Gua sha kamen ublažava bore, smanjuje podbuhlost, čisti toksine... Što treba znati?

Instagram@theguasha
Vidi originalni članak
  • Ako u beauty rutinu još uvijek nisi uključila gua sha kamen, sada je krajnje vrijeme da to učiniš
  • Gua sha tehnika zapravo se najjednostavnije može objasniti kao masiranje lica glatkim kamenom, potezima prema gore, a riječ je o tehnici preuzetoj iz tradicionalne kineske medicine
  • Ima brojne blagodati, među kojima poboljšanje cirkulacije, izbacivanje toksina, smanjivanje nadutosti i ublažavanje bora

Ako si vlasnica Instagram ili TikTok profila, sigurno si barem jednom naišla na video u kojem neka beauty influencerica objašnjava kako koristi svoj gua sha kamen i zašto je on neizbježan dio njene beauty rutine. Planetarnu popularnost gua sha kamen je doživio 2021. godine, kada je samo na TikToku hešteg #guasha prikupio više od 430 milijuna pregleda. 

Svi koji su ga isprobali tvrde da im je ovaj beauty alat pomogao očistiti kožu, smanjiti bore i zategnuti lice. Međutim, iako gua sha kamen tek odnedavno proživljava zvjezdanu slavu, tehnika masiranja lica kamenom nije nikakva novost. Ona zapravo prethodi modernoj medicini i potječe iz Kine, još iz dinastije Ming, gdje se kamenje nekoć koristilo za liječenje raznih bolesti.

Ali što je zapravo gua sha i kako jedan običan kamen može ponuditi toliko benefita za ljepotu? Odgovor na ova pitanja su dala dva certificirana akupunkturista i stručnjaka za tradicionalnu kinesku medicinu, Shaobai Wang i Sonia Lee

Što je gua sha?

Gua sha se u doslovnom prijevodu prevodi kao 'ogrebotina' ili 'pijesak'. 'Analogija s pijeskom proizašla je iz čina izvođenja gua sha tehnike - nježnog struganja kože, nakon čega se pojavljuju sitne točkice ispod kože. Ove male granule nalikuju komadićima pijeska, zbog čega je tehnika masiranja i nazvana po pijesku', pojasnio je Wang. Nakon korištenja gua sha kamena, uobičajeno je da se na koži pojavi crvenilo, što je znak obnavljanja krvi, no te će nuspojave nestati unutar nekoliko dana.

Kao tretman u tradicionalnoj kineskoj medicini, gua sha koristi otopinu (ulje za lice, vazelin ili vodu) i glatki materijal (pločice od žada, metalne ploče pa čak i žlice) za stimulaciju određenog područja tijela. Za razliku od onoga što je popularizirano na TikToku, gua sha tehnika nije ograničena samo na lice, već se može koristiti i na leđima i ramenima, objašnjavaju stručnjaci.

Ipak, na Zapadu je najpopularnija masaža lica pomoću gua sha kamena. Za masažu lica najćešće se koristi ravni i glatki kamen od žada ili ružičastog kvarca, na način da se vuče po koži lica pokretima prema gore, kako bi se opustili ukočeni mišići te pospješila drenaža tkiva.

Koje su prednosti gua sha?

Praktičari ove tehnike otkrili su da je korisna za ublažavanje boli, kao i za poboljšanje cirkulacije i protoka energije. I dok u prošlosti postoji mnogo kineskih studija o učinkovitosti gua sha, američki istraživači su tek nedavno počeli objavljivati ​​vlastita otkrića. Znanstveno je dokazano da gua sha pomaže:

pospješiti cirkulaciju krvi - 'Iz perspektive kineske medicine, meridijani Tai Yin (koji se sastoje od pluća i slezene) i meridijani Yang Ming (koji se sastoje od debelog crijeva i želuca) odgovorni su za cjelokupno zdravlje naše kože. Kada nježno stružemo kožu na licu gua sha kamenom, ono što zapravo radimo je da stimuliramo naše Yang Ming meridijane. Također šaljete svom tijelu signal da ovom području treba bolja cirkulacija', objasnila je Lee. 

ispeglati sitne linije i bore na licu - gua sha može poboljšati izgled novonastalih i sitnih linija na koži. No, za dugotrajne i duboke bore gua sha ne bi trebao biti prvi izbor.

pospješiti limfnu drenažu - gua sha može ukloniti višak nakupljene tekućine u tijelu i licu, što zauzvrat može smanjiti natečenost, tvrde stručnjaci. Također, lice zbog izbacivanja viška vode može djelovati uže i oblikovanije.

ublažiti napetost u mišićima - stručnjaci su primijetili da redovitim prakticiranjem gua sha tehnike mogu razbiti čvorove i osloboditi se nakupljene napetosti u mišićima.

očistiti necirkulirajuću krv i izbaciti toksine iz tijela - gua sha se preporučuje osobama sa slabim imunološkim sustavom, onima koji se bore sa sezonskim alergijama ili imaju tendenciju da se lako prehlade.

Najbolji gua sha alati

Kada razmišljate o gua sha alatu, stručnjaci preporučuju da potražiš nešto što ti dobro leži u ruci — nešto što je udobno i ne previše naporno za korištenje. Što se tiče materijala od kojeg je alat izrađen, stručnjaci kažu da to u potpunosti ovisi o tebi. U tradicionalnoj kineskoj medicini određeno kamenje povezano je s određenim ciljevima. Na primjer, kvarc koristi imunološkom sustavu i jača kardiovaskularni sustav. S druge strane, žad koji ima dugu povijest u kineskoj kulturi, koristi se za hlađenje i čišćenje tijela i lica od toksina.

Revolution Skincare Gua Sha Jade, 13,60 €; KORIKA Gua Sha Green Jade Stone, 23,50 €; Crystallove Amethyst Gua Sha Plate, 32,00 €

Crystallove Quartz Beauty Set Clear, 47,30 €; Crystallove Butterfly Aventurine Gua Sha Plate, 30,00 €; Crystallove Rose Quartz Gua Sha Plate, 25,00 €

Kako koristiti gua sha

Ako želiš početi prakticirati gua sha na licu, prvi korak koji stručnjaci preporučuju je čišćenje. Na licu ne bi trebalo biti nečistoća koje bi mogle dospjeti u kožu prilikom masiranja. Zatim na čistu kožu nanesi ulje za lice kako bi zaštitila gornji sloj kože od oštećenja.

Ono što je ključno je način povlačenja kamena - gua sha kamen uvijek povlači prema gore i prema van. Nipošto ne suprotno, jer ćeš na taj način kožu povlačiti prema dolje i time pomoći gravitaciji da odradi svoje, a to sigurno ne želiš. Temeljito izmasiraj čelo, a zatim obraze, krećuući se kamenom od nosa prema uhu. Na kraju napravi iste poteze od brade duž cijele čeljusti sve do uha. Za najbolje rezultate stručnjaci preporučuju izvođenje ovih pokreta u trajanju od 10 minuta. 

Još jedna važna stvar koju treba zapamtiti jest povlačenje kamena u jednom smjeru - na taj način ćeš privući više krvi i stimulacije na određeno područje kože.

Ukoliko želiš poboljšati cirkulaciju krvi u leđima ili ramenima, Lee preporučuje sljedeće:

  • leđa - ako se fokusiraš na leđa, trebala bi pratiti meridijan mokraćnog mjehura koji se nalazi blizu tvoje kralježnice. Slijedi ovaj meridijan tako da kreneš od gornjeg dijela kralježnice prema donjem dijelu. Prvo se usredotoči na jednu stranu kralježnice, a zatim možeš prijeći na drugu stranu.
  • ramena - ukoliko se fokusiraš na ramena, trebala bi pratiti meridijan tankog crijeva pomicanjem gua sha kamena od sredine gornjeg dijela leđa, gdje se nalazi tvoja kralježnica, prema van do kraja ramena.
Posjeti Miss7.24sata.hr