Iznenadit ćeš se kad doznaš što sve šipak može učiniti za tvoje tijelo

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Sezona je šipka i sada treba uživati u ovim ukusnim sjemenkama
  • Ne samo što je ukusno i sočno, ovo voće ima odlične benefite za tvoj organizam
  • Također je važan i za tvoju ljepotu - koži čini nevjerojatne stvari 

 

U posljednjih nekoliko godina šipak - neki ga zovu nar ili mogranj - dospio je na listu supervoća kojem se pripisuju najrazličitija ljekovita svojstva. No, nar je od antike poznat po svojem utjecaju na zdravlje i ljepotu. U mnogim kulturama on je simbol prosperiteta i bogatstva. Šipak je podrijetlom iz današnjeg Irana, drevne Perzije, a spominje se u grčkim mitovima i najvažnijim antičkim tekstovima. Nova znanstvena istraživanja otkrila su da nam ovo jarko crveno voće sa sočnim sjemenkama itekako može popraviti zdravlje. 

Što je zapravo šipak?

To je voće donešeno u Egipat negdje 1600 godina prije Krista, gdje su ga obožavali ne samo kao važnu hranu (uvijek ga je moralo biti u faraonskoj palači), nego i u medicinske svrhe. Jako su ga cijenili pa je naslikan i na zidnim crtežima u grobnicama jer je simbolizirao život nakon smrti. Šipak je i simbol plodnosti u nekim kulturama, te bogatstva u drugima, što je nadahnuto bojom njegovih bobica koja podsjeća na skupocjeni rubin. Šipak su upotrebljavali u svadbenim svečanostima u nekoliko drevnih kultura, a mnogi smatraju da je zapravo šipak, a ne jabuka zabranjeno voće iz Biblije. No, ništa od svega ovoga ne objašnjava nam zašto je šipak postao čest novi sastojak kozmetičkih proizvoda.

"Šipak je moćno voće krcato antioksidansima poput antocijana i mnogih drugih biljnih polifenola. Ti sastojci veoma su efikasni kod detoksikacije kože od slobodnih radikala. Istovremeno, oni obnavljaju kožu koju veoma lako mogu oštetiti najrazličitiji faktori iz okoliša poput UV zračenja. Antocijani pomažu našoj koži na sličan način kao i vitamin C iz citrusnog voća - dakle, ne radi se o samom šipku, već o spojevima kojima je krcat.

No, to nije sve. Mnoga istraživanja pokazala su da sok od šipka i/ili ekstrakt potpomažu zdravi imuni sustav i promiču zdravu cirkulaciju, kontroliraju loš kolesterol i čiste arterije od plaka, smanjuju rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara te smanjuju rizik nekih vrsta zloćudnih tumora.

Korist šipka za kožu

Svako ulje koje djeluje kao antioksidans, poput arganovog i šipkovog, odlično je za kožu i treba ga upotrebljaati na licu, vratu te dekolteu. Čitava naša koža treba antioksidanse, bez obzira na kojem dijelu tijela. Sa svim tim nevjerojatnim antioksidacijskim, antimikrobskim i antiupalnim svojstvima, šipak kožu čini blistavom pa se odnedavno pojavljuje u mnogim novim anti-age kozmetičkim proizvodima i proizvodima za sunčanje. 

Šipak pomaže kod mnogih problema s kožom, od naprosto suhe kože do staračkih pjega, hiperpigmentacije, upalnih akni i ožiljaka.

1. Regeneracija stanica 

Šipak štiti epidermu (vanjski sloj kože) i pomaže u obnovi stanica kože epiderme i derme (unutranji sloj), poboljšava cirkulaciju i zacjeljuje upalne procese na koži, obnavlja tkivo i ožiljke.

2. Zaštita od sunca 

Šipak sadrži sastojke koji štite kožu od slobodnih radikala, sprečavaju rak kože, pomažu kod opeklina od sunca i smanjuju vidljive znake oštećenosti kože sunčevim zrakama. Ulje koštica šipka štiti od raka kože i to polifenolnim antioksidansom koji zaustavlja rast tumora na koži.

3. Anti-age

Šipak čuva od preranog starenja, reducira znakove strenja kože uzrokovanog izlaganjem suncu. Šipak pomaže u sprečavanju hiperpigmentacije i staračkih pjega.

4. Mladenački sjaj

Šipak potiče stvaranje kolagena i elastina, koji kožu čine mekšom, glađom i blistavom.

5. Suha koža

Šipak je sjajan sastojak kozmetičkih sredstava jer njegova mala molekularna struktura omogućuje dublju penetraciju u kožu. Pomaže kod svih tipova kože (no važno je s kojim se sastojcima za njegu kože kombinira). Kako ulje šipka prodire duboko u kožu, korisno je za suhu kožu, umiruje izrazito dehidriranu, raspucalu i irtiranu kožu. Sadrži omega 5 masne kiseline koje hidratiziraju i sprečavaju gubitak vlažnosti.

6. Masna koža/kombinirana koža

Šipkovo ulje dobro je čak i za masnu kožu i koristi se i u proizvodima za kožu sklonu aknama jer sprečava pojavu prištića, smanjuje ožiljke i umiruje manje iritacije kože.

(Ako želiš doznati najlakši način guljenja šipka, pogledaj u videu ispod)

Nuspojave šipka u kozmetici

Moguće su alergije/iritacije kože i na šipak, no zapravo su veoma rijetke. Ako već dosada nisi otkrila da si alergična na šipak, vjerojatno nisi ni na kozmetičke proizvode sa šipkom. No, polifenoli, posebno antocijani iz šipka veoma brzo oksidiraju u vodi pa ako želiš koristiti proizvod s ekstraktom šipka, nemoj ga predugo čuvati, uporijebi ga što prije jer ćeš samo tako zadržati svoju punu snagu.

Kako ga upotrebljavati

Najveća koirst šipka je njegova iznenađujuća sposobnost regeneracije stanica kože. Šipak je odličan kad se koristi za određene probleme, samo na mjestima gdje se pojavljuju, dakle u slučaju hiperpigmentacije, ožiljaka od akni, staračkih pjega i suhe kože. Može ga se koristiti u najrazličitijim kombinacijama proizvoda i koncentracijama.

Posjeti Miss7.24sata.hr