Kad smokey eye dosadi u pomoć dolaze smeđa i plava

Danijel Berković/PIXSELL
Bež usnice su jako popularnea, ističe vizažistica Natalij Primorac Udovčić, a uz plavu čini savršen spoj
Vidi originalni članak

Za neke boje imamo jako fina imena, poput bijele kave, pa nam na njezin spomen dođe da se zavalimo na sunce uz šalicu slatkoga toplog napitka... Usred sive zime ova se nijansa postavlja kao jedna od predstavnica elegantnog stila i ima dva podtona, dvije varijante - nešto toplija podsjeća na karamelu, a ona sivkasta na obrise velegrada.

- Već nekoliko godina bež varijanta usana je najpopularnija, ali i u tome postoje neka pravila - ističe dugogodišnja vizažistica i kozmetičarka Natalija Primorac Udovičić te nastavlja: - Predispozicija za savršen izgled su njegovane usne, bez herpesa. Zato predlažem barem jedanput na mjesec napraviti piling usana: osim metoda naših baka sa šećerom i medom, danas imamo na raspolaganju odlične višenamjenske proizvode koji rade eksfolijaciju i njegu istodobno. Predlažem i korištenje balzama, osobito zimi. To bi trebala biti naša svakodnevna rutina kad nemamo ruž, nakon čišćenja lica, a i tijekom dana ako ne nosite šminku. Kad šminkam klijentice, obvezno prvo stavljam na usne primer sa silikonskom bazom. On dodatno pridržava ruž od razlijevanja, popunjava sitne bore te sprečava ruž da se raspadne u kutovima usana. Ako ste prirodno tamnoputi, pristajat će vam većina smeđih i bež nijansi. Za svjetlije tipove predlažem svijetle bež nijanse s breskva pigmentom, lice će izgledati svježe i odmorno.

Koristite li olovku za usne, neka bude u tonalitetu vašeg ruža, nikako tamnija, jer tamna olovka dodatno ističe nepravilnosti, boje i anomalije na usnama. Moj osobni izbor je uvijek bež mat ruž koji se sam po sebi dulje zadržava na usnama, vizualno ih poveća, a i ne trebate ga stalno opsesivno paziti i popravljati jer i kad je dulje na usnama, nesavršenosti se ne vide odmah. Nedavno smo vidjeli savršen primjer ‘nude’ i smokey make-upa na supruzi američkog predsjednika, tijekom inauguracije. Dakle, i što se tiče sjenila, smeđa se definitivno najviše koristi jer pristaje većini boji očiju. Ako sa smeđom želite otvoriti oko i učiniti ga vizualno većim, upotrijebite mat varijantu sjenila jer s njom dobivate dubinu. Mat smeđa sjenila prikrivaju umor te ujedno daju izražajnost i glamurozan look. Ljetni stil, koji možemo primijeniti i sada, takozvani je bronzing efekt ili terracotta look koji možete postići bronzerom kojim rumenite i sjenčate lice, savjetuje vizažistica. Uz smeđu neodoljiva je plava opcija: neka budu sličnog tonaliteta i jačine. Ovaj stil podsjeća na osamdesete kad je boja bila u stilskom fokusu. Iako je ponekad idealna samo za večernje stilove, plava u pastelnoj nijansi lijepo izgleda i danju. Lijepo ističe plave oči te kreira predivan kontrast uz smeđu ili zelenu šarenicu. Uz ovakav istaknuti make-up kosa najljepše izgleda prirodna, njegovana, raspuštena ili skupljena u neku klasičnu frizuru. Make-up je u fokusu, stoga je dovoljno srediti kosu kvalitetnim formulama i odraditi kućni ritual njege ako ne stignete kod frizera. U svakom slučaju treba je redovito šišati kako bi vrhovi bili zdravi što na kraju utječe na izgled svakog tipa frizure. Iskusna frizerka Gabrijela Alajbegović, vlasnica salona FS MOON u Umagu, zato predlaže šišanje vrhova barem svakih desetak tjedana.

- Također, kemijski tretirana kosa ima veću potrebu za njegom i brigom. Boje i bilo kakvi drugi kemijski tretmani otvaraju površinu dlake i kosa gubi elastičnost, postaje na dodir lagano gruba, čime gubi mekoću. Da bi se odredila odgovarajuća njega, najbolje je analizom pramena kose ustanoviti njezin stupanj oštećenja. Postoje različiti stupnjevi oštećenja: prvi stupanj je oštećenje na površini dlake. Takvu kosu njegujemo laganim šamponima te njegom koja prodire samo u površinski sloj dlake. Drugi stupanj je oštećenje na površini dlake, kutikuli te lagano unutarnje oštećenje. U tom slučaju koristimo šampon koji vraća vlagu i njegu koja dublje ulazi u strukturu vlasi kako bi je regenerirala. Treći stupanj oštećenja kose je napuknuće unutarnje vlasi pa je puno teže dobiti mekoću, potrebnija je njega koja prodire dublje - do same srži vlasi. Kod takve kose primjenjuju se šamponi s dodatkom ulja - ističe Gabrijela.

Posjeti Miss7.24sata.hr