Anti-age: Sve što trebate znati o sastojcima proizvoda i tretmanima za pomlađivanje

Danijel Berković/Pixsell
Genetika, sunčanje, stres, način života, mnogi su uzroci starenja kože, no kozmetička industrija ima dobar odgovor
Vidi originalni članak

Kad gledamo globalnu kozmetičku scenu, sve više formula dio je anti-age priče: spominju se vrhunski sastojci, dugogodišnja istraživanja, i itekako napredne molekule koje će naše lice održati mladolikim koliko god je to moguće. Zašto i kako koža stari? Razlog tome su biološki procesi, toksini koje unosimo, smanjenje debljine same kože, smanjenje kolagena i hijaluronske kiseline... Kako bi sve to usporili, laboratoriji diljem svijeta svakodnevno rade u službi ljepote, stoga postoje dokazano aktivni sastojci koji njeguju kožu na najbolji način. Jedan od njih su i UV filteri - sprječavaju pojavu mrlja na licu i raznih depigmentacijskih poremećaja. Potom tu su retinoidi odnosno derivati vitamina A čija je funkcija povećanje sinteze kolagena. Istu ulogu imaju i peptidi dok se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala. 

Jedan od primjera je vitamin C koji se pokazao kao izvrstan adut na ovom području. Zasigurno ste čuli za koenzim Q10 - često se spominje kao jedan od onih boraca koji obećavaju dugotrajnu ljepotu, a slično je i s hijaluronskom kiselinom. Nju, naime, imamo u koži, no kako s vremenom stanice kože gube sposobnost njezinog stvaranja, poželimo je nadomjestiti. Resveratrol je sastojak koji dolazi iz grožđa, snažan je antioksidant i svijet kozmetike ga obožava upravo radi usporavanja procesa starenja kože. Još jedan i možda najveći heroj mladolikosti kože je - hidratacija. Kreme s visokim postotkom vlažnosti stvarno djeluju odmah, u trenu nakon aplikacije očita je bolja mekoća kože, lice nekako zablista, a bore su nešto manje izražene. A tko još pazi da koža čuva vlagu? Upravo gore navedena hijaluronska kiselina. 

Anti-age kozmetika na prvo mjesto stavlja serume, pa onda noćne kreme, maske... Navečer kad očistimo kožu ona konačno prodiše i spremna je ultimativni anti-age kućni tretman. No, kućna je radinost, naravno, samo dio ove scene. Stručni tretmani koji pomlađuju kožu popularni su tokom cijele godine i često su u simbiozi s najnovijim tehnologijama koja je u anti-age industriji našla snažnog saveznika. Jedan od najnovijih je Pelleve, ističe doktorica Lea Homolak iz zagrebačke poliklinike Echo: "Pelleve je revolucionarna i sigurna metoda pomlađivanja i zatezanja kože, odabrana čak i od strane američke administracije za hranu i lijekove." Koristeći radiovalove, pomoći Pelleve tehnologije prenosi se energija u unutarnje slojeve kože čime se stimuliraju fibroblasti, potiče restrukturiranje postojećeg i stvaranje novog kolagena, a bez uništavanja površinskih slojeva kože. Time se postiže trenutni učinak zatezanja kože u manje od sat vremena, te se Pelleve danas smatra najboljim metodom kada je potrebno trenutno pomladiti kožu i dati joj svjež i odmoran prirodni izgled.

Odgođeni pozitivni učinak vidljiv je za nekoliko tjedana, a ovisno o tretiranoj koži traje i do šest mjeseci. Pelleve je nastao kao alternativa invazivnim, nerijetki i bolnim zahvatima, koji često zahtijevaju anesteziju, nose potencijalni rizik i imaju znatno vrijeme oporavka kože. Već niz godina primjenjuje se vrlo popularna mikrodermoabrazija - ovaj postupak čisti i regenerira kožu i kod problema akni, ožiljaka, bora, hiperpigmentacije i keratoze. Iako treba nekoliko tretmana da bi se vidio napredak, s vremenom se smanjuju mrlje na licu, ono je mekše, zdravije, mladoliko. Žene se često odlučuju i za kemijski piling: važno je prvo testirati kako koža reagira kako ne bi nakon svega bilo neželjenih posljedica na koži. Postoji nekoliko vrsta kemijskih pilinga - površinski, srednje duboki i duboki. Neophodno je znati da nakon takvih tretmana iliti guljenja kože (koja se onda brzinski sama regenerira i stvara se nova koža) ne smijemo na direktno sunce, obavezno je korištenje krema s visokim zaštitnom faktorom, na što će vas sigurno i upozoriti stručna osoba koja vam je napravila tretman. Dakle, kreme s faktorima, ali i one koje izbjeljuju lice često su nastavak tretmana koje možete raditi kod kuće. 

Oni koji su spremni za pod iglu možda će isprobati botoks, hijaluronsku kiselinu, dermalne fillere... Radi se o punjenju bora, takozvanom peglanju. Vrlo je važno da ga provodi stručna i iskusna osoba, doktor kojemu vjerujete. Prije ovakvih invazivnih tretmana potrebna je konzultacija s doktorom koji će procijeniti što vašoj koži, odnosno licu uistinu treba. Fillerima se čak može i podignuti lice jer ono s godinama kao da se objesi, gravitacija i vrijeme čine svoje. Svim tretmanima koji zahtijevaju odlazak u zdravstvenu ustanovu može prethoditi priprema preparatima tipa krema, seruma, gelova, a mnogi zahtijevaju i njegu nakon tretmana, npr. laserski zahvati u smislu zaštite ili cijeljenja. Ono što primjenjujemo kod kuće također je vrlo važno: zapamtite da je hidratacija na prvom mjestu, a onda i ostali sastojci koje nam nude napredne anti-age formule.

Posjeti Miss7.24sata.hr