Brada kao "must have" detalj

Privatno
Budući da je brada apsolutni "must have" dodatak muškoj frizuri za 2015., ovaj članak odlučili smo posvetiti, upravo njoj. Kome smo se mogli bolje obratiti nego Matiji Ptiću. Ovaj mladi gospodin, vlasnik je zagrebačke brijačnice i frizerskog salona Green Deco, koji se može pohvaliti ne samo zanimljivim retro interijerom, nego i činjenicom da je postao omiljen u redovima muškaraca koji žele biti u trendu.
Vidi originalni članak

U ovoj originalnoj brijačnici širi se miris isfenirane kose i pjena za brijanje, a u istu zalaze muškarci koji uzgajaju brade i timare brkove voskovima. Što nam vlasnik ovog zanimljivog prostora ima za reći na temu brade i brkova koje i sam ponosno nosi, saznajte u članku koji slijedi.

Kada smo ga pitali kako bi objasnio veliki povratak brade i brkova, Matija je to vrlo detaljno objasnio na sljedeći način:

Ne bih rekao da su potpuno bradati dečki ikada bili u modi. Studija Dwighta E. Robinsona iz 1973. godine jasno prikazuje evoluciju brkova i brada od 1842-1972, gdje se nigdje ne pojavljuje potpuno bradati muškarac, a od 1973. do početka devedesetih, popularni su bili gusti dugi zulufi, kozje bradice i/ili jaki izraženi brkovi. Nakon tog trenda nastupila je era čistih, obrijanih lica sve do početka 2000- ih, kada je trodnevna brada postala hit, sve do prije otprilike dvije godine.“

Nadalje, Matija ističe kako je fenomen drvosječe vrlo kompleksan za objasniti. Standardnim nagađanjima reklo bi se da kopiramo celebrity svijet, Hollywood, Dana Bilzeriana ili Sulejmana, kako su Matiju  nazivali dok je serija bila aktualna. Te pretpostavke su netočne, smatra on. Pojedinac da bi se istaknuo iz nekog razloga teži promjeni:  posla, partnera, adrese, osobnog stylinga. Obzirom da živimo u svijetu gdje je najjednostavnije promijeniti styling, muškarci su se okrenuli uzgajanju brada.

Ne postoji trag na internetu ili nekom drugom mediju tko je prvi započeo trend. Neki će reći da su to bili hipsteri, drugi boemi. Ima i naznaka da je kriva svjetska recesija 2008. Bilo kako bilo, svakako mi je drago kao frizeru da se osim na kosi, mogu kreativno izraziti i na bradi, jer smatram da se osobni stil može puno jače istaknuti s dodatkom brade“, ističe Matija.

Na pitanje koliko je brada povezana s nesputanim karakterom ili boemskim stilom života, Matija nam je odgovorio kako brada kao takva, nema apsolutno nikakve veze s navedenim. Svi bradonje koje poznaje su daleko redovitije stranke što se tiče održavanja, a melemi, ulja, voskovi i šamponi za bradu koje koriste, definitivno mirišu puno bolje od ničega na trodnevnoj bradici.

Ako vas zanima koji su trendovi u nošenju brada, Matija vam daje detaljni pregled istih.

Uočljivi i neobični stilovi brada, mogu definitivno lako postati glavna značajka izgleda nekog muškarca, a najtraženiji je "spartanac", odnosno "spartanka", gdje su sekcije na obrazima kraće, a sama brada i brk su duži i gušći. Tako se naglašava čeljust. Kako bi izgled bio upotpunjen, uz bradu su najčešće "deep fade" frizure, odnosno duboki prijelaz. Ideja tih frizura je vrlo kratko ošišano sa strane i odozada, a duža kosa na tjemenu, začešljana pomadom unatrag ili u stranu. U "deep fadeu" ima raznih varijanti prijelaza, nizak, srednji ili visok, a hrabriji se odvaže i na "'azor fade", moj favorit. Dame pozitivno reagiraju na novi stil, što ne čudi jer nas uvijek privlači drugačije ili neobično“, kaže Matija.

Što se tiče savjeta za održavanje, savjetuje standardno jutarnje umivanje, nekoliko kapi ulja zagrijanih dlanovima, koje ćete potom dobro utrljati u bradu do kože te konačno raščešljati. Inače, ulja za bradu su nemasna, a korisna su jer smanjuju urastanje dlaka, iritaciju i prhutanje kože. Melem za bradu se koristi na isti način, osim što on ne ide do kože jer nema regenerativna svojstva. Konturu brade treba održavati žiletom, britvom ili brijaćom mašinicom. Oblik brade i brkova određuje prirodan rast i gustoća dlake, a za posebne želje potreban je posjet profesionalcu.

Budući da Matija sam voli ukrasiti svoje lice bradom i brkovima, pitali smo ga na koji način ovi detalji pridonose njegovom osobnom stilu.

„Brkovi su dodatak mom osobnom stilu koje sam iz "handlebar'a" počeo šiljiti kao Salvador Dali, a bradu sam skinuo uslijed mase bradonja koje mi dolaze u salon, i definitivno  mi pridonose modnom izričaju. Nekako se ne mogu zamisliti s golim licem“, otkriva na Matija.

I konačno, ako tražite uzore koji bi vam mogli poslužiti kao inspiracija, dobar primjer uspješnih hrvatskih bradonja su Mate Rimac s epic bradom i Ivan Šarić s urednom trimanom bradom.

Ponosan sam na njih jer su mojih ruku djelo“, zaključuje naš sugovornik.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr