Stručnjaci se slažu: Ovih 5 proizvoda bismo baš svi ljeti trebali koristiti

Unsplash
Vidi originalni članak
  • Iako bismo svaki dan rado kupile novi proizvod za njegu lica, mora biti realni i znati što nam uistinu treba
  • Društvenim mrežama zavladao je trend minimalizma u kozmetici, no to ne znači da trebamo baciti sve što imamo i koristiti samo 8-u-1 proizvode
  • Stručnjaci savjetuju kojih pet proizvoda ljeti svakako trebaš zadržati 

Kada otvoriš svoju kozmetičku torbicu ili ormarić s kozmetikom u kupaonici, možeš li sa sigurnošću reći kako svaki od proizvoda koje imaš djeluje i koja je uloga aktivnih sastojaka koje sadrže? Velike su šanse da, baš kao i mi, ne možeš reći da. To nije tako čudno s obzirom koliko obožavamo skincare i koliko su nam svi ti sastojci postali dostupni. Kao odgovor na taj trend pomalo prekomjernog kupovanja kozmetike koji traje već godinama, danas se na društvenim mrežama javlja novi, potpuno suprotni.

Radi se o trendu beauty minimalizma. Ovaj trend ne podrazumijeva da se riješimo svih proizvoda koje imamo i počnemo koristiti samo 8-u-1 gel za tuširanje, nego da svoje proizvode biramo pomno i dobro razmislimo jesu li nam uistinu potrebni. Nije lako preko noći prigrliti ovaj trend, a najbolje bi bilo da krenemo od svoje ljetne kozmetike. Stručnjaci savjetuju da upravo ovih pet proizvoda trebaju biti u baš svakoj ljetnoj kozmetičkoj torbici. Imaš li ih već?

1. Zaštita od sunca

Nije iznenađujuće da su stručnjaci jednoglasni da bismo svi trebali koristiti zaštitu od sunca ljeti i tijekom cijele godine. Korištenje kreme za sunčanje ne samo da smanjuje rizik od raka kože, nego i štiti kožu od pojave bora uzrokovanih UV zrakama. Čak i ako provodiš vrijeme u zatvorenom prostoru, stručnjaci preporučuju svakodnevno nanošenje SPF-a. Zamisli takve proizvode kao dio svoje redovne jutarnje rutine, poput pranja zuba. 

SUNDANCE Med Ultra Sensitiv sprej za sunčanje SPF 30SUNDANCE Sport transparentni sprej za sunčanje SPF 30, SUNDANCE Kids Med Ultra Sensitiv mlijeko za sunčanje u spreju SPF 30

Kako znamo što tražiti pri odabiru SPF-a? Stručnjaci se slažu da trebaš tražiti kremu za sunčanje širokog spektra, što znači da se na proizvodu izričito navodi da štiti i od UVA i UVB zraka, te odabrati minimalno SPF 30. Što se tiče količine, stručnjaci preporučuju da je pola žličice idealna količina za lice i vrat.

2. Antioksidansi

Stručnjaci se također slažu da je dodavanje antioksidansa u dnevnu rutinu pametan potez za ljeto. Odlični su za smanjenje oksidativnog stresa koji nastaje kao posljedica UV oštećenja i djeluju u suradnji s SPF-om kako bi pružili optimalnu zaštitu. Ali što su zapravo antioksidansi? Jednostavno rečeno, radi se o sastojku koji štiti kožu od učinaka slobodnih radikala koji često dolaze od izlaganja UV zrakama, zagađenju ili drugim vanjskim stresorima kože. Pružajući dodatnu zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, antioksidansi će pomoći u usporavanju vidljivih znakova starenja i poboljšati izgled bora. Dobar proizvod s antioksidansima će također pomoći smanjiti pojavu hiperpigmentacije i smeđih mrlja.

Mivolis Vitamin C depo kapsuleBalea Beauty Expert serum-krema s vitaminom C i E SPF 30Mivolis Ulje australskog čajevca

Postoji mnogo izbora, ali najpopularniji antioksidansi dolaze u obliku vitamina C, niacinamida (također poznatog kao vitamin B3), vitamina A (ili retinola) i vitamina E. Isto tako, osim izvana, antioksidansi štite kožu i iznutra pa ih je tako dobro koristiti i u obliku suplemenata. 

3. Lagana hidrirajuća krema

Prije nego što napraviš bilo kakve promjene u svojoj uobičajenoj rutini njege kože, stručnjaci se slažu da je dobro dati koži vremena da se prilagodi promjeni sezone. Dajući svojoj koži nekoliko tjedana da se navikne na promjene u temperaturi i vlažnosti zraka, lakše je utvrditi koje proizvode trebaš zamijeniti. Međutim, jedna zamjena koja treba pratiti izmjenu sezona je hidrirajuća krema.

Balea Aqua hidratantni serum za liceBalea intim balzam poslije brijanjaSUNDANCE Med Ultra Sensitiv losion poslije sunčanja

Svoje bogate hidrirajuće kreme zamijeni lakšim formulacijama koje su manje okluzivne, omogućujući koži da diše. Pređi na laganu kremu ako patiš od suhoće kože, a ako je tvoja koža masna, samo odaberi lagani hijaluronski serum koji ćeš nanijeti ispod SPF-a. Iako je važno koristiti hidratantnu kremu i tijekom toplijih mjeseci, odabir lakše teksture može pomoći da tvoja koža bude sretnija tijekom ljeta. Također, ne zaboravi i da kožu ljeti češće oštećujemo depilacijom, pa joj pruži i odgovarajuću njegu nakon depilacije. 

4. Dubinsko čišćenje

Vjerujemo da već koristiš sredstvo za čišćenje lica ujutro i navečer kako bi održala svoju kožu zdravom, ali to postaje još važnije tijekom ljetnih mjeseci kako bi osigurala da se sav taj dodatni SPF temeljito ukloni. Ljeti je još važnije osigurati učinkovito čišćenje kože prije spavanja jer nakupljanje šminke, SPF-a i svakodnevne prljavštine može začepiti pore preko noći. Stručnjaci preporučuju korištenje double cleansing metode u kojem najprije koristiš ulje kako bi otopila sve nečistoće te zatim nježno sredstvo za pranje lica kako bi sve te nečistoće otopljene u ulju uklonila s lica.

Balea natural beauty gel za tuširanje - bademovo ulje i cvijet trešnjeno planet b Tvrdi sapun za tuširanje – breskva i zobeno mlijekoBalea Ulje za čišćenje lica

Redovito čišćenje kože ljeti, uključujući i čišćenje kose odnosno tjemena, pomaže u sprječavanju problema s kožom kao što su akne, miteseri i iritacije koje mogu nastati zbog začepljenih pora. S obzirom na povećano znojenje i korištenje većih količina proizvoda za zaštitu od sunca, važno je temeljito ukloniti sve ostatke s kože prije nego što kreneš na spavanje. Spužvica za pranje lica ili rukavica za tijelo mogu biti osobito korisne jer pružaju laganu eksfolijaciju koja pomaže u otklanjanju nečistoća bez iritacije kože.

5. Nježni piling

Iako ljeti čišćenje kože treba biti temeljito, piling bi trebao biti nešto nježniji, no nikako ga ne trebamo preskakati. Piling kože pomaže u održavanju kože svježom i blistavom uklanjanjem mrtvih stanica kože. Također omogućuje bolje upijanje ostalih proizvoda za njegu pa će svi ovi navedeni proizvodi biti još učinkovitiji na čistoj koži. 

Redoviti nježni piling kože može pomoći u sprječavanju začepljenja pora i pojave nepravilnosti na koži, što je posebno važno tijekom ljetnih mjeseci kada su temperature više, a izloženost suncu veća. Bilo da ćeš odabrati kemijski ili mehanički piling, samo pripazi da ne pretjeraš jer će narušena zaštitna barijera kože ljeti značiti samo još više štete od sunca. 

Balea Piling za lice – AHA kiseline i niacinamidebelin Rukavica za masažu i pilingebelin Četka za čišćenje i masažu lica

Velika je vjerojatnost da neke od ovih proizvoda već imaš u svojem ormariću, no budući da su kozmetičke kolekcije postale toliko velike, također je velika vjerojatnost i da im je istekao rok trajanja. Neke proizvode si možda preskočila jer nisi znala koliko su zapravo korisni ili si primjerice, smatrala da je piling aktivnost samo za zimu. To znači samo jedno - vrijeme je da se zaputiš u svoju omiljenu dm prodavaonicu u potrazi za njima!

Pretraživanje polica dm prodavaonica u potrazi za novim kolekcijama dm-ovih marki kao što su Balea, Mivolis, ebelin i no planet b te ponudama omiljena nam je aktivnost za sve sezone, pogotovo zato što znamo da ćemo uvijek pronaći ono što trebamo i to po odličnim cijenama. 

A kako bi ovoga puta još pametnije osmislila svoju kupovinu i tako spriječila nagomilavanje nepotrebnih proizvoda, svakako ne zaboravi na dm katalog koji možeš prelistati u samim prodavaonicama, ali i na dm online shopu ili u aplikaciji 'Moj dm'. U dm katalogu ćeš pronaći ne samo nove proizvode u ponudi već i razne druge aktualne pogodnosti. Zato uživaj u kupovini i još važnije, uživaj u nježnoj i zaštićenoj koži ljeti!

Posjeti Miss7.24sata.hr