Mitovi i istine o povećanju grudi koje sigurno nisi znala

Getty Images
"Utječu li implantati na mogućnost dojenja jednog dana?", jedno je od najčešćih pitanja koje žene postavljaju kirurzima plastične kirurgije. Kako bi smo jednom zauvijek razbili ovaj, ali i ostale mitove o povećanju grudi, pokucali smo na vrata doktora Dinka Bagatina.
Vidi originalni članak

Brojne djevojke i žene diljem svijeta svakodnevno ulaze u ordinacije estetskih kirurga sa željom za većim, punijim i prpošnim grudima. Nezadovoljstvo grudima u velikoj mjeri utječe na samopouzdanje žena, zbog čega se sve više žena odlučuje na operaciju povećanja implantatima. Naravno da s operacijom dolazi i do niza pitanja koje žene postavljaju svojim doktorima, a ova najčešća tri mita upravo je za nas razbio doktor Dinko Bagatin. Osim ova tri neutemeljena mita, doktor Dinko s nama je podijelio i tri istine o povećanju grudi koje do sada nismo znale.

MITOVI

Mit br. 1: Vježbanje je prirodni neprijatelj prpošnog poprsja.

Krivo! Vježbanje nije razlog obješenih grudi, dapače, vježbanje je uvijek preporučljivo kako bi tijelo što duže ostalo u formi. Međutim, morat ćemo te razočarati, ipak ne postoji točna vježba kojom možemo utjecati na izgled grudi. Za povećanje, podizanje ili učvršćivanje grudi ipak je jedino rješenje estetski zahvat. Vježbanje se pak savjetuje nakon svakog kirurškog zahvata pa tako i nakon povećanja grudi jer je važno održati mišiće prsa jakima i zdravima. Naravno, sve u skladu s postoperativnim uputama i savjetima koje svaka pacijentica dobiva od svog doktora.

Mit br. 2: Grudi će se objesiti ukoliko uopće ne nosiš grudnjak.

Krivo! Ne brini, tvoje su grudi sigurne čak i ako uopće ne nosiš grudnjak. Naravno, postoje faktori koji mogu utjecati na njihovu prpošnost, ali nenošenje grudnjaka samo po sebi neće dovesti do obješenosti grudi. Jedan od glavnih faktora svakako je veličina grudi jer sila teža ipak prema njima ima najmanje milosti.

Mit br. 3: Zahvat povećanja implantatima utječe jednog dana na dojenje.

Krivo! Žene s implantatima mogu jednako dojiti dijete kao i bez njih jer dojke ostaju funkcionalne. Ipak, doktori savjetuju kako se nakon zahvata povećanja grudi ipak treba pričekati oko šest mjeseci prije trudnoće, kako bi se tkivo u potpunosti oporavilo. 

ISTINE

Istina br. 1: Implantati su sve sigurniji i kvalitetniji

Kao i u svemu drugome, tehnologija izrade napredovala je i u smislu kvalitete i sigurnosti implantata. Također, implantati su postali sve sličniji tkivu samih dojki zbog čega je danas moguće postići super prirodan izgled kako vizualno tako i na opip. "U Poliklinici Bagatin koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, proizvođača Johnson&Johnson, koji su vrlo mekani i slični tkivu. Postoje dva glavna oblika implantata, okrugli i anatomski, ali i vrlo velik broj modela koji su različite veličine i različitog profila, što omogućava individualan pristup svakoj pacijentici.", kaže doktor Dinko Bagatin. 

Istina br. 2: Liječnici će u nekim situacijama i odgovoriti pacijenticu od povećanja grudi

Ovo nismo čule tako često, ali doktori ponekad i odgovore pacijenticu od operacije! Kako kaže doktor Dinko: "Ako pacijentica nije sigurna želi li povećanje grudi ili ako ima nerealna očekivanja, tada ne operiramo. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koju koristimo u Poliklinici, za određene zahvate, poput korekcije grudi, prethodno izvodimo snimanje na Vectra XT 3D simulatoru. To znači da možemo vizualizirati očekivani rezultat nakon operativnog zahvata." Pacijentica će tako prvo vidjeti realno stanje određenog dijela tijela te stvaranjem simulirane fotografije dobiti prikaz rezultata nakon operacije. U slučaju nesigurnosti ili neodlučnosti, doktori pacijentici savjetuju da ipak još malo razmisli o operaciji ili je odgodi do daljnjeg.

Istina br. 3: Oporavak traje (samo) tjedan dana

Možda misliš da oporavak od operacije traje beskonačno dugo, ali u stvari, u većini slučajeva već nakon sedam dana bol od operacije prestaje. Prva tri-četiri dana nakon zahvata bolovi su nešto jači, a onda se sljedećih sedam dana postupno smanjuju. Osim u rijetkim slučajevima komplikacije bolovi traju nešto duže, ali zapravo se većina žena već nakon deset dana vraća svojim svakodnevnim obavezama, u naravno nešto sporijem tempu i s povećanim oprezom. 

SPONZORIRANI SADRŽAJ: MISS MIND ZA MISS7

Posjeti Miss7.24sata.hr