Ljeto je iza tebe, ali neku prtljagu si ipak donijela - pigmentacijske mrlje! Evo kako ih se riješiti

PR/Ženeinovac Mnogi s ljetnih odmora sa sobom donesu i problem mrlja od sunca
Vidi originalni članak
  • Uživali smo u ljetnim radostima, a sad je vrijeme u povrataka u realnost ali možda i zbrajanje pokoje štete
  • Sigurno da nam izlaganje suncu puni baterije, ali vrlo je i moguća pojava neujednačene kože i pojave tamnih mrlja na koži, odnosno ili hiperpigmentacije
  • Ako si primijetila promjene na koži (nazivamo ih još staračke pjege ili mrlje od sunca), ne očajavaj – postoji rješenje za njihovo umanjivanje ili potpuno nestajanje

Sunčano i toplo vrijeme uz koje smo napunili baterije, opustili sva naša osjetila i stvorili predivne ljetne uspomene uglavnom je iza nas. No, osim povratka na naš posao i u rutinu, vrijeme je i da obratimo pozornost na našu kožu. Izlaganje suncu može nam donijeti i mnoge posljedice među kojima su i sunčane pjege poznate i kao staračke pjege. Besprijekoran ljetni ten tako nam može pokvariti hiperpigmentacija kože odnosno mjestimične smeđe mrlje koje se pojavljuju uglavnom na dijelovima tijela najizloženijima suncu. 

Koliko su zapravo sunčane mrlje opasne, kako ih spriječiti i naposljetku kako ih tretirati nakon što se pojave?

Kako nastaju mrlje od sunca?

Sunčane mrlje vrsta su hiperpigmentacije uzrokovane izlaganjem UV zračenju. Nakon što je izložena suncu, koža povećava proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju kože. S vremenom, na nekim dijelovima kože mogu se pojaviti nakupine melanina ili se ovaj pigment može prekomjerno stvarati, što rezultira pigmentacijskim mrljama. 

Ove vrste pigmentacije pojavljuje se na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu, a najčešće se radi o licu, ramenima, rukama, prsima i leđima. Osim UV zraka, na njihov nastanak utječu i drugi faktori kao što su genetika, dob, hormoni, itd.
Mrlje su obično u ravnini s kožom i nemaju posebnu teksturu i mogu se pojaviti u kolonijama. Možeš ih prepoznati i po smeđoj boji. 

Kako se najbolje zaštititi od nastanka sunčanih pjega? 

Od nastanka sunčanih mrlja najbolje ćeš se zaštiti usvajanjem sigurnosnih navika prije izlaganja suncu. Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje (SPF 30 ili više) trebalo bi ti prijeći u naviku, a posebno bi trebala obratiti pozornost na područja najviše izložena suncu poput lica, remena i leđa. Mrlje od sunca  vjerojatnije će se pojaviti kod ljudi sa svjetlijim tonom kože. Ipak, na ove mrlje nisu immune ni osobe tamnije puti pa bi se i one svakako trebale zaštiti. 

Ipak, čak ni najmarljiviji pristup nanošenja kreme za sunčanje ne može garantirati 100 postotnu zaštitu od sunčevih zraka, zato će u prednosti biti oni koji svoju kožu dodatno zaštite od sunca nošenjem prikladne odjeće, predahnu u hladu kad god je to moguće ili koriste šešir i sunčane naočale. 

Kako tretirati mrlje od sunca? 

Sunčane pjege, osim što estetski nisu najugodniji dodatak našoj koži, zapravo nisu zdravstvena prijetnja i nije ih nužno liječiti. Ipak, one koje ih žele ukloniti iz kozmetičkih razloga pomoći možda mogu proizvodi koji sadrže uobičajen sastojke za posvjetljivanje.

Prednost je ako takvi proizvodi sadrže visoki  zaštitni faktor koji potom osigurava da se pigmentacijske mrlje ne vrate. Svakako se pobrini da preparate koji izabereš sadrži dodatna sastojke koje osiguravaju vlažnost kože pa tako čuvaju njezinu mladolikost i ljepotu. 

Za pouzdanu metodu uklanjanja sunčevih mrlja može se obratiti dermatolozima koji mogu preporučiti upotrebu posebnih krema, tretmane specijalnih kemijskih pilinga ili laserske tretmane.  Ne zaborav da je kod upotrebe preparata koje izabereš važna dosljednost

Posjeti Miss7.24sata.hr