Opsesija skincare proizvodima je dobila ime: Dermoreksija! Popričala sam s dermatologinjom o ovom fenomenu

Pexels / Olly Foto: Pexels / Olly
Vidi originalni članak
  • Dermoreksija je štetan pristup njezi kože koji uključuje pretjeranu upotrebu proizvoda, često potaknutu društvenim mrežama i AI filterima
  • Jessica DeFino, nagrađivana beauty novinarka, skovala je ovaj termin, kako bi ukazala na to kako pretjerana njega može dovesti do oštećenja kožne barijere, suhoće, sklonosti infekcijama, akni i dermatitisa
  • Popričala sam s dr.sc. Majom Kovačević o ovom fenomenu koji može značajno utjecati na kvalitetu života
  • Pročitaj više: Isprobala sam "nail tint" manikuru i otad me ona spašava svaki put kada nemam vremena

Čini se da izreka “manje je više” definitivno uključuje i našu skincare rutinu, prema zabrinjavajućem i prilično novom izrazu koji je skovala nagrađivana beauty novinarka Jessica DeFino. Ona u jednom od svojih newslettera koristi riječ 'dermoreksija' kako bi opisala štetan pristup koži koji na mnoge načine prodaje sama industrija njege kože. Obuhvaća sve, od 12-godišnjaka koji traže opsežne anti-age rutine njege kože do međugeneracijske opsjednutosti aktivnim tvarima poput retinoida i kiselina, te odraslih koji se svojevoljno zadužuju zbog promjena koje im skincare proizvodi obećavaju.

Beauty Dermatolog otkriva da uzalud koristimo ulja za njegu zanoktica jer postoje puno djelotvorniji proizvodi

Čini se ekstremno, no opsjednutost njegom kože može imati ozbiljne i kontraproduktivne učinke na zdravlje kože što može zahtijevati i medicinsku intervenciju te promatrane u tom svjetlu, dijagnostika ovog problema može biti korisna, štoviše neophodna. Oslabljena zaštitna barijera kože koja se očituje kao dehidracija, crvenilo, svrbež i perutanje, samo su neke od negativnih nuspojava dermoreksije. Zapažanja Jessice DeFino podupiru i stručnjaci, a popričala sam s dr.sc. Majom Kovačević, dr. med., specijalisticom dermatologije i venerologije, kako bih otkrila što je dermoreksija, je li se ona već susrela s pacijentima koji pate od nekog oblika dermoreksije, do kojih sve problema može doći ako patimo od opsesije skincare proizvodima te kako se odlučiti što koristiti i što preskočiti na prenapučenom tržištu koje na stalno potiče na kupovinu.

Jeste li se već možda susreli s pacijentom koji pati od nekog oblika dermoreksije?

Jesam. Fenomen se sve češće danas viđa, od dječje dobi u kojemu se preklapa sa Sephora kids fenomenom, do odrasle dobi u kojoj strah od starenja i želje za blistavim tenom postaje imperativ. Međutim, nije sve u životu crno/bijelo i taj trend nema jednak intenzitet kod svih pacijenata. S obzirom na to kako sam svakodnevno okružena novim kozmetičkim preparatima koje obožavam testirati, kad bih vam pokazala svoju kozmetičku ladicu u kupaonici, vjerojatno biste rekli da i ja patim od nekog blažeg oblika dermoreksije.

Beauty U BIPA drogerijama postoji jeftiniji duplić Tom Ford Tobacco Vanille parfema za samo 5 eura. Odličan je!

Kako se dermoreksija manifestira? Do kojih sve problema može doći ako stalno isprobavamo nove proizvode za njegu kože?

Dermoreksija označava štetan fenomen njege kože u kojemu dolazi do pretjerane i neodgovarajuće njege kože u kojemu se aplicira pretjerana količina proizvoda s ciljem uklanjanja nesavršenosti poput akni, ožiljaka, proširenih pora i bora, a koja može imati štetan učinak na zdravlje kože. U težim oblicima, ova ovisnost o isprobavanju novih skincare proizvoda može imati i značajan utjecaj na kvalitetu života i ometati svakodnevno funkcioniranje jer su pacijenti fokusirani isključivo na percipiranu nesavršenost. Kao moguće komplikacije na koži dolazi do oštećenja kožne barijere pa je koža suha, sklonija infekcijama, pojavljuju se akne i različiti oblici dermatitisa.

Jedan od glavnih krivaca za pojavu ovog štetnog fenomena su društvene mreže i upotreba AI filtera uz pomoć kojih su izbrisane sve nepravilnosti na koži koje su i dalje prisutne u realnom svijetu. Nadalje, putem društvenih mreža svakodnevno smo izloženi različitim marketinškim kampanjama, ali i aktivnostima kreatora sadržaja i samoprozvanim beauty stručnjacima koji u svojim videima otvaraju instagramično pakiranje i kunu se u magične rezultate u samo nekoliko tjedana. Živimo u „fast forward“ vremenu i pacijenti često ne shvaćaju kako je za željene rezultate potrebna određena količina vremena aplikacije te, ako nakon nekoliko tjedana ne vide očekivani rezultat, prelaze na drugu aktivnu supstancu, dodaju još jedan novi serum i ulaze u začarani krug.

Beauty Lakovi u "pumpkin spice" bojama koje ove jeseni dodajemo u svoju kolekciju

Kako se odlučiti koji skincare proizvod koristiti, a što preskočiti na prenapučenom tržištu?

U svom svakodnevnom radu uvijek sugeriram pacijentima da biraju dermokozmetičke proizvode, tj. spoj klasičnih kozmetičkih supstancija i aktivnih ljekovitih supstancija koje ne utječu samo na izgled kože, već i na njezin metabolizam i zdravlje. Ovi proizvodi su razvijeni u suradnji s dermatolozima i njihova učinkovitost je dokazana brojnim kliničkim studijama te su sigurni za upotrebu. Nadalje, bitno je znati koje su potrebe naše kože te rutinu njege kože usmjeriti na specifičnu problematiku. U obzir je bitno uzeti i dob – ako imamo 17 godina, nije nužno da opsesivno koristimo retinoide i kiseline radi straha od prvih bora.

Imate li poruku za sve one kojima proizvodi više ne stanu u kupaonski ormarić, a i dalje imaju popis novih proizvoda koje žele isprobati?

Čišćenje, hidratacija i zaštita kože od neželjenih učinaka UV zračenja su aspekti njege kože koji su neophodni svima. Ostala specifična stanja zahtijevaju stručan savjet pa stoga poslušajte savjet svog dermatologa, prednost dajte dermokozmetičkim brendovima i dajte proizvodima „dovoljno vremena“ za postizanje željenog učinka. Kao i u mnogim situacijama u životu, i u skincareu koncept „manje je više“ je često poželjan.

Beauty Prema ženama na Redditu, ovo je 5 najboljih pegla za kosu - za besprijekorno ravnu frizuru bez muke

Posjeti Miss7.24sata.hr