Opseg struka, grudi: Brojke koje govore o zdravlju

@splashnews.com
Saznajte na što vas upozoravaju vaša visina, opseg struka, veličina grudnjaka...
Vidi originalni članak

Je li opseg vašeg struka veći od 78 cm?

Za svakih 2,5 cm preko ove vrijednosti, rizik od raka debelog crijeva povećava se za 3%. Opseg struka također je dobar indikator rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i hipertenzije. Smanjenje obujma kroz dijetu i fizičke aktivnosti smanjuje i rizik od svih spomenutih bolesti.

Možete li jasno vidjeti dalje od 20 m?

Stanite na ovoj udaljenosti od parkiranog automobila. Ukoliko je vaš vid normalan, trebali biste jasno vidjeti brojke i slova na registraciji, a ako ne možete to – obavezno se naručite kod oftalmologa. I ako je vaš vid prije bio savršen, od sredine četrdesetih godina života on počinje slabjeti, bilo na daljinu ili blizinu. Upravo zbog toga moguće je da će vam biti potrebne dioptrijske naočale ili kontaktne leće.

Je li veličina vašeg grudnjaka 80 D ili više?

Broj grudnjaka 80 je prosječan, a košarica D namijenjena je ženama s velikim (ali ne prevelikim) grudima. Ipak, statistike pokazuju da žene s ovom veličinom grudnjaka češće imaju bolove u leđima, zbog pritiska na kralježnicu. U tom slučaju, pilates vježbe će pomoći – njima ćete ojačati mišiće središnjeg dijela tijela koji pružaju oslonac kralježnici.

Je li opseg vaših bedara (pojedinačno) veći od 58,4 cm?

Ako je tako, onda ste izloženi većem riziku od srčanih bolesti, tvrde stručnjaci. S druge strane, previše mršava bedra mogu ukazivati na nedovoljno ukupne mišićne mase, što znači neodgovarajuće iskorištavanje inzulina – hormona koji pretvara šećer iz krvi u energiju. To povećava rizik od nastanka dijabetesa, a posljedično i srčanih bolesti.

Jeste li viši od 174 cm?

Američki znanstvenici otkrili su da visina preko ove vrijednosti neznatno povećava rizik od raka dojke. Razlog? Hormoni rasta mogu uzrokovati povećanja tkiva mliječnih žlijezda. Ali nemojte brinuti već – redovno kontrolirajte dojke. Možete li izdržati 30 sekundi u skleku? Lezite na trbuh, postavite laktove i nadlaktice ispod grudi, a potom se podignite od poda, odguravajući se stopalima. Ispravite leđa i zadržite se u ovom položaju 30 sekundi. Ako ne možete, onda to znači da su vam mišići središnjeg dijela tijela slabi, što izaziva bolove u donjem dijelu leđa i lošu ravnotežu. Ojačajte ovaj dio tijela redovito vježbajući.

Zašto osjećamo potrebu za masnoćom?

Ako ste ikada potražili utjehu ili smirenje u slatkišima, onda znate da ova hrana zaista djeluje, bar kratkotrajno. Međutim, sada znanstvenici tvrde da je uzrok ove potrebe više biološke nego emotivne prirode, što je potvrđeno znanstvenim istraživanjima. Ipak, to ne znači da ne možete kontrolirati svoje porive. Postoje brojni drugi načini koji mogu donijeti utjehu i duševni mir, kao što su ispijanje čaja, šetnja, masaža ili čitanje knjige. Ako se budete dovoljno često bavili ovim aktivnostima, moći ćete reprogramirati svoj mozak tako da povezuje oslobađanje od stresa s nečim drugim osim s hranom. 70% ispitanika u jednom istraživanju reklo je da osjeća krivnju kad jede u restoranu brze hrane.

Posjeti Miss7.24sata.hr