5 najboljih šampona bez sulfata: zadržavaju vlagu, revitaliziraju kosu - i tako su nježni

Instagram@theouai
Vidi originalni članak
  • Zašto sve više ljudi prelazi na šampon bez sulfata i koji su njegovi benefiti?
  • Najbolji šamponi bez sulfata (ostavlja kosu čistom) su oni koji u vlasi zadržavaju vlagu i ostavljaju pramenove revitaliziranim i obnovljenim
  • Ovo je 5 najboljih takvih šampona koje možeš kupiti ili naručiti kod nas

Razlika između šampona sa sulfatima i šampona bez sulfata je u pjeni. Svi šamponi sadrže neku vrstu sredstva za čišćenje za uklanjanje prljavštine, ulja i naslaga starog proizvoda. Pjena koju stvaraju sulfatni šamponi svakako je bogatija i dugotrajnija, ali to ne znači da su bolji u čišćenju kose. 

Što su šamponi bez sulfata?

“Količina pjene koju šampon proizvodi nema nikakve veze s tim koliko je dobar u čišćenju”, kaže Anabel Kingsley, trihologinja i predsjednica brenda u Philipu Kingsleyu. Iako je istina da današnji sulfati nisu ni blizu tako agresivni kao njihovi prethodnici, još uvijek mogu ukloniti prirodna ulja s kose i uzrokovati blijeđenje boje, ostavljajući kosu suhom, bez sjaja i teškom za oblikovanje. Oni koji su bojili kosu ili koriste tretmane keratinom mogu stoga imati koristi od upotrebe proizvoda bez sulfata. Međutim, ako su sulfati pravilno formulirani u proizvode, oni su u redu za upotrebu.”

Beauty Stigla je Stella McCartney linija za njegu kože: Šik je i ekološki prihvatljiva

Ali, upozorava Masa Ohta, glavna terapeutkinja u brendu prirodnih proizvoda za njegu kose Leonor Greyl, šampon bez sulfata dobar je onoliko koliko su dobri i ostali sastojci koje sadrži. “Kada birate pravi šampon za svoju kosu, trebate uzeti u obzir ostale sastojke koje bi proizvod mogao sadržavati, poput biljnih ekstrakata, biljnih ulja, eteričnih ulja, regeneratora, konzervansa, parabena… Kombinacija ili isključivanje ovih sastojaka odlučuje je li konačni proizvod “dobar” ili nije.”

Pomaže li šampon bez sulfata rastu kose?

Ako tražite raskošne duge pramenove, stvarno biste trebali razmisliti o prelasku na šampone bez sulfata, a to je zato što sulfati mogu spriječiti rast kose, iritirati i upaliti vlasište te razgraditi postojeće vlasi kose. “Šamponi bez sulfata pomažu vlasištu u zadržavanju vlage, smanjuju iritaciju vlasišta i kovrčavost”, dodaje trihologinja, Hannah Gaboardi. "Oni također pomažu u održavanju kose hidratiziranom što zauzvrat dovodi do zdrave kose." Zaista, kako biste potaknuli zdrav rast kose, trebali biste stvoriti optimalno okruženje, što znači korištenje šampona koji je bogat hranjivim tvarima i koji ne skida prirodna ulja s kose.

'Pinch Hair Hack' ili 'štipanje kose' je najlakši način za dodavanje volumena kosi

Koliko često mogu koristiti šampon bez sulfata?

Što se tiče načina na koji koristimo šampon bez sulfata, sasvim je u redu koristiti ga svaki dan. Ali s obzirom na temeljito čišćenje koje pruža kosi, uvijek možemo izdržati i nekoliko dana bez njega i kosa svejedno neće izgledati previše masna. “Količina pranja vaše kose ovisi o vašem tipu kose”, kaže Gaboardi. “Ali preporučujemo šamponiranje svaka dva do tri dana kako bi vaše vlasište bilo čisto i kako folikuli ne bi bili blokirani prljavštinom i bakterijama.”

5 najboljih šampona bez sulfata za svaki tip kose

Najbolji hidratantni šampon bez sulfata: Aveda Dry Remedy šampon

Miješajući buriti ulje, nar i regeneratore dobivene iz palme, Aveda Dry Remedy šampon prodire u kosu na način koji ga čini iznimno učinkovitim. Cijena šampona je oko 170 kn, a može se naručiti ovdje. 

 

Najbolji šampon bez sulfata za jačanje: Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo

Savršen za obojenu i oštećenu kosu, Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo se može pohvaliti Olaplex patentiranom tehnologijom koja pronalazi i ponovno povezuje prekinute disulfidne veze u kosi, popravljajući oštećenja dok istovremeno jača strukturu kose. Cijena šampona je 231,90 HRK, a može se naručiti ovdje

Najbolji šampon bez sulfata za tanku kosu: Moroccanoil šampon za dodatni volumen

Prožet arganovim uljem bogatim antioksidansima i drugim revitalizirajućim hranjivim tvarima, Moroccanoil šampon za dodatni volumen obnovit će kosu. Cijena šampona je 183,00 HRK, a može se naručiti ovdje. 

Najbolji jeftini šampon bez sulfata: OGX Nourishing+ šampon s kokosovim mlijekom pH uravnotežen

OGX Nourishing+ kokosovo mlijeko pH Balanced Shampoo pomaže dodati snagu, elastičnost i hidrataciju kose, ostavljajući je mekom, glatkom i sjajnom. Cijena šampona je 43,25 HRK, a može se naručiti ovdje (sada je 47% povoljniji).

 

Šampon bez sulfata s najboljim mirisom: Ouai šampon za srednje dugu kosu 

Čisti naslage i prljavštinu, Ouai Medium šampon za kosu obogaćen je hidratantnim uljima kokosa i babassua koji ostavljaju svježi miris koji će trajati satima. Šampon također zaglađuje i zatvara kutikule kose, prikrivajući ispucale vrhove za zdraviji završetak. Cijena šampona je 250,00 HRK, a može se naručiti ovdje.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr