Bojati kosu prije mora ili ne?

Thinkstock / Spencer Davies
Ljeti se uvijek više posvetimo svojoj koži zbog jakog sunčevog zračenja, međutim niti kosu ne smijemo zanemariti. Jedan od najpopularnijih tretmana u frizerskim salonima je bojanje kose, no, je li ono potrebno ljeti i trebamo li se bojati prije odlaska na more otkrivaju Petra Granić iz Studija Etra i blogerica Petra Čačija s bloga Makeup Ninja.
Vidi originalni članak

Bojati kosu ili ne - vječna ljetna dilema! Iako većina žena voli izgledati dotjerano i biti bez izrasta, pitaju se isplati li se uopće trošiti vrijeme i novac na bojanje kada će sunce, klor, vjetar i sol ionako učiniti svoje. Frizerka Petra Granić iz Studija Etra kaže kako je ljeto kao stvoreno za odmor, kako tijela i duha, tako i naše kose:

"Uvijek svojim klijenticama savjetujem da ljeto iskoriste u najboljem smislu odmora i za svoju kosu. Kako je po ljeti izložena velikom utjecaju sunca te soli poželjno ju je zaštiti od UV zračenja te pojačati njegu. Bitno je imati na umu da je kosa osjetljiva poput kože i da kad se ošteti mehaničkim ili kemijskim putem vrlo ju je teško povratiti u prvobitno stanje."

U istom smjeru razmišlja i blogerica Petra Čačija s bloga Makeup Ninja. Ona je svoju kosu dugo vremena bojila u najtamniju crnu koja je ionako slična njenoj prirodnoj boji kose. Međutim, trenutno se zasitila crne kose i pokušava se riješiti tamnog pigmenta.

"Za razliku od preparata za kožu i dekorative, izgled moje kose nije podložan mijenjanju zbog godišnjih doba. Trenutno sam se zasitila crne kose pa se tako već godinu dana nisam farbala, a u skorije vrijeme planiram na skidanje ostatka crne sa moje kose i farbanje u moju prirodnu tamnu smeđu sa eventualno kojim svjetlijim smeđim pramenom koji će dodati malo dimenzije", kaže simpatična blogerica.

Posljedice bojanja ljeti

Petra Granić objašnjava kako postoje rješenja koja će vam omogućiti njegovan izgled bez da obojite cijelu kosu.

"Ako kosu tretirate blajhanim pramenovima, a vidljiv je izrast i idete na godišnji, probajte ne stavljati pramenove po cijeloj kosi već samo parcijalne, po vidljivom površinskom dijelu ili još bolje umjesto blajhanih pramenova stavite lagani preljev bez amonijaka koji je blaži za kosu i koji će preventivno ublažiti vaš izrast. Bojana kosa na suncu se dodatno oštećuje i vidljivo promijeni nijansu", kaže zagrebačka frizerka.

Ključ za sjajnu kosu ljeti, bez obzira bila ona bojana ili ne je njega preparatima kosi se ne ispiru, a puni su hranjivih ulja. Dobro je kosu zaštititi kapom, šeširom ili maramom te njegovati je pakunzima, maskama i regeneratorima. Iako to može biti naporno tijekom ljetnih dana, Petra Granić tvrdi kako će kosa biti zahvalna kad se vratimo kući, jer neće biti slamasta na dodir.

"Ljeto nije doba za nikakve drastične promjene, posebno ne u kućnoj radinosti. Boje za kosu u slobodnoj prodaji na policama drogerija nemaju istu formulu kao profesionalne boje, a jake medijske reklame pokazuju 100% učinak boje. Stvarnost može biti sasvim drugačija, pa pazite da se ne razočarate i ne oštetite kosu nestručnim bojanjem", kaže Granić.

Da kosu treba njegovati slaže se i Makeup Ninja koja kaže da ima zahvalnu kosu, ali bez obzira na to ne preskače rutinsku njegu:

"Čini mi se da je moja kosa nekako oduvijek bila zahvalna i nije zahtijevala posebnu brigu da bi izgledala dobro i brzo rasla. Proizvode koje sad koristim kupila sam više zbog znatiželje, a manje radi potrebe, no tu bih istaknula nerafinirana ulja za pakunge poput avokadova, makadamijina i kokosova ulja koji divno hrane moju kosu i ostavljaju jaki sjaj na kosi i nakon pranja. Tu bih još spomenula Kerastase Masquintense masku za kosu, koja je uz ova ulja jedan od rijetkih proizvoda koji rade razliku na mojoj zdravoj kosi, te Neutrogena T-gel za masnu kosu koji me spašava od peruti tijekom cijele godine."

Stoga, poslušajte savjet Petre Granić i preskočite bojanje ako ikako možete. Na taj način pružit ćete svojoj kosi zasluženi odmor, a redovitom njegom pripremit ćete je i da zablista na jesen kada će biti vrijeme za novo farbanje.

Više slika pogledajte u galeriji...

Više o ljetnim modnim i beauty trendovima pročitajte ovdje.

Posjeti Miss7.24sata.hr