Boje posvuda: Stilska fuzija romantičnog punka

Danijela Berković/PIXSELL
Sve skupa podsjeća na osamdesete kad su boje dobile svoju punoću, a danas je revolucija u make upu donijela formule za igranje
Vidi originalni članak

Kolažni svijet ljepote donosi nam odličnu fuziju stilova - posebno se vole kontrasti. Na primjer roza kosa kao romantičan punk i make-up u jarkim plavim, zelenim, ljubičastim tonovima… Frizura se pozabavila punk varijantama s više neočekivanih nijansi, pa posljednjih godina vidimo poplavu raznih pramenova koji frizuru čine artističkom. Stoga stilisti kose još srčanije naglašavaju svoju umjetničku stranu, u čemu ih podržavaju make-up artisti, nastavljajući se na temu kroz lude varijante na očima i usnama. Sve skupa podsjeća i na osamdesete kad je boja dobila svoju punoću, pošto je u to vrijeme kozmetička industrija poradila na tehnološkom aspektu kreiranja i kombiniranja pigmenata te doživjela svojevrstan boom. Slično je i danas, no tehnologija je ipak napredovala pa je revolucija na ovom području donijela niz formula kojima se zabavljamo i kod kuće. Naime, razni pramenovi i privremena promjena boje kose moguća je u samo par koraka u vlastitoj režiji, dok u salonima dobivamo konkretniji makeover. Profesionalne formule pojačane su pigmentima i nude nijansu po želji.

Miješaju se s bijelom i na taj način moguće je dobiti točno određenu, personaliziranu boju ili čak napraviti dugine tonove… Nakon povratka s mora prvo je potrebno urediti kosu maskama i kvalitetnim šamponima, a onda je tu i neka nova, egzotična boja koja će joj vratiti sjaj i mekoću. Za one koji žele tek nijansu u tragovima, tu su nove biserne formule koje su idealne za nijansiranje kose. Ovaj tip farbanja kosi daje dojam volumena, pa djeluje raskošnije. Popularne su pastelne nijanse, kao i kombinacija istih… na primjer od lavande do roze, marelice do koraljne ili pistaccia do jako plave.

- Danas nam trendovi ne nameću stroga pravila koloriziranja, sve je nosivo – ističe Ana Kuštre iz salona Anel. – moderne su razne tehnike pramenova a sve je vođeno pravilom da kosa bude prošarana i zanimljiva. Izrasti i šarena kosa vidljivi su na svakom koraku... Ako i malo pratite trendove i čitate o njima, uočit ćete veliku razliku u frizuri koja je obojana kod kuće ili one iz salona. Iako sve djeluje jako jednostavno, za sve postoje tehnike izrade koje učimo na edukacijama. Osnova bojanja je stapanje boja. To je sve izvedivo uz široku paletu boja koje koristimo u salonu, a vi ih zasigurno nemate sve kod kuće. Danas su jako nosive pastele nijanse koje kod većine kosa zahtijevaju prethodno izbjeljivanje. Bitna stvar je poznavanje pigmenata, svaka kosa ima drugačiju pigmentaciju pa se i drugačije miješaju boje. Pričam, naravno, o trajnim bojama. S druge strane, u drogerijama se nudi brdo preparata koji se na kosi zadržavaju do sljedećeg pranja: maskare za kosu, pjene u boji, sprejevi… Maskarama prekrivate izraste ili crtate pramenove. Pjenama i sprejevima bojate cijelu kosu ili se igrate parcijalnim tehnikama. Preporučila bih vama koje ste željne avantura da se kod kuće poigrate takvim bojanjem, a kada poželite nešto trajno, obratite se svom frizeru.

U make-up svijetu obožavamo sve one električne tonove

Bojanje kose je kemijski proces, na kosi se rade spojevi koji često ne ispadnu onako kako ste si zamislili dok ste si kupovali boju. Kemijske reakcije limitirane su minutama, a neki preparati djeluju dok se ne isperu. Amatersko bojanje kose može ugroziti i kosu i vlasište - takav rezultat nitko ne želi. Oko bilo kojih kemijskih reakcija koje izvodite kod kuće uvijek se savjetujte sa frizerom. Istovremeno, u make-up svijetu obožavamo sve one električne i slične tonove koji ističu boju očiju i tena. Sve to u svrhu sklada – kako mijenjamo boju kose, tako mijenjamo i make-up, igramo se jer kreativnost je u svijetu ljepote jedan od najjačih benefita. Naša poznata vizažistica Ivana Bilandžija Billy poziva na igru bojama.

– Kao i svake toplije sezone sve pršti od neodoljivih tonova. Iako se ljeto približava kraju, ne želimo napustiti taj snažan, koloristički svijet u kojemu je pigment snažan, a nijansa osunčana. Predlažem malo hrabrosti i korištenje divnih plavih, zelenih, ljubičastih tonova. Ako ste na moru ili na nekom odmoru, ili pak imate dugu noć, tu su vodootporne boje koje na licu ostaju dulje. Tu su i maskare koje otvaraju oko na poseban način koje predlažem u kombinaciji s puderastim ili bež sjenilima, kako bi se bolje istaknule. Ako volite olovke za oči, možete od njih napraviti zanimljivi smokey-look. Blendajte je kistom ili prstima, ili ih pak smjestite na liniju kao tuš, izvucite potezom i kreirajte mačkasti look. Tako ćete kreirati odličan femme fatale look. Još uvijek smo malo tamnije, stoga je poželjan dodir shimmer pudera ili bronzera. S njime pažljivo, kako blijedimo, tako ga i manje koristimo jer je najbolji za preplanulu, ljetnu put - Kosa i koža imaju i neke zajedničke proizvode, i dalje su hit ulja koja koristimo na više načina. Dolaze u formi suhih ulja i ne ostavljaju mastan trag. Jake nijanse na licu zahtijevaju tek minimalno pudera, stoga je dobro kožu prije svega nahraniti nekom dobrom kremom, formulom koja će joj dati hidrataciju tijekom cijelog dana.

Posjeti Miss7.24sata.hr