Jesu li ruževi toksični zbog olova?
Istraživanje je potvrdilo prisutnost olova u ruževima brojnih brendova, ali izgleda da se ne radi o alarmantnim količinama...
Zbog natpisa o toksičnom sadržaju ruževa (prvenstveno olova), znanstvenici su napravili probna ispitivanja. Ona su potvrdila prisutnost olova u ruževima dvadesetak brandova, ali u minimalnim količinama (0,09 - 3,06 na milijun uzoraka), što je zaista zanemarivo u odnosu na druge uobičajene izvore olova u okruženju.
Stručnjaci tvrde da ova razina olova nije štetna za zdravlje (nema dokaza da olovo uzrokuje rak) i navode da je dopuštena razina u nekim drugim sredstvima široke primjene mnogo viša (na primjer, u boji iznosi 90 na milijun uzoraka). Osim toga, odrasle osobe apsorbiraju samo pet do osam posto olova iz bilo kojeg izvora olova koji unesu u organizam (djeca apsorbiraju oko 50 posto).