Kada početi koristiti kreme sa zaštitnim faktorom?

Thinkstock / Spencer Davies
Zaštita od sunca važan je preduvjet za zdravlje i ljepotu kože. Iako to znamo, vrlo često griješimo, jer djelotvorna je samo pravilna zaštita. A što to znači?
Vidi originalni članak

Najčešća pitanja o UV zaštititi odnose se na nastanak tamnih mrlja usprkos mazanju kremom, period u kojem se trebaju koristiti zaštitne kreme, faktore i hidrataciju. Ne postoji univerzalan odgovor kada su pitanja o njezi kože u igri, a tako je i s ovom temom. Bez obzira je li riječ o hidratantnoj, dakle uobičajenoj dnevnoj kremi sa SPF zaštitom ili o sredstvu za sunčanje važno je najprije pronaći svoj faktor.

Ultraljubičasto (UV) zračenje dijelimo na UVA, UVB i UVC zrake.

Intenzitet UV zračenja mijenja se ovisno o godišnjem dobu, dijelu dana, geografskoj širini, nadmorskoj visini, o oblačnosti i čistoći zraka. Zaštitna sredstva razlikuju se prema zaštitnom faktoru, vodootpornosti i fotostabilnosti. SPF je kratica (sun protection factor) obilježava faktor zaštite, a broj uz kraticu pokazuje stupanj zaštite kože od opeklina.

Za primjerenu zaštitu svakom tipu kože na raspolaganju su sredstva s određenim zaštitnim faktorom. SPF mora biti prilagođen tipu kože. Bitan je i fototip vaše kože, jer o njemu ovisi kako će koža reagirati na sunce. Neke kože tamne prirodno, a druge su osjetljivije ili im je neprestano potrebna visoka zaštita. Uz visok zaštitni faktor vaša je koža bolje zatićena. No, nakon 2 sata morate proizvod ponovno obilno nanijeti. Fototip razvrstava osobe prema načinu na koji njihova koža reagira na sunce, a postoji 6 različitih vrsta:

Fototip I: mliječna koža (crvenokose osobe), uvijek opekline, nikad preplanulost, puno pjegica.
Fototip II: svijetla koža, uvijek opekline, ponekad lagani ten, puno pjegica.
Fototip III: svijetla do tamna koža, ponekad opekline, uvijek preplanulost (srednja), malo pjegica.
Fototip IV: tamna koža, nikad opekline, uvijek preplanulost (tamna), bez pjegica.
Fototip V: smeđa koža, nikad opekline, uvijek preplanulost (vrlo tamna), bez pjegica.
Fototip VI: crna koža, nikad opekline, bez pjegica.

Anthelios XL godinama štiti osjetljivu kožu te kožu koja pati od alergija na sunce pružajući joj izrazito visoku UVA zaštitu (UVA razina zaštite stroži od europske preporuke) s minimalnim brojem sastojaka (bez mirisa, bez parabena, nekomedogeno, testirano pod dermatološkim nadzorom) i posebno formuliranih tekstura pogodnih za sve tipove kože i izlaganja.

Cijelu liniju proizvoda pogledajte ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr