Ispravnim nanošenjem maskare do lijepog pogleda

Žene se dijele u dvije skupine: one koje imaju svoju idealnu maskaru i nadaju se kako je nikada neće prestati proizvoditi te one koje svoju savršenu maskaru još uvijek traže.
Vidi originalni članak

Svake sezone tržište maskara preplavi nebrojeno mnogo novih magičnih tubica koje jamče volumen, gustoću, duljinu, trajnost, ali svake trepavice su različite i trebaju različite sastojke kako bi došle do izražaja. Nekoliko trikova kako ispravno namazati trepavice i kako odabrati savršenu maskaru otkrila je Ivana Lisak, službena vizažistica francuskog brenda Lancome i druga najbolja Lancomeova vizažistica na svijetu. 

Kolagen, pigment ugljena, tubice koje omataju trepavicu cijelom duljinom – slobodno možemo reći kako je tehnologija uznapredovala od prve maskare koju je napravio kemičar Eugene Rimmel. Prva maskara sastojala se od kremaste supstance crne boje i posebne četkice, a ime "rimmel" za maskaru se zadržalo do dana današnjeg u brojnim jezicima poput turskog ili španjolskog. Kako su prve maskare bile poprilično komplicirane za nanošenje i nepostojane, Elizabeth Arden i Helena Rubinstein su među prvima razvile formule koje su veoma slične onima koje koristimo danas.

Volumen ili duljina?

"Najčešća greška koju čini većina žena je kupovina najnovije maskare na tržištu. Najnovija maskara nije nužno i najbolja za vas. Druga greška je kupovina pogrešne maskare. Žene uglavnom kupuju maskare za produljivanje ili maskare za volumen, čak i onda kada im ne treba volumen tj. produljivanje", ističe Ivana Lisak i dodaje kako gustim trepavicama maskara za volumen neće pomoći, dapače: "Vaše trepavice će biti slijepljene i kratke, jednako kao što će duge trepavice s maskarom za produljivanje biti još tanje i rjeđe. Većina mlađih djevojaka "pati" za maskarama za volumen, ali ne bi trebale. Njihove trepavice su još mlade i pune  te ne trebaju mnogo da bi zablistale, dok žene u kasnijim godinama mogu itekako profitirati od maskara koje jamče punoću."

Dakle, prije kupovine nove maskare se dobro pogledajte u ogledalo i istražite svoje trepavice. Budite objektivni, jer iako se vama čini da nisu dovoljno guste ili duge, možda ste dosad koristili pogrešnu maskaru ili ste je pogrešno mazali. Možda vašim trepavicama ne treba duljina, nego podizanje pri čemu će vam više pomoći dobar uvijač.

Tajne dobrog nanošenja

"Cik-cak mazanje i dalje je zlatno pravilo, koje je nažalost, uglavnom krivo protumačeno. Četkica se ne smije vući cik-cak cijelom duljinom trepavica, nego samo pri korijenu. Dakle, položite četkicu uz sam korijen trepavica, tri puta pomaknite četkicu lijevo-desno i zatim je polako izvucite prema vrhovima. Nemojte žuriti, jer što laganije povlačite četkicu, vaše će trepavice bolje izgledati. Iznimka su vibrirajuće maskare koje same izvode cik-cak pokret. Njih treba samo nanijeti ravnim potezima." savjetuje Ivana koja kaže i kako je pumpanje četkice u tubu strogo zabranjeno. Na taj način ne samo da se maskara brže suši nego i u nju ulaze bakterije. Četkicu treba polako izvući i odstraniti višak s vrha četkice, najbolje o maramicu kako se maskara ne bi nakupljala uz rub tube.

Klasična maskara je crne boje, ali plavušama će bolje pristajati smeđa, dok se žene sklone eksperimentima mogu odlučiti za plavu, ljubičastu ili brončanu maskaru. I za kraj, pitanje koje mnoge muči, a ono je: je li istina da su skupe maskare bolje od jeftinih. Odgovor je jednostavan: ne, zato jer je najbolja maskara ona koja odgovara vašim trepavicama. Put do pronalaska idealne maskare je pun pokušaja i pogrešaka, ali bez obzira na cijenu i vrstu svoje maskare, nikada nemojte zaboraviti promijeniti je na vrijeme. Nakon tri mjeseca je vrijeme da se pozdravite s postojećom maskarom i možda je već zamijenite nekom novom, a prilika za kupnju je već sutra, jer 5. listopada vas u Kozmu očekuje sniženje svih maskara za 30%.

Posjeti Miss7.24sata.hr