkom u kombinaciji sa jarko crvenim ili tamno crvenim ružem; sofisticirani elegantni look postići ćemo dodamo li samo malo rozog rumenila u kombinaciji sa crvenim ružem i svijetlim tenom...

Hoće li sve ovo biti dovoljno da vas inspirira da pokušate ako već niste!?

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr