Make up kao životni poziv

Privatno
Ako pomno pratite svaki nastavak serije Game of Thrones, sigurno ste se zapitali koliko ljudi je potrebno da se našminkaju svi ti silni statisti i glumci. U timu vizažista serije svoje mjesto je pronašla i Pamela Elekeš.
Vidi originalni članak

Pamela Elekeš je vizažistica čiji rad ste dosad sigurno vidjeli mnogo puta. Kampanje za eNVy Room, Sisciu, editorijali u brojnim magazinima, video spotovi i naslovice su samo neki od angažmana koje možete pronaći u CV-u. Ova vatrena crvenokosa, ipak je postala najzanimljivija medijima kada je postala dio vizažističkog tima za seriju Game of Thrones.

"Svako iskustvo u suradnji s nekom stranom produkcijom je u principu fenomenalno. Često sam radila vani na nekim stranim projektima i pretežno je uvijek sve "ko po špagi" - red,rad i disciplina, što meni apsolutno odgovara. Uživam kada se točno zna što svatko mora napraviti i za što je zadužen tj. kada nema kaotičnih situacija. Usprkos tome, na snimanju serije Game of Thrones u početku je bilo malih nepoznanica što se tiče make upa, ali nakon par dana sve je sjelo na svoje mjesto. S obzirom da se radilo s jako puno glumaca i statista, a i nas vizažista je bilo dosta, trebalo je par dana da se svi uhodamo i profunkcioniramo kao tim" otkriva Pamela i dodaje kako su ti radni dani u Dubrovniku i njegovoj okolici bili naporni.

"Radni dan je najčešće započinjao buđenjem oko 3 sata ujutro, zatim bi po nas dolazio službeni vozač i vozio nas u bazu gdje smo prvo brzinski doručkovali, a zatim počinjali s radom. Kada bi prva tura bila gotova pola nas bi odlazilo na set na snimanje, a polovica ostajala u bazi i šminkala dalje drugu turu glumaca i statista. Smjena je bila negdje za vrijeme ručka.. Kada smo imali sreće radni dan bi završavao oko 16 ili 17 sati, a nerijetko je trajao i do 19h. U to vrijeme trebali smo već na spavanje da bi se opet mogli probuditi oko 3 sata ujutro i opet sve ispočetka i tako mjesec i pol" kaže Pamela i dodaje kako su se svi veselili kada bi ranije završili sa snimanjem. To je značilo da je vrijeme za odmaranje: odlazak po kupaći kostim, kupanje i odmor uz čašu vina.

Kao što smo već spomenuli, Pamela je dosad imala bezbroj angažmana, a tvrdi kako joj svaki tip rada odgovara, bez obzira radi li se o snimanju za časopise, kataloge, plakate, revijama ili pak seriji ili filmu. Napominje kako razlika ipak postoji: dok su snimanja za magazine uglavnom kraća, ona serijska i filmska se stvaraju duži period, a privatna šminkanja traju najkraće.

Mnogi vizažisti u svijet čarobnih prašaka, četkica i alata uđu slučajno i na nagovor drugih, ali Pamelu je taj svijet oduvijek privlačio: "Šminkanje je moja prva i velika ljubav. Još kao klinka trošila sam svu ušteđevinu na šminku, proučavala sve modne magazine i pokušavala izvesti sve što bi vidjela u časopisima. Stalno sam šminkala susjede i prijateljice. S obzirom da sam i u srednjoj školi i na fakultetu puno crtala i slikala, stalno sam držala kist u ruci pa mi je sasvim prirodno bilo nekoga šminkati. U srednjoj školi sam šminkala sve cure iz razreda pa su uskoro počele dolaziti i one susjednih razreda cure na šminkanje kad bi imale neki specijalan izlazak. A profesionalno sam se počela baviti šminkanjem za vrijeme studiranja na fakultetu za modni dizajn. Završila sam dvije različite škole za make up, tako da imam u radnoj knjižici da sam vizažista, a svu tu profesionalnu edukaciju prilagođavam u skladu sa vlastitim iskustvom i uvijek i u svemu sam "sam svoj majstor."

Pamela naglašava kako je veliki perfekcionist, pa nas je zanimalo primjećuje li mnogo pogrešaka na licima svojih sugrađanki. "Uvijek bi se našlo nešto što bi možda promijenila, ali u principu sam zadovoljna. Hrvatice su stvarno lijepe djevojke i žene i s obzirom da u današnje vrijeme imamo na respolganju izvrsne kozmetičke proizvode, ne bi trebalo biti teško postići dotjeran izgled, ali još uvijek se smrznem kad vidim krivu boju pudera i katastrofalan prijelaz između lica i vrata ili neka čudnovata sedefasta sjenila na očima" dodaje poznata vizažistica koja ovog proljeća preferira individualan look: "Trendovi u odjeći i make upu su jedno, a stil, raspoloženje i ono što nekoj osobi odgovara nešto sasvim drugo. Svatko je individua za sebe i treba iz onoga što je trenutno moderno, izvući dio i prilagoditi svojoj osobnosti, a nikako ne slijepo sljediti i kopirati trendove."

Izreka kaže kako postolar uvijek ima najgore cipele, ali Pamela se ne slaže s tim. "Tko bi želio da ga šminka netko tko je sam grozno našminkan? Bolje biti bez šminke nego s lošim make upom! Osobno sam uvijek našminkana, nekad minimalno, nekad jače, naravno ovisi o prigodi i raspoloženju. U mojoj privatnoj kozmetičkoj torbici je uvijek dobra krema, fini lagani tekući puder, maskara i rumenilo" otkrila nam je Pamela. Za kraj je naglasila kako svaki look pristaje svima ako je prilagođen osobi, bojom,oblikom i količinom. "Svako lice je predivno i zanimljivo na svoj specifičan način i pravo je umijeće i zadovoljstvo šminkom istaknuti sve ljepote,a pritom prikriti eventualne nedostatake. Šminka, baš kao i odjeća, prikriva ono što želimo sakriti, a ističe ono što volimo, našu ljepotu i osobnost" dodala je Pamela.

Posjeti Miss7.24sata.hr