Puderi koji traju cijeli dan

Thinkstock / Spencer Davies
BUDI.IN po prvi put donosi ekskluzivnu recenziju Borine Kopčić posvećenu dugotrajnim puderima.
Vidi originalni članak

Nema žene koja ne želi savršen ten tijekom cijeloga dana, pa možda upravo zato proizvođači dekorativne kozmetike uvijek obećaju dulji, trajniji i postojaniji puder. Kako sam i sama prosječna žena u stalnoj potrazi za još boljim puderom, prilika da isprobam dva pudera koji jamče dugotrajno i savršeno prikrivanje me oduševila, ali i pred dva odabrana pudera postavila visoke kriterije. Maybelline Affinitone 24h i Bourjois Flower Perfection su relativno novi proizvodi na našem tržištu, a pošto oba proizvoda obećavaju sličan efekt, bilo je teško odlučiti koji je bolji.

Puder za savršenu hidrataciju

Karakteristike: Maybelline Affinitone 24h (77,90 kn) je  posljednji u nizu iz popularne Maybellineove Affinitone obitelji. Proizvođač jamči savršeno prikrivanje tijekom cijeloga dana,  ali iako na pakiranju stoji oznaka od 24h, ne dajte se zavarati. Logično je da niti jedan puder ne drži na licu 24 sata. Prema riječima proizvođača, otporan je na znoj, vlagu, suhoću i dodir zahvaljujući Micro Flex tehnologiji. Pakiran je u staklenoj bočici s pumpicom za lakše doziranje.

Moj prvi dojam: Sama tekstura pudera je srednje gusta i poprilično tekuća (pogotovo u usporedbi s Bourjois puderom). Ipak, zahvaljujući pumpici lako se dozira i da se nanositi malo po malo. Moj prvi dojam nakon istiskivanja pudera je bio razočaravajući, uglavnom zbog rijetke teksture, ali sam ubrzo shvatila da sam se prevarila.

Faza testiranja: Puder sam nanosila na tri načina: kistom, spužvicom i prstima. Najprirodniji rezultat se dobiva prstima (sasvim očekivano), ali nanesen kistom ovaj puder postaje pravi mali sveti gral kozmetičke industrije! Prikrivanje je fantastično, a što je najvažnije puder ne isušuje kožu, niti izaziva prištiće.

Najveća mana ovog pudera je što, nakon nekoliko sati, lice dobije masni sjaj u T-zoni. Iako sam ga fiksirala puderom u kamenu, puder nije bio dovoljno jak da zaustavi sjaj. Puder na licu traje oko sedam sati, a nakon toga su vidljive sitne nepravilnosti (to pogotovo vrijedi ukoliko ste skloni dodirivanju lica), ali to nije ništa što malo pudera u kamenu ne bi moglo popraviti.

Konačni dojam: Radi se o puderu koji je uistinu hidratantan i lijepo prianja uz lice. Nije težak i ne ostavlja dojam maske, pogotovo ako kasnije na njega stavite i malo rumenila. Jako dobro prikrivanje traje dovoljno dugo da se ne moram opterećivati popravcima barem sedam sati.

Najveća mana je sjaj koji se javi nakon kobnog sedmog sata, stoga T-zonu treba matirati puderom u prahu ili kamenu. Meni to ne predstavlja problem pošto uvijek sa sobom nosim puder, ali ženama koje se ne vole šminkati "u prolazu" se to možda neće svidjeti.

Inovativan puder za matiranje

Karakteristike: Bourjois Flower Perfection (109,90 kn) je puder koji se nestrpljivo iščekivao na našem tržištu i koji upravo iz tog razloga ima težak zadatak. Njegov prethodnik, Healthy Mix, izazvao je pravu pomamu, a sada nam je stigao Flower Perfection koji je još inovativniji i originalniji.

Prva stvar koja će vam privući pažnju na ovom puderu je njegov dizajn: u čepu se krije spužvica za nanošenje! Dizajn je dobro osmišljen, tako da čep ima rupice kroz koje izlazi vlaga ukoliko je spužvica mokra što ovaj puder čini idealnim za sve ljubiteljice spužvastih aplikatora, ali i za odlaske na put kada vam se ne da nositi cijeli arsenal kistova.

Moj prvi dojam: Nakon što me osvojio fantastičnim i praktičnim dizajnom, uslijedilo je testiranje onoga što ova zanimljiva bočica krije. Njegova tekstura je mnogo gušća i kremastija od one koju ima Affinitone, a nemoguće je ignorirati i predivan miris koji ovaj puder ima.

Faza testiranja: S vlažnom spužvicom koja dolazi u pakiranju se lako i ravnomjerno nanosi, ali imajte na umu da spužvica upije velik dio proizvoda (kao što je i inače slučaj sa spužvicama za tekući puder). Najbolji efekt se postiže kistom, a najprirodniji prstima. I ovaj puder na mom licu traje oko sedam sati, iako su njihova klinička istraživanja na 96 žena pokazala da traje 16 sati. Nakon tog perioda na licu su mi se počeli isticati suhi dijelovi što je zahtijevalo dodatne i nešto kompliciranije popravke.

Konačni dojam: Dizajn ovog pudera naprosto mami da ga kupite i isprobate. Spužvica u čepu je sasvim solidna za nanošenje pudera, mekana je i lijepo razmazuje. Nju doduše treba redovito prati (ali to ionako morate sa svim kistovima), ali se puder sasvim lijepo nanosi i prstima (što će razveseliti one koji zaziru od alata za šminkanje).

Meni osobno je najveća mana ovog pudera što poprilično matira, ali to je zbog moje suhe i dehidrirane kože koja je sklona perutanju i koja treba dodatnu dozu hidratacije tijekom dana.

Koji proizvod me osvojio?

Teško je reći koji puder je bolji, jer će glavni čimbenik te presude biti tip kože koji imate. Meni, kao osobi s izrazito suhom i dehidriranom kožom, više odgovara Maybelline puder, jer ne isušuje, ali sam sigurna da bi ženama nešto masnije kože mogao zadavati glavobolje i biti nedovoljno postojan.

Prednost Bourjois pudera je inovativno pakiranje. Iako nisam ljubiteljica nanošenja pudera spužvicom, moram priznati kako mi se takvo pakiranje čini idealnim za putovanja ili eventualne dnevne popravke. Uostalom, ovaj primamljivi dizajn će sigurno privući mnoge žene da kupe Flower Perfection, a velika je šansa da se neće razočarati. Isto tako Flower Perfection ostavlja matirajući efekt koji će osvojiti žene s masnom kožom, a njegovo jako prikrivanje (3/3, kako piše na ambalaži) moglo bi zadovoljiti i žene s pigmentacijskim mrljama, ožiljcima i prištićima jer je prikrivanje uistinu dovoljno jako da prikrije sve nepravilnosti.

Posjeti Miss7.24sata.hr