Crvene usne – klasik koji je uvijek IN

I ove jeseni preplavilo nas je mnogo beauty trendova, ali i jedan koji se uvijek iznova vraća. Crvene usne nikada ne izlaze iz mode, ali se mijenjaju nijanse i teksture koje nosimo. Vizažistica Ana Gabelić otkrila nam je kako nositi trendi usne na pravilan način i zablistati.
Vidi originalni članak

Obojene usne su jedan od najstarijih beauty trendova. Od civilizacija stare Mezopotamije, preko egipatske i islamske, pa sve do današnjih dana usne su bile i ostale jedan od najljepših aduta ženskog lica, stoga su se često ukrašavali bilo mješavinom voska, boje i sedefa ili pak industrijskim ruževima.

Crvena boja, kao boja koja plijeni pažnju, bila je i ostala, najsvečaniji odabir, ali se mnoge žene ustručavaju staviti crveni ruž jer misle da izgledaju prenapadno. Vizažistica Ana Gabelić kaže kako nema razloga za brigu jer različite teksture pristaju različitim ženama, ali i prigodama:

"Klasične crvene usne preporučujem za svaku prigodu. Tamni ruž ipak ostavite za posebne prigode, a glossy crvene usne su kao stvorene za dnevne izlaske. Djevojkama koje imaju usne asimetričnog oblika (gornja tanja od donje), dobro stoji klasični crveni ruž, žene s punim usnama mogu nositi tamne nijanse, dok onima s tankim preporučujem crveno sjajilo koje će ih vizualno povećati."

Upravo su ta tri trenda: klasične crvene usne, tamni ruž i usne visokog sjaja, najprisutnija ove jeseni.

Crvena klasika

Mat crvene usnice su obilježile Marilyn Monroe, a i danas je njen look jedan od najpoželjnijih. Ipak, crvene usnice, koliko god bile lijepe, traže savršenu preciznost i tehniku, dobar ruž i nekoliko malih pomagača.

"Važno je da crvenom olovkom najprije napravite konturu usana od sredine prema krajevima ili obrnuto – kako vam je lakše. Pripazite na simetriju usana i ružem ispunite usnice. Da bi ruž bio postojan, na suhe usne stavite bazu za sune, a tek onda krenite s ocrtavanjem crvenom bojom", objasnila je Ana.

Umjesto baze za ruž može poslužiti tekući puder ili pak olovka za usne. Veoma je važno da budete precizni i popravljate ruž s vremena na vrijeme, jer ništa nije ružnije od razmazanog crvenog ruža. Također pazite da se boja ne preslika na zube i da odgovara vašem tenu. Ana savjetuje da je najlakše pravilo za kupovinu usklađivanje s bojom tena. Tako će svjetlijim ženama bolje pristajati blaže, svjetlije nijanse, dok tamnopute žene mogu nositi i one koje naginju na ljubičasto.

Glossy usne

Pojedine žene pak klasične crvene usne smatraju staromodnim i žele nešto s čime će izgledati mlađe i svježije, ali i dalje seksi. Tajna se krije u tekućim ruževima i gustim sjajilima koja zbog svoje izrazite pigmentacije izgledaju skoro poput ruža. Najveća mana ovog proizvoda je tekuća tekstura koja može curiti s usana, posebno ako nisu dobro pripremljene.

"Sjajila gušće teksture ili trajna sjajila mogu curiti s usana ako pretjerate. Jedan od trikova kako zaustaviti prelijevanje je da prije nanošenja sjajila nanesete prozirnu olovku na rub usana ili pak olovku u istoj boji preko cijelih usana, a sjajilo samo natapkat", kaže Ana.

Tamni ruž

Tamni ruž je odlična zamjena za klasičan crveni. U ovu skupinu spadaju ruževi s mnogo tamnocrvenog, smeđeg ili ljubičastog pigmenta koje je potrebno znati nanijeti i prilagoditi osobnom stilu i izgledu. Iako ih je teško nositi, nekim ženama jako dobro stoje.

"Uz tamne ruževe odlično pristaje tuš za oči, brončani i glamour make up. Predrasuda je da dobro stoji samo manekenkama na modnim pistama, jer tamnijim ženama odlično pristaje, a i svjetlije ga mogu nositi ako znaju kako (sjetite se Dite von Teese!). Moj savjet je da ga ipak nosite za večernje izlaske i prigode poput odlaska u kazalište", savjetuje Ana.

Više slika i cijene ruževa i sjajila pogledajte u galeriji...

Što znače boje u vašem make upu saznajte na portalu Zdrava Krava.

Posjeti Miss7.24sata.hr