Novi trend: siva i srebrna kosa

ZGAT
Možda ste primijetili kako se posljednjih mjeseci na Instagramu, Pinterestu i drugim društvenim mrežama siva kosa nerijetko nameće kao trend koji vole urbane fashionistice. Donedavno tabu, ova boja postaje sve prihvaćenija, baš kao i blond, smeđa ili crna. Zašto je tako otkrile su nam dvije sugovornice iz zagrebačkog salona ZGAT: koloristica Anamarija Baretić i menadžerica salona Ivana Špicer, ali i modna agentica Tihana Harapin Zalepugin.
Vidi originalni članak

Nakon svih duginih boja, vladavine ombrea, flamboyagea i balayagea, polako na scenu stupa nova boja za kosu – siva. Donedavno vezana uz neuredan izgled, danas postaje najpoželjniji modni dodatak koji vole čak i žene koje nemaju problema sa sijedima. U čemu je tajna, otkriva Anamarija Baretić, koloristica ZGAT salona i ZGAT Academyja.

Siva kosa više nije tabu

"Sijeda kosa je drugačija od kose obojane u sivu, srebrnkastu nijansu. Sijeda kosa je bez pigmenata samim time  je drukčija po strukturi od obojane kose. Ono što je bitno napomenuti da je praksa pokazala da stranke mijenjaju svoje želje po onome što je trenutno IN. U ovoj sezoni IN su hladniji srebrnkasti tonovi tako da je potražnja za njima veća, dok su prošle sezonu bili „in“ topliji zlatniji tonovi", kaže Andreja, ali dodaje kako nisu samo trendovi 'krivi' za popularnost sive.

Naime, ističe ulogu emancipacije žena. Dok je sijeda žena nekada bila 'stara' i 'neuredna', danas žene žele istaknuti svoju dob te to koriste kao modni detalj i naglašavaju svoju sijedu kosu sivkasto srebrnkastim nijansama.

"Najčešće se u tom slučaju koriste preljevi. Kad pričamo o mlađim ženama koje žele hladnije sivkaste tonove, tada definitivno pričamo o trendu koji smo napomenuli ranije, što znači što je danas IN. Ako se radi o cijeloj kosi, tada pričamo o izbijeljenoj kosi i nijansiranoj u sivkasto srebrne tonove, kada cijeloj kosi dajem srebrnkasti (sivi) sjaj. Ili kada želimo naglasiti oblik sa nekim detaljem u tom tonu", dodaje poznata koloristica.

Svoje sijede naglašava i modna agentica Tihana Harapin Zalepugin koja čak i kada nosi perike, bira upravo one sa srebrnkastim sjajem. To čini iz praktičnih razloga.

"Ne mogu reći da sam zaljubljena u svoju sijedu i srebrnkastu kosu, ali volim izgledati uredno. Ako se bojate, to morate činiti redovito, jer se već nakon dva tjedna vidi mali izrast koji po meni ne djeluje ni malo privlačno", kaže Tihana i objašnjava, "Umjesto da kompliciram, volim si pojednostaviti život, pa tako ostavljam kosu takva kakva je, eventualno stavim pramenove. Kosa mi brzo raste pa kompletno farbanje nema smisla, a ovako dobijem opušten, pomalo razbarušen izgled koji mi je više u skladu s karakterom, nego neka jednobojna frizura", iskrena je.

Kome pristaje?

Dakako, trend je jedno, a naša prirodna kosa sasvim drugo, a i jedna je stvar naglasiti prirodne sijede, dok je dobiti sivu boju na smeđoj kosi druga priča. Anamarija kaže kako u kosama našeg podneblja dominira topliji pigment koji onemogućava dobivanje sasvim hladne nijanse sive.

"Da bi dobili taj efekt na kosi, kosa se mora izbijeliti do potpuno bijele boje te nijansirati u željeni ton. U protivnom, ako na kosi nakon izbjeljivanja ostanu žućkasti zaostaci, na kosi nakon nijansiranja ostaje mutno siva boja što nije efekt koji se traži. Ako je kosa prirodno svjetlija naravno da će se do tog rezultata doći puno lakše i bezbolnije.  Ono što je bitno za napomenuti je, da je ovaj proces poprilično agresivan na samu kosu te bi kosa trebala biti zdrava i njegovana kako bi efekt bio bolji i ljepši, a kosa u dobrom stanju", otkrila nam je Anamarija.

Duga kosa = više oštećenja!

Njena kolegica Ivana Špicer, menadžerica salona ZGAT, kaže kako efekt uvelike ovisi i o načinu na koji se kosa njeguje nakon bojanja. Ako ste mislili da je ova boja jednostavna za održavanje, prevarili ste se!

"Želite li što dulje zadržati nijansu i boju bitno je korištenje pravilnih šampona i preparata. Ako pričamo o modnim i prirodnim tonovima tada je definitivno bitno kosu njegovati sa Colour šamponom i Colour regeneratorom Subrina Professional  kako bi kosa maksimalno zadržala pigmente i sjaj. No ako imamo izbjeljenju kosu tada je bitno kosu njegovati sa preparatima koji će joj vratiti prirodan sjaj i vlagu. Odabir preparata u ovom slučaju ovisi o stanju kose i vlasišta. Šampon će čistiti i njegovati vlasište dok će maske i regeneratori njegovati dužinu i vrhove. Ovo je bitno za naglasiti, jer ako vam je vlastište masno a kosa suha treba podrediti preparate tome  te koristiti šampon za masnu kosu, a masku ili regenerator za hidratizaciju. Što znači da vrlo često kombiniramo preparate iz različitih linija", savjetuje Ivana.

Svakako preporučuje korištenje profesionalnih proizvoda o kojima se možete posavjetovati sa svojim frizerom , jer kvalitetni proizvodi produljuju trajanje svake boje, ne samo sive. Uz ovakvu boju najbolje ide poluduga i kratka kosa iz jednostavnog razloga – bolje podnosi posvjetljivanje.

"Duga kosa teže podnosi agresivnije procese na kosi  te postane oštećena i suha. Naravno, ako je kosa u dobrom stanju prije samog kemijskog procesa to neće biti slučaj, no sa vremenom i stalnim posvjetljivanjem duga kosa gubi na sjaju i postaje bezlična", kaže Ivana.

Špicer kaže i kako srebrnkasti tonovi odlično izgledaju na klasičnim i modernim frizurama, ali najvažnije je da je sami proces bojanja odrađen kvalitetno i profesionalno, jer je uvijek važno da kosa ostane što zdravija.

"Prije svega potrebno je posavjetovati sa frizerom, koji će najbolje procijeniti vašu kosu, i odlučiti da li je odabrana nijansa nešto što može funkcionirati u skladu sa vašom kosom, tenom i stilom te uskladiti to s oblikom frizure", savjetuje Ivana za kraj.

Iako ova boja nije za svakoga, ponekad je dobro isprobati nove trendove. Srebrne nijanse mogu naglasiti vašu prirodnu boju, ali se i lako kombiniraju s trendi bojama poput ružičaste, plave ili tirkizne. Samo treba skupiti hrabrosti i upustiti se u avanturu.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr