Kako grad utječe na vašu kosu: UV zrake, vjetar, prljavština...

Splash
Vaša kosa tijekom dana izložena je raznim zagađenjima iz okoliša, a ovi savjetu pomoći će vam da ju dulje održite zdravom i čistom
Vidi originalni članak

Vaša se kosa tijekom dana bori s raznim neprilikama, kako s kemikalijama i štetnim tvarima iz proizvoda koje stavljate na nju, tako i s vanjskim utjecajima, poput vjetra, gradskog zagađenja, prljavštine, sunčevog zračenja, vlage... Otkrijte što to sve radi vašoj kosi:

UV zrake
"Kada je riječ o okolišnom oštećenju kose, najgori krivci su sunčeve zrake", kaže Diane Minar, znanstvenica iz Nexxus New York salona. Evo i zašto: UV zrake stvaraju slobodne radikale koji istovremeno oksidiraju lipide (hidratantne molekule koje čine vlasi hidrofobnima i sprječavaju da voda uđe u njih) i proteine, koji su temelji vaše kose i jačaju njenu strukturu. "Kada oni postanu oštećeni, to ugrožava cijelu kosu", objašnjava Minar. Rezultat svega toga je beživotna, suha kosa kojoj nedostaje fleksibilnosti. A za razliku od kože, kosa ne može potaknuti metaboličku reakciju koja će joj pomoći u obnavljanju. "Jednom kada su vaše vlasi oslabljene i uništene, morate ih osnažiti izvana", kaže Minar.
Savjet: Najbolji način da zaštitite svoju kosu od UV zračenja je da ju vežete u čvrstu punđu ili pokrijete šeširom. hidratizirajte ju svaki dan pomoću regeneratora za jačanje i hidratantnih proizvoda za oblikovanje kako bi spriječili daljnja oštećenja.

Zagađenost 
Čestice prljavštine plutaju zrakom i prolaze kroz vašu kosu svake sekunde u danu. Ako vam je kosa potpuno čita, bez ikakvih proizvoda za njegu, minijaturne molekule će se teže zakačiti na nju. No, ako ste na kosu stavili lak ili neki drugi proizvod za oblikovanje, koji na njoj ostavlja ljepljivi sloj, onda će se čestice lijepiti na nju poput magneta te će i prije vremena izgledati prljavo.
Savjet: Birajte hidratantne proizvode za njegu i oblikovanje kose - tako će vaša frizura biti postojana, a čestice će se manje lijepiti za nju. 

Vjetar
Kontinuirano strujanje zraka može razbarušiti vaše vlasi i pokvariti svaku frizuru te čak i zapetljati kosu. No to je slučaj samo ako vaša kosa nije primjereno pripremljena. "Vjetar neće uništiti volumen kose ili stil, koristite li 'lightweigt' proizvode pomoću kojih se vlasi mogu slobodno kretati i zatim jednostavno vratiti na mjesto", kaže Kevin Mancuso, frizer poznatih i kreativni direktor Nexxus New York salona. Plus, lagani sloj kojeg će takvi proizvodi stvoriti na kosi, spriječiti će petljanje pramenova i održati uglađeni look.
Savjet: Birajte lagane proizvode koji dopuštaju vašoj kosi da se kreće i ne daju joj dodatnu težinu.

Promjena podneblja
Ako se stalno krećete iz vanjskih u unutarnje prostore i obratno, mijenjate temperature i ozračje, to sve utječe na vašu kosu. A utjecaju pridonose i proizvodi koje koristite, kao i stil frizure. "Ako je u zraku dosta vlage, onda će se vaša kosa naelektrizirati i napuhati te čak i učičkati", kaže Mancuso, "ako je zrak jako suh, kosa će izgubiti dosta vlage i izgledati oštećeno." A kada stalno mijenjate podneblje i idete iz ekstrema u ekstrem (primjerice kada zimi izlazite iz ugrijane prostorije na nisku temperaturu), vaša kosa nikada neće postići idealnu razinu hidratacije.
Savjet: Izbjegavajte teške proizvode za oblikovanje, poput voska i krema te umjesto toga birajte one koji hidratiziraju kosu i ne otežavaju je.

Kretanje
Tijekom dana, dok idete na posao, šetate uredom i općenito se krećete, s vama se kreće i vaša kosa. rezultat toga su brojni pramenovi koji su razbarušeni u raznim smjerovima što može uzeti veliki danak vašoj kosi. Dobra vijest je da je kosa, baš kao i vaše tijelo, jako fleksibilna i može se kretati u brojnim smjerovima bez ikakvog negativnog efekta. Najbolja stvar koju možete napraviti, da vam frizura ostane što postojanija, je podariti kosi dodatnu hidrataciju i snagu putem proizvoda za njegu. Hidratizirana kosa lakše se savija i manje oštećuje kretanjem od suhe.
Savjet: Koristite njegujuća ulja za kosu, koja će ojačati vlasi i njihovu pokretljivost.

Posjeti Miss7.24sata.hr