Otkrijte što uzrokuje noćne more i uništava vam beauty sleep

Getty Images
Jedino ako niste zaspali uz scene nekog horora, buđenje usred noći zbog ružnih snova vrlo je frustrirajuće kada ne znate što ih uzrokuje i kako ih spriječiti...
Vidi originalni članak

1. Začinjena hrana

Ako jedete netom prije spavanja, aktivnost mozga se povećava što za posljedicu ima vrlo "živahne" snove, ali i potiče noćne more. No, hrana koja uzrokuje smetnje u probavi poput ljute i začinjene, najčešće za posljedicu ima ružne snove. Istraživanja su pokazala da kako začinjena hrana povišava temperaturu tijela i prekida san, što uzrokuje noćne more. 

2. Masna hrana

Namirnice kojima treba dugo da se probave poput mliječnih proizvoda, posebno sira, povećavaju vjerojatnost da ćete imati noćne more. Ako prije spavanja u krevetu gledate film i jedete omiljenih sladoled, ubrzat ćete rad mozga pa i vjerojatno ružno sanjati. No, ne samo da se masna hrana ne preporuča prije spavanja, znanstvenici su otkrili povezanost noćnih mora i količine masne hrane koju ste jeli tijekom dana. 

3. Lijekovi

Tablete koje mijenjaju kemijska svojstva u mozgu poput antidepresiva utječu na REM fazu spavanja tako da je intenziviraju što uzorkuje noćne more. 

4. Dodaci prehrani

Znanstvenici su otkrili da posebno ako uzimate vitamine B6 povećavate mogućnost ružnih snova. Naime, ovaj vitamin pretvara aminokiseline koje unosimo hranom u neurotransmitere koji utječu na snove. 

Posjeti Miss7.24sata.hr