3 razloga za i 3 protiv suhog šampona

Instagram/Nives Celzijus
Ubrzan način života, prekovremeni sati na poslu, učenje... Sve su to razlozi zbog kojih ponekad nemaš vremena (ili ti se jednostavno ne da) oprati i uređivati svoju kosu
Vidi originalni članak

Feniranje, peglanje ili frčkanje oduzimaju puno vremena i ponekad bi možda radije umjesto toga gledala omiljenu seriju, čitala knjigu ili se napokon naspavala. Netko pametan sjetio se kako olakšati te muke pa je izmislio šampon za suho pranje kose. Sprej koji u svega par minuta tvojoj kosi daje volumen, sjaj i vraća svježinu. 

No, jesi li se ikad pitala koliko je zapravo suhi šampon dobar i zdrav za tvoju kosu? Ako jesi onda si sada na pravom mjestu jer u nastavku ti pišemo prednosti i mane suhog pranja kose.


Prednosti:

1. Ušteda vremena

Suho pranje kose traje svega nekoliko minuta i odlično je rješenje kada si u žurbi ili pak na putovanju. Nasprejaš, umasiraš u kosu, počešljaš je i gotovo!

2. Ušteda novaca

Koristeći vrlo malu količinu suhog šampona štediš trošenje pravog, regeneratora, maske... Svega onoga što inače koristiš. Cijene suhog šampona uglavnom se kreću između 20 i 30 kuna, a traju dosta dugo. Novčanik će ti biti zahvalan, sigurno.

3. Zdravija kosa

Ova vrsta šampona spašava tvoju kosu, a pogotovo njezine vrhove da ostanu što duže zdravi i neispucani jer rijeđe koristiš peglu, figaro, sušilo i ostale aparate za stiliziranje kose. 


Mane:


1. Isprana boja i "prašina"

Najčešće su sprejevi bijele boje, pa iz tog razloga trebaš jako paziti da dobro umasiraš proizvod u vlasište kako bi izbjegla da tvoja kosa izgleda kao da je upravo prašina pala na nju. Također, ako imaš tamniju kosu moraš paziti jer boja izgleda dosta isprano.

2. Prhut

Možda nisi inače sklona perutanju vlasišta, ali prečestim korištenjem suhog šampona mogla bi postati. Kako bi kosu učinio manje masnom, logično je da ovaj preparat mora isušiti vlasište, a onda se to vlasište počinje guliti, odnosno perutati. Perut je često vidljiva na tjemenu, korijenu kose ili čak i na ramenima po odjeći što nije nimalo privlačno. 

3. Sloj na tjemenu

Čestim korištenjem suhoga šampona, na tjemenu se može stvoriti nakupljeni sloj preparata koji može začepiti folikule zbog čega ti ona može ispadati više nego inače. Zato je potrebno kosu temeljito oprati, tjeme izmasirati, a dobro bi bilo povremeno napraviti i piling vlasišta. 


Oni su spas u zadnji čas, ali ne i dugotrajno rješenje stoga stručnjaci preporučuju da suhi šampon koristiš točno za ono za što su stvoreni - na da zamijene klasično pranje kose već da za jedan dan produljiš razdoblje između dva pranja kose. 

Posjeti Miss7.24sata.hr