Banana kopče koje su voljele naše mame su se vratile: 8 frizura koje s njima možeš napraviti

Profimedia / @salmahayek Instagram Gigi Hadid
Vidi originalni članak
  • Svjedoci smo velike popularnosti koju trenutno uživaju modni dodaci koje smo voljeli u 90-ima, a nakon šarenog prstenja i ogrlica od perlica red je došao i na banana kopče
  • Ovaj zaboravljeni dodatak za kosu na modnoj sceni se prvi put pojavio u 80-ima, a njegova namjena je bila da podigne kosu s lica i pomogne ženama da postignu eleganciju
  • Banana kopče ponovno proživljavaju svojih 5 minuta slave, a mi ćemo ti pokazati kako ih nositi

TikTok je zaslužan za neke od najvećih beauty trendova koji su promijenili našu rutinu, od podizanja trepavica vazelinom preko kovrčanja kose hulahopkama do ultra brze francuske manikure preslikavanjem boje, a sada na tu listu možemo dodati i takozvanu banana kopču. Ako u ovom trenutku ne možeš vizualizirati o čemu pričamo, sigurno možeš pretpostaviti da je riječ o kopči u obliku banane. Sjećaš se vremena kad su one bile glavni detalj u kosi naših mama i baka? Sad ti je sigurno jasnije o čemu pričamo. 

Za razliku od klasičnih kopči, banana kopče najčešće mogu obuhvatiti samo dio kose, a navodno uzrokuju manje lomljenja vlasi te su samim time bolje za kosu. Proteklih mjeseci imali smo prilike vidjeti ih na crvenim tepisima kako 'pridržavaju' frizure slavnih te krase punđe, konjske repove i napola podignute frizure tijekom tjedna mode, što je dalo naslutiti da bi mogle postati popularne u 2023. 

Banana kopče mogu biti izrađene od raznih materijala, a najčešće su to plastika i smola s ukrasim dodacima poput kamenčića, perlica ili dragulja. Možeš ih koristiti samo kao ukras za kosu, no najbolji su prijatelj dan, dva nakon pranja kose, kada je kosa lagano masna i ne stižeš je oprati. 

Frizeri Laura Polko, Nylze Yepez i Clayton Hawkins otkrili su kako stilizirati kosu uz pomoć banane kopče. U nastavku donosimo nekoliko njihovih favorita koji ti mogu poslužiti kao inspiracija za novu frizuru.

Dvije kopče su bolje od jedne kopče

'Zalizani izgled s banana kopčom odgovara svakoj teksturi kose. Da bi to postigla, začešljaj kosu do visine konjskog repa. Gelom ili vodom zagladi bočne strane glave kako bi stvorila glatku teksturu. Učvrsti kosu kopčom ili dvije i pusti je da prirodno padne na svoje mjesto', objašnjava Polko.

Kopča kao ukas na kosi

Kopča ti može poslužiti i kao ukras na kosi. Emma Stone svoju je razbarušenu punđu ukrasila metalnom kopčom koja je privukla poglede okupljenih na premijeri filma 'The Help'. Za one s teksturiranom kosom, Hawkins preporučuje nanošenje neispiruće hidratantne kreme za kovrče ili valove na vlažnu kosu i uvijanje u banana kopču straga. 'Ovo će dati vlažnost i lijep sjaj pramenovima', tvrdi Hawkins.

Elegantan konjski rep

Osobama s tankom kosom Yepez preporučuje manju kopču, poput one koju je nosila Gigi Hadid na Met Gali 2021. 'Upotrijebi malo spreja za teksturu kako ti kosa ne bi iskliznula iz kopče', savjetuje Yepez.

Odaberi neobičnu banana kopču

'Banana kopče ne moraju biti dosadne. Dolaze u mnogim oblicima i bojama i super su zabavne - pa čak i pristupačne. Možeš ih isfurati na mnogo različitih načina, čak i ako si u pokretu', objašnjava Yepez.

Podigni kosu na vrh glave

Yepez ima genijalnu metodu za stiliziranje kovrčave kose. 'Uhvati malu kopču, napravi malu punđu i kopču zakači vodoravno. Ili, ako želiš odmaknuti kosu od lica, možeš je povući unatrag na isti način na koji bi napravila konjski rep. Povuci je cijelu unatrag za uglađen izgled ili pusti nekoliko pramenova sprijeda za razigraniji izgled', pojašnjava Yepez.

Brzo i jednostavno

Ako nisi pretjerano vješta u izradi frizura, Hawkins predlaže da kosu jednostavno zakačiš banana kopčom, kao što bi to učinila gumicom za kosu. 'Ne postoji pogrešan način kako kosu pričvrstiti banana kopčom. Podizanje kose u rep pomoću kopče klasičan je i prekrasan način da to učiniš, a da ti kosa pritom ne pada na lice', dodaje Hawkins.

Pusti pramenove sprijeda

Ukoliko se odlučiš pustiti nekoliko pramenova sprijeda, a imaš kovrčavu kosu, to će izgledati otprilike ovako. Za ovu ti je frizuru potrebno svega nekoliko minuta i pjena za kosu, kako bi lakše obuzdala neposlušne kovrče.

Preusmjeri volumen

Ako želiš zategnutiju frizuru, kosu uvijek možeš zagladiti sa strane i pričvrstiti banana kopčom. Ovo je izvrsna frizura za svaki dan za sve žene s kovrčama koje nemaju ideju kako stilizirati svoju voluminoznu kosu.

Posjeti Miss7.24sata.hr