Postanite zanosna plavuša: Profesionalci otkrivaju svoje najbolje trikove

Davor Puklavec/ Pixsell
Poznata hair stilistica Teuta Mesaroš i modni znalac Borut Mihalić savjetuju kako najbolje njegovati plavu kosu te kakvu odjeću birati ako ste plavuša
Vidi originalni članak

Otkad je Marilyn Monroe zaludila svijet plavim uvojcima, svijet ljepote ima ultimativnu ikonu: svijetla kosa i dan-danas je popularna u brojnim varijantama, a frizeri su osmislili brojne tehnike posvjetljavanja kose (koje obožavaju i brinete!). Frizura koja privlači svjetlost uvijek djeluje nježnije, bilo da se radi samo o pramenovima ili tonu čistog blajha. Osim toga tehnologija frizerstva donijela nam je odlične tretmane koji oporavljaju kosu u samo nekoliko sati, pa i ta plava, nježna boja dobiva snagu pigmenta. Danas je vrlo lako i dostupno počastiti se sunčanim i zlaćanim tonovima koji frizuri daju novu dimenziju, pa i dojam volumena. Poznati zagrebački frizerski saloni imaju posebne tretmane za plavuše te koloriste koji kreiraju personalizirane nijanse.

Svakodnevica je ispunjena plavušama u zagrebačkom hit salonu Teuta.
- Da bismo postigli lijepu svijetlu nijansu, kosa često prolazi proces skidanja od tri do deset tonova, ovisno o željama klijentice. Kroz taj proces kosi uzimamo pigmente i keratin, pa se često događa da je plava kosa nakon bojenja oštećenija od neke tamnije kose - ističe Teuta Mesaroš.


Znači da sve skupa zahtijeva posebnu njegu, nastavlja Teuta te dodaje:
- Pod tim mislim na proizvode koji popunjavaju cistinske veze i čine je čvršćom. Za to koristim odličnu liniju Kérastase Résistance koja je kreirana baš za takvu kosu. Postoje dva stupnja te linije, a proizvod se bira ovisno o stupnju oštećenosti te debljini vlasi. Također, postoji linija Pro Fiber koja ima u sastavu keratin. Tako tretiranoj kosi zaista treba dobra njega da bi izgledala dobro: ne pretjerujem kad kažem da takva, osobito izbijeljena kosa, trebaju minimalno četiri proizvoda da bi izgledala predivno, a to su kupka, regenerator, maska i ulje. Dobro je koristiti i proizvode za jačanje i rast kose. Moram priznati da plava kosa definitivno vlada scenom i nikada prije nije bilo toliko plavuša. Nose se svijetli tonovi na sve tipove i boje kose. A hit je i totalno izbijeljena kosa hladnog tona. Taj hladan ton treba barem svaka dva mjeseca osvježiti preljevom.


Plavušama klijenticama u salonu Teuta uglavnom radi tretmane koji dokazano oživljavaju kosu: ampula sa zelenim boosterom Kérastase Resistance Fusio-Dose Concentré Vita Ciment, keratinsko popunjavanje kose i Pro-Fiber tretman.


Brojne kozmetičke kuće imaju kolekcije posvećene upravo plavušama: John Frieda Go Blonder jedna je od najpopularnijih. U čemu je caka? Radi se o jedinstvenoj tehnologiji koja se temelji na sastojku lavande i optičkim posvjetljivačima. Za plavuše koje žele biti još svjetlije tu su šampon i regenerator s ekstraktom limuna i kamilice koji nježno i prirodno posvjetljuju kosu. Rezultat? Kosa sunčanog sjaja! Naravno, najbolje je koristiti šampon i regenerator iz iste linije jer to jamči bolji rezultat. To su formule koje sinergijom daju više. Osim toga, ublažavaju, ako ne i brišu žućkaste tonove. “Oduvijek sam volio blond nijanse”, kaže Kim Vo, globalni ambasador Schwarzkopf Professional BlondMe. Kim Vo je kolorist za brojne slavne dame i specijalist upravo za blond nijanse. Neke od njegovih ekskluzivnih klijentica su Katherine Heigl, Gwyneth Paltrow i Kate Hudson. Da, plava je san i brojnih slavnih glumica jer definira - glamur.

Modni svijet često plavušama sugerira neke nježne, pastelne tonove, no ponekad je dobro oplemeniti look jačom crvenom - baš kao što im super stoji karmin ruž. Ovdje sa savjetima uskače naš stilist Borut Mihalić.
- Drage moje plavuše, želite li dominirati pojavom od glave do pete, svakako izaberite neku lijepu nijansu crvene - sugerira Borut. Legendarna kombinacija jakih usana i svijetle kose jedan je od ideala ljepote. Budući da taj stil sam po sebi djeluje glamurozno, može se kombinirati uz traper ili neki drugi casual pamuk. Dobro im stoje i zagasito plavi te zlatni tonovi!

- Ako idete na Oscare ili crveni tepih, nosite nešto zlatno, a ako je riječ o dnevnim kombinacijama, onda birajte pastelno. Obratite pozornost na breskvastu, plavu, ružičastu… sve u nježnom tonu. Svi znamo da Barbie voli ružičastu, no nosite jedan takav komad po kombinaciji, nipošto od glave do pete. Ako volite eksperimentirati, probajte konfrontirati ten lica nijansama odjeće kao što su senf ili med žuta - dodaje Borut. Svi znamo barem jednu curu pepeljaste kose koja stalno boji kosu jer sivkasta prirodna nijansa često vapi za bojom.


Lucija Goričan, koja je krasila jednu od naših naslovnica, dio je te ekipe, a boji kosu od 1. srednje. “Kosu nikad ne lakiram, ne stavljam pjene, gelove... Zimi idem na bojenje izrasta svaka dva mjeseca, a ljeti je održavam sprejom koji na suncu posvjetljuje kosu”, kaže Lucija.

Posjeti Miss7.24sata.hr