Olovkom za oči do istaknutog pogleda

Thinkstock / Spencer Davies
Olovka za oči ('le crayon' = franc. , 'eye pencil' = eng. ) zapravo je praktičan i neizostavan dio vašeg make up arsenala.
Vidi originalni članak

Na tržištu ćete pronaći i naziv 'kajal pencil'. Kajal upućuje na masniju i mekšu teksturu olovke, a izvorno kajal (kohl) u Azijskim i Arapskim zemljama dolazi u obliku 'pastele i ima povijesno, kulturološko i antropološko značenje. Razmaziv je i nije postojan kao klasične olovke za oči te nije pogodan za preciznu konturu oka. Radije ga se koristi za unutarnje linije oka .

Olovku možete koristiti umjesto sjenila ukoliko želite pojednostavniti stil šminkanja. Tuš za oči možete zamijeniti olovkom ukoliko niste vješti u rukovanju s istim. Olovkom možete korigirati oblik očiju ili jednostavno naglasiti konturu oka. Tamnije nijanse olovaka koriste se za naglašavanje konture oka ili za 'smokey' look, svjetlije (bež i bijela) nanosimo na liniju u oku i time optički oko "otvaramo".

Uz sljedećih nekoliko savjeta lako ćete ovladati tehnikom nanošenja i izabrati koji vam od ponuđenih najviše odgovara.

Nanesite olovku  od polovice kapka prema vanjskom kutu oka, tik uz trepavice, trudeći se da počnete sa vrlo tankom crtom koju prema kraju debljate. Za to će vam biti potrebna dobro našiljena olovka koju ćete ponovo našiljiti za drugo oko. Potom ćete plosnatim nakošenim tankim kistom omekšati liniju i lakše izvući u kutu oka da ne ostane tupa crta. Po želji možete to isto ponoviti uz donji rub trepavica ili povući crtu olovkom duž cijelog gornjeg kapka.

U unutrašnju liniju oka nanesite bijelu ili beš olovku. Kod ovakvog nanošenja olovke zaista vam nije potrebno sjenilo, a ukoliko ste navikli i vješti ste u sjenčanju, olovka će vam dati dodatnu dubinu i neizostavnu konturu.

Olovkama u boji jednostavno i brzo možete naglasiti oči, nanosite olovku duž cijelog gornjeg kapka, duž cijele linije uz donje trepavice ,pa čak i unutar oka. Pritom je važno da kistom ili vatenim štapićem omekšate rubove crte kako bi postigli sofisticirani profesionalni look. U protivnom vaš make up će poprimiti prostački grubi efekt i zasigurno ćete biti loš primjer primjene olovke za oči.

Nađete li se u situaciji da u svojoj make up torbici imate samo crnu ili smeđu olovku za oči, moguće je njome izvesti i večernji smoky-eye look. Za to će vam biti potrebno malo više vještine i prakse u šminkanju, ali nije nemoguće. Definirajte olovkom rubove 'smokey eye' na svakom kapku, pripazite da budu simetrični te ih jednostavno ispunite olovkom. Kistom ćete ujednačiti nanos olovke da ne ostanu svjetlije rupe i omekšati rubove, te tehnikom olovke i kista ponavljajte dok ne dobijete željeni efekt. To isto možete postići olovkom u bilo kojoj drugoj boji .

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr