Kako točno znati kakav vam tretman za kosu treba?

Guliver Image/Getty Images
Oštećenje kose može prouzročiti nedostatak vlage ili manjak proteina, a kako bi znali što raditi s kosom, napravite testove
Vidi originalni članak

Zdravlje vaše kose počinje na atomskoj razini i nećemo puno o tome, samo ćemo vam otkriti da sve dijelove vaše vlasi na okupu održava nešto što se zove disulfidna veza. Bez te veze će vaša kosa pucati. Proteini jačaju ove veze, čineći kosu jačom i otpornijom na pucanje.

S druge strane, vlaga hidratizira ove veze što rezultira zdravijim izgledom kose i njezinom mekoćom. Ako vaša kosa nije u najboljem stanju, trebate joj pružiti pravu njegu. No, kako znati treba li vašoj kosi proteinska njega ili hidratacija?

Stručnjaci savjetuju da napravite jedan od ova dva testa: #1 Ako prilikom četkanja vlasi ispadaju ili pucaju, trebate proteinski tretman. Ako kosa ne puca, ali su vam vlasi suhe i kovrčaju se, vjerojatno vam nedostaje vlage.

#2 Kad je kosa mokra, iščupajte jednu vlas i primite je prstima za oba kraja. Ako se vlas razvuče i onda pukne, treba vam vlage. Ako se vlas uopće ne razvlači već odmah pukne, znači da joj treba proteina. Prema rezlutatima ovih testova možete doznati kakvi vam proizvodi i tretmani trebaju. Ako volite kućne recepte, onda biste trebali znati da kokosovo, ali i druga prirodna ulja poput ulja sjemenki grožda, može utjecati na oba ova problema jer mogu kosi vratiti i vlagu, ali i proteine. Ipak, ako je kosa jako oštećena zbog nedostataka proteina, onda radije pokušajte s nekim profesionalnim tretmanom.

Posjeti Miss7.24sata.hr