Nikako nemojte zaboraviti očistiti četkice i kistove za make up

Guliver Image/Getty Images
Posljednjih godina, kozmetičke kuće nude puno lijepih, neodoljivo privlačnih četkica i kistova za nanošenje šminke
Vidi originalni članak

Tako su četkice, kistovi i spužve postali prave zvijezde u make up industriji, jednako važni kao i sama šminka. 

Što vam sve treba

Preporuča se oprati četkice svaki tjedan, a sve što vam treba je tekući sapun ili šampon i ručnik. Namočite kist ispod mlaza vode, zatim na vlakna nanesite malo šampona. Pustite neka djeluje par minuta, a ako primijetite ugruške tvrde boje, nježno ih protrljajte jagodicama prstiju. Isperite ispod mlaza mlake tekuće vode i vrlo nježno ocijedite višak. Ispravite dlačice kista i ostavite na ručniku u vodoravnom položaju. Ostavite li ih uspravno u čaši, višak vode može oštetiti ljepilo koje drži kist u dršci. Osim toga, promijenio bi se i oblik kista, a korištenje pri nanošenju šminke bilo bi otežano. Najbolje je oprati kistove navečer, ujutro će biti suhi i spremni za uporabu. Nemojte pretjerati s pranjem, jer će u tom slučaju četkice postati grube i oštre.

Čišćenje alkoholom

Pomiješajte vodu i alkohol u omjeru 70:30 u malu bočicu sa sprejem. Operite spužvice u otopini, dobro isperite i ostavite da se suše na ručniku. Osim četkica i kistova, ovim sprejem, možete očistiti i spužvice koje, nakon toga, trebate dobro ocijediti. Jednom tjedno spužvice operite šamponom za kosu i isperite ih običnom vodom. Ostavite da se osuše tijekom noći.

Umjesto spužvica - četkice

Spužvice koristimo za što bolje stapanje podloge i ujednačavenje nanesenih slojeva. Jastučići od velura za nanošenje pudera često se koriste i kao zadnji potez na licu, dok se razni pamučni jastučići koriste za nanošenje sredstava za čišćenje, ujednačavanje šminke, ili uklanjanje proizvoda. I dok pamučne jastučiće nakon uporabe bacimo, spužve i jastučiće koristimo duže vremena. Većina visažista preferira četkice više od spužvica ili jastučića koji, ako se ne peru redovito, mogu biti pravi "skupljači" prljavštine i bakterija koje onda nanošenjem šminke, neposredno prenositi i na kožu. Ako ste ipak naviknuli na spužvice, redovito ih perite u blagom šamponu ili u alkoholnoj otopini. Ako ih redovito čistite, jastučiće i spužvice trebate mijenjati nakon 6 do 8 mjeseci.

Posjeti Miss7.24sata.hr