Beauty

Ovo voće izbjeljuje zube – bez ikakve kemije

Nemaš volje (ali novaca) ići zubaru da ti izbijeli zube? Otkrivamo ti tri prirodne alternative koje će posvijetliti tvoje sjekutiće

Blistav osmijeh privlači pažnju okoline – međutim, vremenom zubi gube sjaj. Zubna caklina odgovorna je za bijeli sjaj zuba, a namirnice koje konzumiramo (kava, crno vino, cigarete, razni lijekovi…) loše utječu na bjelinu zuba. Kako se zubna caklina troši te postaje sve tanja, tamnija boja dolazi do pa zubi postaju sve više osjetljivi na hranu i napitke tamne boje. Međutim, postoje i neke namirnice koje pomažu vratiti zubima bijeli sjaj – donosimo tri… 

1. Jagode 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

S pomoću jagoda brzo možeš ukloniti „boju“ sa zuba. Naime, jagode sadrže voćnu kiselinu koja izbjeljuje zube. 

Možeš i sama napraviti pastu za zube: sve što ti je za to potrebno su posuda, malo praška za pecivo i nekoliko jagoda. Sve miješaj u posudi dok ne dobiješ pastu. Potom prstima trljaj zube gotovom mješavinom pa isperi zube vodom. 

2. Zelene jabuke 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako si se ikada pitala zašto glumice u reklami za zubne paste često sočno zagrizu jabuku, ne možemo baš reći da smo sto posto sigurne što je pjesnik time htio reći… 

Međutim, znamo da zelene sorte jabuka (poput Granny Smith) sadrže puno kiselina pa imaju izbjeljujući učinak na zube. 

Dakle, ako nakon šalice kave, čaja ili crnog vina zagrizeš zelenu jabuku, izbjeći ćeš tamnjenje zuba. 

3. Limun

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Limun je pravo beauty-čudo iz prirode! Osim što nam pomaže protiv nečiste kože, zahvaljujući voćnoj kiselini koju sadrži – pomaže i protiv tamnjenja zuba! 

Isperi jednostavno zube žličicom svježe iscijeđenog limuna kako bi objavila rat mrljama od čaja, kave, cigareta, crnog vina…

Možeš i sok pomiješati sa malo soli u pastu pa time oprati zube. Nakon toga dobro isperi zube vodom. 

Kod svih ovih metoda radi se o prirodnim proizvodima, ali ipak ih nemojte prečesto koristiti. Naime, voćne kiseline mogu oštetiti zubnu caklinu.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0