Masaža – blagodat za dušu i tijelo

Thinkstock / Spencer Davies
Priuštiti svom tijelu užitak dodira koji pomlađuju, suzbijaju stres i opuštaju, potiču cirkulaciju i poboljšavaju tonus mišića. Sve to postiže se masažom. Kako i na što djeluje, kada se i kome preporučuje, u čemu je razlika između „samomasaže“ kod kuće i masaže u kozmetičkom salonu koju izvodi kozmetičarka?
Vidi originalni članak

O blagotvornoj masaži maštamo nakon napornog dana, svaki put kad promatrajući svoje tijelo shvatimo da je počelo mijenjati obrise, kad na licu opazimo bore i opuštenost kože. To se događa s  razlogom jer masaža je sinonim okrepe i užitka, sastavni dio brige o tijelu i izgledu lica, a neizbježan je dio i tretmana koji usporava procese starenja. Žene posebno uživaju u masaži jer je od svih osjeta u tijelu žene najrazvijeniji osjet dodira.

Dodir djeluje putem kože, organa koji je povezan sa svim osjetilima, a ima blagotvorno djelovanje na ljepotu i zdravlje, na dušu i tijelo. Upravo zbog višestrukog i snažnog djelovanja masaže vrlo je važno pravilno odabrati vrstu tretmana ovisno o cilju koji se želi postići ili problemu koji se želi prevladati, dok istovremeno treba voditi računa o vlastitoj naravi i navikama. Primjerice temperamentnoj osobi odgovarat će žustra masaža s bržim pokretima, no za smirivanje stresa gotovo svima odgovara spora masaža umjerenog pritiska.

Bez obzira koju masažu odaberete, je li riječ o masaži lica ili tijela, važno je da ste za vrijeme masaže opušteni, da vam ne smeta ništa iz okruženja u kojem se nalazite, bilo da je riječ o zvukovima, mirisima ili bojama. Ako, iz nekog vama nepoznata razloga, osjećate nelagodu to može biti znak da ste odabrali pogrešnu masažnu tehniku, da niste u skladu s kozmetičarkom ili jednostavno da vam ne odgovara ambijent u kojem se masaža izvodi. Prilikom odabira masaže i kozmetičkog salona kojem posvećujete brigu o svom licu i tijelu, nemojte se povoditi za trendovima i preporukama prijateljica, odaberite masažu koja vam treba.

Za opuštanje

Ako ste pod stresom masaža lica i tijela pomoći će vam da se opustite. Ali nemojte očekivati čuda od jednog tretmana. Potrebna vam je barem jedna masaža tjedno. Akupresurna, shiatsu masaža ili limfna drenaža jednako dobro opuštaju napete mišiće, ublažavaju napetost i glavobolju, poboljšavaju detoksikaciju i protok energije. Ako osjećate potrebu za dubinskim opuštanjem i odmorom odaberite masažu toplim kamenjem (stone therapy) ili aromaterapeutsku masažu.

Protiv nakupljanja tekućina

Potrebno je pokrenuti optok limfe i time potaknuti pročišćavanje organizma, izlučivanje otpadnih tvari i suvišnih tekućina. Najbolja pomoć je limfna drenaža ali i masaža refleksnih točaka. Već nakon prvog tretmana opazit ćete pozitivne promjene, osjećat ćete se lakše, poletnije, ispunjeni novom energijom, posebice ako uz masažu provodite dijetu za pročišćavanje i pijete dovoljno vode i biljnih čajeva. Limfna drenaža sastavni je dio oporavka nakon estetskih kirurških zahvata – liftinga lica, blefaroplastike – podizanja očnih kapaka, ali i estetskih zahvata na tijelu. Za potpuni učinak i rezultate potrebno je 10 limfnih drenaža.

Anti-age masaža

Pored ostalih učinaka masaža djeluje i na procese starenja tako da ih usporava, a istovremeno aktivira procese obnavljanja i oporavka struktura o kojima ovisi tonus i elastičnost kože, poboljšava protok krvi a time i opskrbu stanica kisikom i hranjivim elementima.
Nakon odstranjivanja šminke i pilinga izvodi se anti age masaža u trajanju od 45 minuta. Sastoji se od drenažne masaže, modeliranja mišića, digitopresure i posebne lifting masaže. Za postizanje uistinu vidljivih promjena potrebno je anti age masažu izvoditi 2-3 puta tjedno, a ukupno je potrebno 7-10 tretmana. Uz anti age masažu primjenjuju se i maske za tonus ili specijalne lifting maske.

Za bolje raspoloženje

Jesenska i zimska tjeskoba, previše obaveza,… umjesto da pomoć tražite u lijekovima priuštite si masažu kristalima. Masaža neće riješiti vaše probleme ali će vas opustiti, probuditi u vama energiju s kojom ćete poboljšati samopouzdanje. Masaža kristalima može se primijeniti u kombinaciji s aromaterapeutskom masažom, osim opuštajućeg ima snažan učinak protiv starenja.

Imate celulit i opuštene mišiće?

Masaža prvog izbora je limfna drenaža, posebice ako vas muči edematozni celulit koji se očituje oteklinama na nogama. Aromaterapeutska masaža osim blagotvornog dodira koristi esencijalna ulja koja potiču dreniranje tkiva i poboljšavaju tonus mišića.

Svaka masažna tehnika ima određene i potvrđene učinke ili više učinaka. Refleksna masaža zasniva se na teoriji da je svaki organ tijela povezan s određenom, specifičnom točkom na stopalu i na dlanovima. Podražavanjem tih točaka djeluje se na određeni organ. Jagodicom palca terapeut izvodi digitopresuru određenih točaka i u smjeru koji ovisi o cilju koji se masažom želi postići. Rezultati se postižu već nakon 5-6 tretmana.

Stone therapy ili masaža toplim vulkanskim kamenjem zasniva se na tradiciji Američkih Indijanaca. U masaži se koristi kamenje vulkanskog porijekla zagrijano na 30°C. Kamenje se može postaviti na određene točke na tijelu ili se njime masira tako da zamjenjuje ruke. Stone therapy izvodi se na tijelu i na licu, a ukoliko se izvodi na licu kombinira se s tehnikom digitopresure. Rezultati se postižu nakon 5-6 tretmana.

Masaža kristalima je holistički tretman koji djeluje na 7 čakri, energetske centre tijela. Terapeut kristale odabire ovisno o poremećaju koji osjeti u tijelu. Potom kristale postavlja na chakre i ostavlja ih 20 minuta. Masaža kristalima može se izvoditi na licu i na tijelu. Za potpune rezultate preporučuje se 10 tretmana. Limfna drenaža je tretman koji se koristi kad je riječ o borbi protiv celulita, oteklina i problema venske i limfne cirkulacije. Osim toga limfna drenaža odlična je pomoć u tretmanu akni upravo zbog toga što potiče izlučivanje otpadnih tvari i pročišćavanje organizma. Izvodi se sporim i vrlo blagim pokretima i pritiscima u smjeru protoka limfe, čime se potiče aktivnost limfnih čvorova. Za optimalne rezultate preporučuje se najmanje 10 tretmana.

Aroma masaža se izvodi esencijalnim uljima koja se odabiru ovisno o problemu koji se tretira, rezultatima koje se želi postići ali i ovisno o ukusu određene osobe. Izbor je moguć između otprilike 500 esencijalnih ulja, a svako ima točno određena svojstva. Grejp i borovica koriste se u anticelulitnom tretmanu, komorač protiv oteklina, ružmarin za stimulaciju, ruža za opuštanje… Esencijalna ulja razrjeđuju se biljnim uljima, ulaze u krvožilni sustav, djeluju vrlo brzo i imaju dugotrajan učinak. Osim što pomažu u rješavanju brojnih problema izgleda, lica i tijela, esencijalna ulja vrlo su korisna i protiv stresa, za usporavanje starenja, za opuštanje i okrepu.

Želite li odmah smanjiti rezultate stresa na svom licu preporučujem Malu Wilz Stress Control masku. Ova intenzivno smirujuća i izbalansirana kremasta maska s pažljivo izbalansiranim sastojcima ( ekstrakt vinove loze i čičkovo ulje, ceramidi, alantoin proteini svile, mliječna kiselina, vitamin E). Posebno je pogodna za smirivanje osjetljive kože. Ne sadrži mirise i konzervanse.

Saznajte više na lijepizdravi.com

Posjeti Miss7.24sata.hr