Odaberite svoju idealnu maskaru

Thinkstock / Spencer Davies
Maskara je neizostavan proizvod u svakoj kozmetičkoj torbici. Čak i žene koje se rijetko šminkaju posjeduju maskaru, a sve o tome kako kupiti savršenu maskaru otkrila nam je vizažistica Ivana Lisak.
Vidi originalni članak

Ne postoji kozmetički brend koji nema barem jednu maskaru u svojoj ponudi. Ovu magičnu tubu s crnom pastom obožavaju žene diljem svijeta, pa ne čudi što se radi o tržištu vrijednom nevjerojatnih 130 milijuna funti. Prosječna žena za maskaru daje oko 160 kuna, a svake sekunde proda se jedna Lancome maskara u svijetu. Poprilično impresivno, zar ne?

Opsesija maskarama počela je kada je Eugene Rimmel krajem 19. stoljeća zahvaljujući novom izumu – vazelinu, napravio tamnu pastu za trepavice. Maskare su u početku bile pakirane poput današnjih sjenila – u kutijicu s pastom i četkicom, a sada nam se nudi cijeli spektar četkica, formula i boja.

Kupovina maskare = težak zadatak

Vizažistica Ivana Lisak kaže kako ne treba vjerovati reklamama i uvijek kupovati najnoviju maskaru, jer jednostavno nije svaka maskara namijenjena svakim trepavicama:

"Druga greška je kupovina pogrešne maskare. Žene uglavnom kupuju maskare za produljivanje ili maskare za volumen, čak i onda kada im ne treba volumen tj. produljivanje", ističe vizažistica Ivana Lisak i dodaje kako gustim trepavicama maskara za volumen neće pomoći, dapače: "Vaše trepavice će biti slijepljene i kratke, jednako kao što će duge trepavice s maskarom za produljivanje biti još tanje i rjeđe. Većina mlađih djevojaka "pati" za maskarama za volumen, ali ne bi trebale. Njihove trepavice su još mlade i pune te ne trebaju mnogo da bi zablistale, dok žene u kasnijim godinama mogu itekako profitirati od maskara koje jamče punoću."

Osim što trebate dobro poznavati svoje trepavice i biti objektivni kada kupujete maskaru, morate znati i kako vaše trepavice teško mogu biti poput onih s reklame. Osim što se u marketinškoj industriji ne zazire od photoshopa, često koriste i umjetne trepavice. Ako želite fatalan pogled, možda je bolje da odaberete umjetne trepavice, umjesto da uzalud tražite maskaru kojom ćete postići takav look.

Najpopularnija je klasična crna maskara, dok se posljednjih sezona ljeti nameću i maskare u boji. One su odličan način da unesete malo boje u svoj look bez mnogo truda i pretjerivanja. Vodite se klasičnim pravilima koja vrijede i za sjenila – boja maskare treba biti u kontrastu s bojom očiju. Za svakodnevno korištenje plavuše mogu odabrati smeđu maskaru koja izgleda mnogo prirodnije i mekše, dok plava maskara na vrhovima može učiniti pogled blistavim.

Pravilno nanošenje za savršene trepavice

Niti najbolja maskara neće postići željeni efekt ako je pogrešno nanosite. Ivana kaže kako joj je smiješno što većina žena stavljanje maskare smatra atletskom disciplinom – žele to obaviti što prije. Osim toga, prisutne su i brojne predrasude o stavljanju koje će lako narušiti i najljepši look.

"Cik-cak mazanje i dalje je zlatno pravilo, koje je nažalost, uglavnom krivo protumačeno. Četkica se ne smije vući cik-cak cijelom duljinom trepavica, nego samo pri korijenu. Dakle, položite četkicu uz sam korijen trepavica, tri puta pomaknite četkicu lijevo-desno i zatim je polako izvucite prema vrhovima. Nemojte žuriti, jer što laganije povlačite četkicu, vaše će trepavice bolje izgledati", objašnjava Ivana i kao iznimku navodi novu generaciju vibrirajućih maskara koje same izvode taj pokret. One se mažu ravnim potezima.

Kao ostala pravila u korištenju maskare Ivana ističe tzv. "pumpanje" četkice. To je velika greška pošto se na taj način u tubu utiskuje zrak, ulaze bakterije, a i sama tekstura se brže suši. Savjetuje da četkicu izvlačite polako i odstranite višak u maramicu jer niti gomilanje maskare uz navoje nije higijensko rješenje.

Idealnu maskaru je teško pronaći, ali imajte na umu da čak ni cijena ne mora biti presudan faktor. Svake trepavice su drugačije i trebaju nešto drugo stoga se naoružajte strpljenjem kako bi vaše trepavice dobile izgled koji zaslužuju.

Više slika i cijene maskara pogledajte u galeriji...

Ostale video priloge i tekstove kako na najbolji način istaknuti oči, možete pogledati/pročitati ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr