Pitali smo frizerku poznatih Hrvatica: Kako zadržati ravnu kosu po lošem vremenu?

Shutterstock/miss7
Vidi originalni članak
  • Frizerka slavnih Valentina Čajo otkriva kako kosu zadržati ravnom i u lošim vremenskim uvjetima
  • Fen frizura je pouzdanija od pegle; ako ipak sama peglaš kosu, nije svejedno koju peglu koristiš
  • Valentina je izdvojila top proizvode koji će ti pomoći držati kosu pod kontrolom

Vrijeme u kojem se izmjenjuju kiša, snijeg, magla, vjetar rade protiv nas - i naše kose. Taman si fino ispeglala kosu, a onda je pala kiša i na glavi ti se pojavilo sto nestašnih "zvrkova". Bila si na frizuri, no ona nije preživjela više od dva mokra zimska dana? Uz to, tko može zadržati lijepu kosu dok nosi na glavi kapu? Kako se ne bismo previše zamarali pitanjima, javili smo se Valentini Čajo, hair stilistici zaslužnoj za njegovan izgled brojnih poznatih dama Hrvatske i regije, poput Maje Šuput, Ive Jerković i Jelen Glišić od nedavno Lešić.

Valentina, otkrij nam trikove: kako pripremiti kosu na nepovoljne vremenske uvjete, na kišu, snijeg ili vlagu?

1. Što se može učiniti već pri pranju kose da duže ostane postojana i ravna?

Njega kose jako je bitna, posebno u zimskom periodu gdje nam u prilog ne ide grijanje koje isušuje kosu, kao ni vlaga u zraku koja uništava frizuru. Prirodna suhoća kose djelomični je “krivac” zašto naše vlasi iz zraka upijaju vlagu. Tajna ravne kose je u zadržavanju vlažnosti u našim vlasima, dakle sve počinje od njege.  

Uvijek govorim kako ne postoji univerzalan proizvod za sve tipove kose, u obzir treba uzeti i stupanj oštećenja, te debljinu vlasi. Po mojem iskustvu najbolje preparate za njegu i stajling kose donosi francuski brend Kérastase.

Prvi korak svake njege je kupka (šampon), zatim ovisno o potrebi regenerator ili maska.

Osobno zimi jako volim njihovu Elixir liniju sa 24-karatnim zlatom koja daje ekstreman sjaj kosi, i sadrži antioksidanse koji su odlični u borbi protiv vlage. Također, Discipline linija pokazala se odličnom za ravnanje neukrotive kose. Prije sušenja, kosu zamotajte u ručnik i dozvolite da maksimalno upije vlagu iz vlasi, te potom koristite leave-in kremu za zaštitu od topline kako bi se oko kose stvorio zaštitni film koji čuva kosu od oštećenja i sprječava prodor vlage.

Odlični su i anti-frizz sprejevi, kao i lak za kosu kao završetak frizure koji također pomaže u borbi protiv kovrčanja kose. Uvijek preporučujem fen-frizuru, ali ja sam frizer i jasno mi je da je ženama teže to izvesti kod kuće, pa ako već moraju posegnuti za peglom savjetujem parnu peglu koja je otporna na vlagu i ipak znatno manje štetna. 

2. Kako da prirodno kovrčava kosa duže ostane ravna?

Prirodno suhu i kovrčavu kosu je izrazito teško održavati ravnom uslijed vremenskih neprilika, tako da preporučujem da u to vrijeme nose kovrče koje su trenutno jako in, a ukoliko se ipak odluče za ravnu frizuru, bilo bi najbolje isprobati već spomenutu parnu peglu kojim su moje kovrčave klijentice oduševljene.

3. Kapa je još jedan neprijatelj svježe izravnate kose. Kako pomoći kosi? 

Frizura nakon dugotrajnog nošenja kape izgleda slijepljeno, a kako bi je ponovno vratili u život najbolje je okrenuti glavu naopačke i prstima dobro protresti kosu. Ako to ne pomaže, najbolje je zavezati konjski ili niski zalizani rep sa naglašenim  razdjeljkom kojim ćete u sekundi biti spremni i za večernji izlazak.

4. I za kraj, otkrij nam najbolje proizvode za njegu ravne kose zimi...

S lijeva na desno: Kérastase elixir serum oko 260 kn; Kérastase lincroyable blowdry krema oko 225 kn; L'Oreal DD balzam oko 120 kn; Phyto keratine krema oko 226 kn; Discipline keratine termique krema oko 150 kn; L'Oreal nutrifier noćna pjena oko 100 kn

Posjeti Miss7.24sata.hr